StoryEditor
Splitzasad bez konkretne odluke

Vici se stolica predsjednika splitskog HDZ-a opasno klima, a samo ga ovo može spasiti od konkretnog političkog zaborava

Piše Marina Karlović-Sabolić
28. lipnja 2022. - 19:03

Vice Mihanović ostaje predsjednik splitskog HDZ-a, a nastavit će voditi i izborni stožer HDZ-ova kandidata Zorana Đogaša u drugom krugu izbora za splitskog poteštata.

S nekoliko strana Slobodnoj Dalmaciji potvrđeno je da nisu točne glasine po kojima je Mihanović navodno u srijedu na sjednici Gradskog odbora HDZ-a trebao dati ostavku. Te da će stranački povjerenik postati Tomislav Šuta, Đogašev kandidat za zamjenika.

Šuta je u srijedu i sam demantirao da dolazi na mjesto povjerenika.

- To nije točna informacija i ne bih to više komentirao – kratko je u izjavi za Slobodu Dalmaciju izjavio Šuta, koji je, čini se, potpuno posvećen izborima i koji odbija bilo kakvu ulogu u unutarstranačkim natezanjima koja se ispod površine odvijaju u splitskom HDZ-u.

HDZ-ova središnjica očito ne planira raditi nikakve kadrovske promjene dok su u jeku izbori niti upirati prstom u krivca za skroman HDZ-ov rezultat iz prvog kruga. Na sjednici Gradskog odbora očekuje se da splitski HDZ-ovci dobiju jasan nalog za opću mobilizaciju stranačke baze, kako bi u finalnoj utakmici s Ivicom Puljkom pokazali da HDZ u drugom najvećem gradu u državi unatoč slabijem rezultatu iz prvog kruga još uvijek uživa solidnu potporu. Iz Zagreba put Splita spremaju se najjača stranačka imena kako bi na terenu pomogli da se što više maksimizira Đogašev rezultat.

image


 

Nikola Vilic/Cropix

Iako su svi u HDZ-u svjesni da je zaostatak za Puljkom velik, računaju da treba napraviti sve kako bi rezultat njihovog kandidata bio što bolji. A od tog bi rezultata u drugome krugu mogla na koncu o ovisiti i politička sudbina prvog čovjeka splitskog HDZ-a. Ako HDZ-ov rezultat za dva tjedna bude solidan, Mihanović bi mogao ostati na čelu stranačke organizacije u Splitu. Ako HDZ ponovno podbaci, tada sve opcije dolaze na stol.

Snažniji angažman splitske baze i vjetar u leđa iz HDZ-ove središnjice jasan je znak da Plenković ne želi splitski HDZ ostaviti na cjedilu u jednom od najtežih trenutaka u njihovoj povijesti.

Neposredno nakon što je Puljak dao ostavku na mjesto gradonačelnika Splita, premijer Andrej Plenković u Zagreb je pozvao vodstvo splitskog HDZ-a na konzultacije oko imena njihova kandidata. No splitski HDZ u tom trenutku kvalitetnog takmaca nije imao.

Plenković je prvo članove vodstva pitao jesu li oni zainteresirani da se kandidiraju, no ispostavilo se da nisu. Nakon toga se krenulo u širu potragu za nekim novim imenom koji bi na svoju stranu pridobio birače HDZ-a, ali i zahvatio šire od uobičajnog izbornog bazena te stranke. Različita imena testirala su se i kroz istraživanje koje je naručio HDZ, no nijedno se ni tu nije iskristalizirao kao potencijalni pobjednik nad Puljkom. Upravo suprotno, sva testirana imena imala su rejting dosta niži od onog koji je uobičajen za HDZ u Splitu.

image
Josko Ponos/Cropix

Na koncu se došlo i do Đogaša, za kojega se procjenjivalo da ima dobru startnu poziciju i oko čijeg je izbora postojao konsenzus i splitskih HDZ-ovaca i vrha stranke.

No stranačka baza na Đogaša očito nije dobro reagirala. On je u postotku osvojio nešto više nego Mihanović u prvom krugu prošlogodišnjih izbora, ali dobivši pritom 3272 glasova manje. Dio birača HDZ-a ga je očito bojkotirao. A HDZ-ovci u drugom krugu ne žele reprizu tog bojkota, nego solidan rezultat kojim će se spasiti od nove blamaže.

Izostanak motivacije

Jesu li splitsko-dalmatinski HDZ-ovci bojkotirali nedavno održani Sabor HDZ-a u Lisinskom? Ovo se pitanje nametnulo nakon što je procurila informacija da na Sabor vladajuće stranke 11. lipnja nije došlo oko 350 izaslanika. Među njima navodno najviše iz splitsko-dalmatinske te zadarske županijske organizacije.

Dio HDZ-ovaca iz Splita i županije, doznajemo u splitskom HDZ-u, doista nije došao u Zagreb na Sabor, ali ne zbog nekog organiziranog bojkota, nego zbog - izostanka motivacije.

- Imali ste jednak broj kandidatura koliko je i bilo mjesta za Predsjedništvo. To ljude očito nije previše motiviralo. A i kandidati su dobili oko 900 glasova, što pokazuje da dio ljudi nije došao, a da je dio došao, a nije glasao – pojašnjava nam jedan viđeniji splitski HDZ-ovac, koji podsjeća da je nedolazak dijela splitsko-dalmatinskih izaslanika na stranačke Sabore već odavno postalo gotovo pa pravilo. Njih je navodno falilo čak i na onom znamenitom Saboru 2002., na kojemu su snage svojedobno odmjerili Ivo Sanader i Ivić Pašalić.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a upozorio je svoje suradnike na te izostanke, te zatražio od županijskih organizacija, koje inače same biraju izaslanike, da se pobrinu da ti izaslanici onda i dođu na Sabor. U vrhu HDZ-a su očito procijenili da iza toga ne postoji neka organizirana akcija, pa je čitava priča za sada ostala samo na - upozorenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 02:52