StoryEditor
SplitAJME LIPOTE

Vidjeli smo da mu je fasada divna, ali nakon novih prizora interijera sasvim smo sigurni: Hrvatski dom u Splitu je ‘uskrsnuo‘ nakon dugih 112 godina!

12. svibnja 2020. - 14:48

Krajem prošlog tjedna započeo je tehnički pregled na novoobnovljenoj zgradi Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici, nakon kojeg će uslijediti ishođenje i uporabne dozvole kako bi se ovaj vrijedni objekt stavio u funkciju.

Nakon što se obnova ovog velebnog objekta konačno dovrši, bit će to novo-staro mjesto u središtu grada – dom kulturnih, umjetničkih i društvenih zbivanja. Kako doznajemo iz Banovine, očekuje se da bi uporabna dozvola trebala biti ishođena tijekom ovog mjeseca s obzirom da se tehnički pregled odvija u etapama.

Secesijska zgrada iz 1908. godine novo je ruho obukla prošlog ljeta, kada su završeni radovi na vanjskoj fasadi. Nakon toga su uslijedili kompleksni radovi rekonstrukcije interijera i opremanja glavne koncertne dvorane te ostalih pratećih prostorija unutar same zgrade. S obzirom na starost i vrijednost zgrade izvršeni su i restauratorski radovi, a važno je istaknuti da je izgrađena i rampa za osobe s invaliditetom te ugrađen lift koji vodi do njezina samog vrha.

Detalja kao u priči

Rekonstrukciju interijera izvodila je tvrtka “Teh gradnja”, dok je za radove restauracije bila zadužena firma “Neir”. Novoobnovljena zgrada bogata je detaljima i ukrasima - glavama, vijencima, cvijećem, pletenicama izrađenim od betona u tvornici Betizza-Gilardi prema nacrtima samog Kamila Tončića. Ukrasi su obnovljeni prema fotografijama i ručno modelirani u kiparsko-restauratorskoj radionici tvrtke “Neir”, uz konzultaciju kipara Kažimira Hraste i restauratora Tončija Borovca iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Koncertna dvorana u Hrvatskom domu moći će primiti 250 posjetitelja, a bit će opremljena najsuvremenijim tehničkim pomagalima.

Podsjetimo, izvorni izgled ove secesijske zgrade dugo je bio zaboravljen u javnosti, s obzirom na činjenicu da su talijanski fašisti 1942. godine "sastrugali" štukature s pročelja i sa zidova svečane dvorane, te su je ožbukali i prebojili.
Tek je mnogo godina kasnije, točnije 2005. godine u mandatu pokojnog gradonačelnika Zvonimira Puljića pokrenuta inicijativa da se Hrvatskom domu vrati izvorni izgled. Radovi na adaptaciji objekta započeli su 2017. godine, a troškovi obnove iznose oko 22 milijuna kuna, koje su osigurali su Grad Split i Ministarstvo kulture.

image
Vanjsko pročelje Hrvatskog doma GRAD SPLIT
Danijel Cikes
item - id = 1020812
related id = 0 -> 1052600
related id = 1 -> 1120950
related id = 2 -> 1108905
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 19:26