StoryEditorOCM
Splitnetko mora platiti

Vici dani odbrojani: Iako nije bio u igri za gradonačelničku fotelju, čelnik splitskog HDZ-a najveći je gubitnik splitskih izbora

Piše Gabrijela Radanović
27. lipnja 2022. - 19:35

Hrvatska demokratska zajednica doslovno se progurala u drugi krug lokalnih izbora u Splitu. Izjave poput one da je HDZ postigao rezultate u skladu s dosadašnjima, kao i konstatacija njihova nestranačkog kandidata Zorana Đogaša kako "ne bih bio zadovoljan legitimitetom" da je postao gradonačelnik s tako malom izlaznošću, nikako im ne pridonose u trenutku kad ih je izdala njihova vjerna glasačka "mašinerija".

Lošim brojkama ne pridonosi ni komentar čelnika splitskog ogranka HDZ-a Vice Mihanovića, koji je rekao da su "ostali na gotovo istom broju glasova kao i na prošlim izborima". Doduše, Mihanović se dan nakon izbora ispravio kazavši kako je mislio na postotak, a ne na broj glasača. Kako bilo, brojke im nikako ne idu u prilog.

Na prošlim lokalnim izborima Ivica Puljak osvojio je 17.500 glasova, a ove nedjelje je debelo premašio lanjsku brojku za pet tisuća glasova. U prvom krugu nedjeljnih izbora povjerenje mu je dao 22.561 sugrađanin.

Dosadašnje prakse su pokazale kako manja izlaznost obično pogoduje velikim strankama, ali primjer Centra dokazao da trendovi koji prolaze na nacionalnoj razini u Splitu nisu pravilo, ali i da Đogaš očigledno nije dobar izbor.

U prvom krugu prošlogodišnjih lokalnih izbora Mihanović osvojio 15.159 glasova, a Zoranu Đogašu u nedjelju glas dalo 11.887 sugrađana. U odnosu na 2021. godinu bilanca je 3.272 glasa manje za nestranačkog kandidata. Što se tiče Gradskog vijeća, prošle godine je lista HDZ-a osvojila 14.837 glasova, a ove 10.866, točno 3.971 glasova manje nego lani.

Usporedbe radi, Centar je prošle godine osvojio 12.862 glasa za Gradsko vijeće, a ove godine 19.376 sugrađana dalo je povjerenje Puljkovoj listi u lokalnom parlamentu, što je 6.514 birača više u odnosu na 2021.

Dobar dio desnici naklonjenih glasača nije izišao na birališta ili, pak, nije glas poklonio HDZ-ovu nestranačkom kandidatu, što je rezultiralo i ulaskom Domovinskog pokreta u Gradsko vijeće.

Nema sumnje da je to još jedan težak udarac za Vicu Mihanovića, koji ove godine zbog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne može biti ni lokalni zastupnik u Vijeću, tako da praktički već cijeli grad govori da se neće još dugo zadržati na čelu splitskog HDZ-a. Nema ga u Vijeću, izbore je praktički dvaput u godinu dana izgubio (a najviše ih je zazivao!), a glavni koalicijski partner Željko Kerum javno ga je prokazao za izborni fijasko.

- Analize će stranka raditi nakon izbora, sad su svi isključivo fokusirani kako pomoći kandidatu i stranci da u drugom krugu ostvari što bolji rezultat - kazali su nam izvori iz vrha splitskog HDZ-a. Neslužbeno su nam komentirali i poražavajuće brojke građana koji su im dali svoj glas.

- Puljak je narastao u odnosu na prošlu godinu jer je u potpunosti ušao na ljevicu i uništio sve konkurente. Ranije je druge prozivao zbog niskog izbornog legitimiteta, a to je sad tema koju izbjegava. HDZ je u postotcima ostvario dobar rezultat i u drugom krugu će sigurno privući birače koji ne žele apsolutnu pobjedu ljevice u Splitu i širenje njihovih vrijednosti u upravljanju gradom. Birači Željka Keruma, koji su HDZ-u svjetonazorski bliski, su u prvom krugu samo još jednom dobili potvrdu da jedino glasom za Zorana Đogaša i HDZ mogu maknuti obitelj Puljak s vlasti u Splitu - smatraju iz vrha gradske organizacije te su na kraju zaključili kako je Ivica Puljak je "autentični kandidat ljevice", a HDZ i Zoran Đogaš "jedina alternativa desnim biračima u drugom krugu".

Više nam je članova HDZ-a i prije prvog kruga lokalnih izbora priznalo kako Đogaš nije bio dobar izbor, a nedjeljni rezultati potvrdili su njihova crna predviđanja. No, kad se sve zbroji i oduzme, Đogaš ima više glasova od HDZ-ove liste. Svakako će imati što analizirati iza izbora i račun pritom položiti središnjici stranke, koja je definitivno više očekivala od nekad jakog splitskog ogranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 17:39