StoryEditor
SplitHDZ-OV KANDIDAT

Vice Mihanović: Za prvo dijete omogućit ćemo dvostruko veću naknadu, a roditeljima četvero i više djece status odgojitelja i 3500 kuna mjesečno

26. veljače 2021. - 10:25
Predizborni plakat Vice Mihanovića, kandidata HDZ-a za splitskog gradonačelnika.  Božidar Vukičević//Cropix

Predizborni plakati što obećavaju da će ubuduće Splićani za prvorođenu djecu dobivati po 4000 kuna, dvostruko više nego do sada, osvanuli su uz slogan "Konkretno" i ime Vice Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita.

Kako mu je slogan "Konkretno", tako smo ravnatelja Lučke uprave Split pitali što je konkretno mislio i koliko će takav potez koštati. Trenutačno roditelji prvog djeteta dobivaju od Grada 2000 kuna, a podizanje te naknade na 4000 kuna nije jedini plan koji Mihanović ima za roditelje te će, postane li gradonačelnik, roditeljima četvero i više djece omogućiti status roditelja odgojitelja, znači mogućnost da ostanu sa svojom djecom i od Grada dobivaju naknadu od 3500 kuna.

Vice Mihanović objašnjava nam da je proučavao kako su te probleme riješili drugi gradovi, kako su to radili Klis i Zagreb, te smatra da neće biti problem ostvariti obećanja. Pitali smo ga zna li o kolikom se broju ljudi koji bi mogli dobiti novac radi i koliko bi to koštalo proračun i one koji proračun Grada pune.

image
Vice Mihanović 
Duje Klarić/Cropix

Evo što je rekao:

– Naknada za prvo dijete Grad Split sada košta oko 1,2 milijuna kuna godišnje za 600 djece, pa bi se taj trošak udvostručio na 2,4 milijuna kuna. Mislim uvesti status roditelja odgojitelja za obitelji s četvero i više djece, a procjena je da u Splitu ima 70 takvih obitelji. Prema iskustvima Klisa i Zagreba koji imaju takve naknade, oko polovice tih mnogobrojnih obitelji koriste status roditelja odgojitelja. Željeli bismo da naknada za roditelja odgojitelja bude nešto veća od minimalne plaće, iznosila bi 3500 kuna i mislim da je to dobra mjera s obzirom na nepovoljnu demografsku situaciju – kaže nam Vice Mihanović.

Na našu konstataciju kako bi roditeljima više koristile bolje plaće i zaposlenost, kaže da se u potpunosti slaže, ali to nije u ingerenciji jedinica lokalne samouprave. Dodaje da gradovi i općine nisu ključni čimbenici za poticanje velikih gospodarskih aktivnosti koji se odražavaju na zaposlenost i standard.

– Te ćemo mjere, ako bude mogućnosti, i pojačavati. Ne želimo da budu teret proračunu Grada nego računamo da ćemo neke druge stvari iz proračuna uklopiti i financirati kroz sredstva europskih fondova, rasteretiti proračun i preusmjeriti sredstva na mjere o kojima govorim. Ne govorim tek tako, radim u jednoj maloj lučkoj upravi koja je s 40 zaposlenih kroz nepunih pet godina osigurala više od milijardu kuna iz europskih fondova za niz projekata – kaže Vice Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 11:03