StoryEditor
SplitPOMORSKO DOBRO

Vijeće za davanje koncesijih odobrenje zaprijetilo Gradu Splitu: Budete li dogodine kasnili s planom za pomorsko dobro, dajemo ostavke!

24. rujna 2020. - 15:03

Plan upravljanja pomorskim dobrom na području grada Splita dokument je kojim se određuju detalji i dodjeljuju koncesijska odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru poput iznajmljivanja primjerice ležaljki, suncobrana i ostalih rekvizita za ugostiteljstvo i trgovinu te komercijalno-rekreacijski sadržaj.

Plan se mora donijeti te dostaviti nadležnoj županiji na suglasnost najkasnije do 1. prosinca tekuće godine za iduću godinu, ali, nažalost, situacija u Gradu Splitu daleko je od propisanih rokova.

Plan za upravljanje pomorskim dobrom donesen je u srpnju ove godine, umjesto u prosincu 2019., što znači da su svi korisnici radili više od šest mjeseci bez koncesijskih odobrenja, koje ionako nisu mogli na vrijeme dobiti jer plan upravljanja pomorskim dobrom nije u propisanom roku donesen.

Nije bilo dovoljno ljudi

Zbog čega je plan za upravljanje pomorskim dobrom i ove godine kasnio, pitao je Sani Mardešić, vijećnik Pametnog, polovinom srpnja na sjednici Gradskog vijeća, a odgovor je dobio - početkom rujna.
 

Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, u svom odgovoru naveo je razloge zašto je kasnilo donošenje plana upravljanja pomorskim dobrom za 2020. godinu.

Jedan od razloga je taj što plan mora sadržavati i plan ulaganja u pomorsko dobro i radove koji će se na njemu obavljati te financije koje moraju biti sadržane u proračunu, a slijedom toga se tek onda može donijeti kad se usvoji proračun.

image
Ugostiteljski objekti već odrade pola sezone dok se donese Plan upravljanja pomorskim dobrom, pa ih inspekcije kažnjavaju 
Tom Dubravec/Cropix

Kao drugi razlog Ordulj navodi kako je u Slatinama, na lokaciji Duboka Garma, za ovu godinu predviđeno uređenje obalne šetnice, a taj je zahvat također morao biti sadržan u planu upravljanja i od investitora su se morali zatražiti svi relevantni podaci.

- U tijeku izrade plana, zbog podjele djelatnika na timove formirane zbog pandemije koronavirusa, sukladno odlukama Županijskog i Gradskog stožera, odsutnost pojedinih djelatnika također je usporila izradu plana - naveo je pročelnik Ordulj u svom odgovoru.

Dodao je i kako se plan mijenjao nakon usvajanja nekih primjedbi i prijedloga koji su pristigli, nakon što je objavljen na internetskoj stranici Grada Splita radi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koje je trajalo 30 dana.

- Kada je plan poslan u Splitsko-dalmatinsku županiju radi dobivanja suglasnosti, Županija ga je vratila na doradu jer je utvrđeno da neke od mikrolokacija koje je plan upravljanja pomorskim dobrom sadržavao nisu u obuhvatu pomorskog dobra ili su u obuhvatu koncesije, te kao takve ne mogu biti navedene u tom dokumentu. Slijedom tih primjedbi, plan je dorađen te ponovno dostavljen Županiji na suglasnost - navodi Ordulj.

Jasne smjernice

Koliku štetu Gradu Splitu donosi konstantno kašnjenje s donošenjem spomenutog dokumenta, pitali smo Dašu Gazde, predsjednicu Društva arhitekata Split.

image
Daša Gazde: 'Dinamika donošenja odluka u Gradu je po ustaljenom obrascu loša' 
Tom Dubravec/Cropix

- Dinamika donošenja odluka u Gradu je po ustaljenom obrascu loša. Upravo su tromost i nedefiniranost tog plana te manjak kontrole i penalizacije svojevremeno omogućili kaos na žnjanskom platou. Taj plan upravljanja je zapravo ad hoc pristup, dok se neki dio konkretno ne definira bilo koncesijama ili nečim drugim. Podatke je potrebno standardizirati i striktno definirati, sa svim prilozima, kako bi Vijeće za koncesijska odobrenja koje odlučuje imalo jasne smjernice - kazala nam je Gazde.

Na svojoj sjednici održanoj 3. rujna, na kojoj je odlučivalo o zahtjevima za koncesijska odobrenja, Vijeće je također izrazilo svoje nezadovoljstvo zbog opetovanog kašnjenja donošenja plana.

- U Gradu Splitu je, nažalost, postala praksa da se plan upravljanja pomorskim dobrom donosi kasno, kad ugostiteljski objekti već odrade pola sezone. Imaju i problema na terenu jer ih nadležne inspekcija kažnjavaju jer nemaju koncesijsko odobrenje, a oni ga ne mogu ishoditi jer plan nije donesen. Zbog svega navedenog, članovi Vijeća donijeli su odluku da će, ako se do kraja ove godine, a najkasnije do sredine siječnja 2021., ne donese plan upravljanja pomorskim dobrom za 2021. godinu, dati ostavke u Vijeću za davanje koncesijskih odobrenja - stoji u zapisniku.

Novi plan upravljanja pomorskim dobrom na području grada Splita za 2021. godinu trebao bi svjetlo dana ugledati u prosincu, a ako opet dođe do kašnjenja, zanimljivo će biti čuti nove razloge koji su uzrok tome.

Odlučuju Sučić, Grčić, Prkić, Čogelja i Vuletić


O zahtjevima za koncesijska odobrenja odlučuje Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru, čiji su članovi Duje Sučić, Davor Grčić i Jakov Prkić kao predstavnici Grada Splita, Stipe Čogelja kao predstavnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije te Ivica Vuletić, predstavnik Lučke kapetanije Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 22:23