StoryEditor
Splitodužilo se

Oporba izašla sa sjednice Županijske skupštine, prijetio nedostatak kvoruma. Petroslav Sapunar (HGS) ih pozvao da se vrate u klupe

26. listopada 2020. - 20:44
Paun Paunović/Cropix

NOVIJE:

Nakon nešto više od 5 sati rada, nastavak 36. sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske je pod upitnikom!

Naime, nakon točke 5. “Izvješće o broju izdanih koncesija na pomorskom dobru” koje je podnio pročelnik Stipe Čogelja, u dvorani više nije bio dovoljan broj vijećnika za nastavak rada regionalnog parlamenta. Oporba je izašla, pa je ostala samo ekipa iz vladajućih HDZ-HGS, no brzo je Petroslav Sapunar, predsjedavajući iz redova HGS-a, dao petominutnu pauzu kako bi se nanovo vijećnici vratili u svoje klupe!

I eto sjednica se nastavlja sa 28 vijećnika od ukupno njih 51, koliko ih stanovnike Splitsko-dalmatinske županije predstavlja u regionalnom parlamentu.

I sve točke od 6. do 10., a radi se o prijedlozima izmjena i dopuna koncesijama, su jednoglasno usvojene sa 28 glasova "za"!

Sada slijede točke od 11. do 20. izmjene statuta škola...

RANIJE:

Uz prisustvo 42 od 51 vijećnika koliko ih djeluje u regionalnom parlamentu, započela je 36. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije pod predsjedavanjem Petroslava Sapunara. Pred vijećnicima je bila rasprava od 20 točaka dnevnog reda, no član SDP-a Mate Martinić odmah je tražio skidanje 10. točke dnevnog reda o davanju koncesije u Supetru na plaži Banj, zbog nepostojeće granice pomorskog dobra u cijelom obuhvatu koncesije, no pročelnik za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja, pojasnio je kako je pitanje tehničke provedbe a ne problema, te je odbio prijedlog da se točka “skine” s dnevnog reda. A kako vladajući HDZ-HGS imaju većinu u Skupštini, prijedlog naravno nije prošao, te je dnevni red usvojen sa 29 glasova za, uz 9 protiv.

Za aktualni je sat svoja pitanja najavilo 13 vijećnika, a raspravu je otvorio Denis Bobeta tražeći “strategiju pomoći siromašnima”, na što je župan Blaženko Boban odgovorio kako će sačekati bazu podataka potrebnih građana za pomoć, te će o tome uskoro raspravljati, moguće i na tematskoj sjednici. No opet je buku “digao” Miro Bulj tražeći pojašnjenje zašto ne provodimo navodnjavanje, a pred svake izbore pričamo o plodnom zemljištu, a uz ta “obećanja” i dalje imamo 80.000 hektara neobradive poljoprivredne površine.

image
Paun Paunović/Cropix

- Za Sinjsko područje pokrenuli smo projekt navodnjavanja zatvorenog sustava, doveli do lokacijske dozvole no dogodili su nam se zaštitari zaštite prostora jer su ugrožene ptice na području Trnovače i moramo sada projekt prilagoditi. I za drugi projekt opet su nas stopirali zaštitari prirode za područje Bunine i dok ne ispitamo područje zaštite vode Vrgorac, nema ništa od projekta. I treći projekt navodnjavanja Imotsko-bekijskog polje stoji zbog prozivki udruga za zaštitu prirode – pojasnio je pročelnik Anđelko Katavić, no Bulj se nije dao smesti:

- Samo ponavljate istu kazetu pred izbore, a sada su vas stopirale ptice! Pa Hrvatske vode su štetočine, samo šalju ljudima račune, jedino to rade! U 21. stoljeću nemamo navodnjavanje Sinjskog polja kroz kojeg teče rijeka Cetina!

image
Paun Paunović/Cropix

Prozivke oporbe su se nastavile budući i na točkama o davanju koncesije na pomorskom dobru.

Više od sat i pol raspravljali su županijski vijećnici o drugoj točci dnevnog reda 36. sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Radi se naime o izvješću o radu župana Blaženka Bobana u prvih šest mjeseci ove godine iznesen ih na punih 56 stranica, a i sam čelnik regije usmeno je iznio najvažnije detalje iz svog minulog rada:

- Osim podataka i brojnih projekata, prvih šest mjeseci rada obilježile su dvije stvari: preuzimanje državne uprave tijekom siječnja i veljače kada smo usklađivali rad s novim službenicima i odjelima, a onda je došao Covid 19 i svima nam stvara i dalje velike probleme.

image
Paun Paunović/Cropix

Zatim su s pred mikrofonom izmjenjivali oporbeni vijećnici gdje je županov rad Danijel Kukoč iz SDP-a ocijenio tek “dvojkom” zbog malo povučenog novca iz EU fondova, velikog broja nezaposlenih, lošeg gospodarenje otpadom, ističući kako je jedini projekt koji su trebali napraviti Centar za gospodarenjem otpadom u Lećevici, a kojem se ne nadzire kraj ni nakon 20 godina. Miro Bulj (Most) je istaknuo kako se u županiji vrlo teško živi, veliki broj sela nema vodoopskrbu a rijeka Cetina proizvodi 40 posto hidroenergije cijele Hrvatske, a našim građanima se ništa od toga ne vraća kroz ulaganje. Pohvalno o provedenim projektima zborili su Nevenka Bečić (HGS) te Josip Lešina (HDZ), dok je Jere Kovačić (Most) pitao o koeficijentu plaća uposlenih u županijskim odjelima, no dobit će na to pisani odgovor.

- Hvala na konstruktivnoj raspravi, koja će i meni pripomoći u daljnjem radu. Problema imamo, no molit ću sve na razumijevanje i strpljenje, tu smo gdje smo i idemo dalje zajedničkim snagama naprijed i za Lećevicu i bolju prometnu infrastrukturu, i bolju demografsku sliku – osvrnuo se na sva izlaganja župan Boban, a prikaz njegovog rada na kraju je i nakon kratke pauze, ipak usvojen sa 26 glasova "za" te 12 njih "protiv".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 17:53