StoryEditorOCM
Splitslučaj bene

Vijećnici Centra prozvali dožupana Čogelju zbog skrivanja ugovora za koncesiju na Benama: ‘Koncesionar blizak Kerumu ubire profit, a ima nezakonite građevine. Zna se i zašto‘

Piše Merien Ilić
13. travnja 2022. - 11:56

Nakon traženja da mu se dostavi ugovor između Splitsko-dalmatinske županije i koncesionara na području uvale Bene, gradski vijećnik Srđan Marinić uspio je dobiti spomenuti dokument zahvaljujući povjereniku za informiranje koji je zaključio da se taj materijal treba javno obznaniti kroz osam dana. Riječ je o ugovoru između županije i koncesionara tvrtke National d.o.o. i odgovorne osobe Ante Vukorepe.

Marinić je, uz gradskog vijećnika Igora Skoku na tu temu održao konferenciju za medije ove srijede pred zgradom Županije.

- Više puta smo upozoravali kako Županija skriva ugovor o koncesiji na Benama, ali sad je povjerenik za informiranje naložio da se ugovor objavi.

Dožupan ne poznaje zakone o pravu na pristup informacijama, pa ih pozivam da ugovor javno objavi i objasni zašto su ga skrivali. Na zadnjoj županijskoj skupštini izrečene su mnoge laži o upravljanju Splitom. Pitam dožupana Čogelju hoće li se ispričati zbog skrivanja ugovora - rekao je Skoko.

image
Paun Paunovic/Cropix

Podsjetio je kako je JU Park šuma Marjan podnijela optužni prijedlog protiv koncesionara zbog neprovođenja ugovora o zaštiti prirode.

- Hortikulturno uređenje je tamo katastrofalno, urbana oprema također, sprave za djecu su bez atesta a već tri sezone traje saznanje Županije da se radi o nezakonito izgrađenim objektima koji su dani u koncesiju, njih čak 16 s pravomoćnim rješenjem o uklanjanju. Sve to vrijeme koncesionar ubire profit od tih građevina od kojih su do danas uklonjene samo dvije - upozorio je Marinić zaključivši da ima dovoljno razloga da se ta koncesija konačno oduzme.

- No, kod nas vrijedi više politički dogovor nego iti jedan zakon. Koncesionar je u bliskoj vezi s Kerumom i HGS-m, 2017. je koncesija oduzeta pa vraćena, a zna se tko je bio predsjednik Županijske skupštine tako da je to političko-rodbinska veza - rekao je Marinić.

Skoko je kao primjer devastacije pomorskog dobra naveo i nasipanje mora građevinskim materijalom u Baškoj Vodi.

- Kako Županija očito nema volju ni snagu da upravlja pomorskim dobrom u Splitu, tražili smo da to prepusti Gradu Splitu - dodao je Skoko.

image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 16:03