StoryEditor
SplitOPERATIVAC S MEJAŠA

Vice Mihanović službeno kandidat za šefa gradskog HDZ-a: Split vidim kao moderni, inkluzivni, sveučilišni i mediteranski grad koji raste i razvija se

7. studenog 2020. - 08:32
Vice Mihanović: 'Snagu i motivaciju crpim iz svoje obitelji - supruge i troje djece, koji su mi bezrezervna podrškaVojko Bašić/Cropix

Velike su promjene u splitskom HDZ-u. U posljednjih nekoliko dana doznali smo da dugogodišnji predsjednik Gradske organizacije Petar Škorić odustaje od trećeg mandata na čelu splitskog HDZ-a, a gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je najavio da se neće natjecati na idućim lokalnim izborima.

Evo, postalo je i službeno da će Vice Mihanović, predsjednik Gradskog kotara Mejaši, u utrku za čelnog čovjeka splitskog ogranka stranke. Za sada ne želi komentirati hoće li se natjecati za gradonačelnika Splita. Sve u svoje vrijeme, kaže.

Otkud motivacija za kandidaturu za predsjednika splitskog HDZ-a?

– Odrastao sam na Mejašima i kroz Gradski kotar započeo svoj politički put. Lokalnu politiku sam prije svega smatrao kao platformu za rješavanje problema koje tište naše sugrađane. Vjerujem da se stvari mogu mijenjati jedino ako svi aktivno sudjelujemo u procesima donošenja odluka, za što je neophodno biti politički aktivan. Nakon prvog mandata na mjestu predsjednika Gradskog kotara Mejaši, gdje smo realizirali niz projekata, dodatni poticaj za politički angažman bila je pobjeda na sljedećim kotarskim izborima, na kojima je lista HDZ-a osvojila 87 posto i svih sedam vijećničkih mandata u konkurenciji svih političkih profila od ljevice do desnice.

Što ste konkretno napravili na Mejašima?

– Prije šest godina, kada sam postao predsjednik Gradskog kotara, Mejaši su se u svakom smislu nalazili na margini grada, kako svojim položajem, tako komunalnom i društvenom infrastrukturom. Gradski kotar smo oplemenili infrastrukturno, realiziravši izgradnju niza prometnica, a posebno bih istaknuo izgradnju UIice 141. brigade i ulice Put Vrborana, priključenje više od 300 kućanstava na sustav kanalizacijske odvodnje, izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete, priključivanje na vodovodnu mrežu...

image
Radovi na asfaltu u Ulici svetog Spasa na Mejašima 
Nikola VilićCropix

Što je još važnije, oplemenili smo kvartovski život društvenim sadržajima. Izgradili smo šest sportskih i dječjih igrališta, novi vrtić i dogradili Osnovnu školu "Mejaši", a uskoro ćemo otvoriti Dom zdravlja, ljekarnu i ispostavu Gradske knjižnice Marka Marulića.

Kao najznačajniji projekt na Mejašima, a tiče se svih građana Splita, ističem sanaciju gradskog odlagališta otpada Karepovac, u kojem smo mi kao kotar aktivno sudjelovali te davali podršku svim građanskim inicijativama, a sve kako bismo riješili taj gorući gradski problem.

Od početka karijere radite u splitskoj Lučkoj upravi. Koliko ste pridonijeli razvoju luke s obzirom na to da je riječ o najprometnijoj luci u Hrvatskoj, s više od 5,6 milijuna putnika godišnje?

– U Lučkoj upravi Split zaposlen sam više od 22 godine. Prošao sam sve poslove, od početne razine sa stivadorima na terenu, preko voditelja smjene u lučkoj operativi, zatim šefa lučke operative, rukovoditelja sektora do trenutačnog mjesta ravnatelja.

Od realiziranih projekata u mome mandatu izdvojio bih završetak izgradnje vanjskih vezova, ribarske luke Brižine, financirane iz EU fondova, a za mjesec dana će početi radovi na proširenju Obale kneza Domagoja, što je od iznimne važnosti za Splićane. U završnoj fazi je izrada projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole za izgradnju luke Stinice. Posebno želim naglasiti, za razliku od dosadašnje prakse, da ćemo u suradnji s Društvom arhitekata grada Splita, provesti urbanistički anketni natječaj razvoja kompletnog akvatorija gradske luke Split.

image
Duje Klarić/Cropix

Time želim poslati poruku uključivosti svih stručnih dionika u promišljanju razvoja gradske luke, vodeći računa o tome da gradska luka ne služi samo u stvaranju profita, nego se vodi računa o kvaliteti života građana Splita. Takvim načinom promišljanja vodit ću se i u budućem svome radu.

Vlasnik ste privatne tvrtke. Hoćete li biti u sukobu interesa ako postanete splitski gradonačelnik?

– Tvrtka u mome vlasništvu je logičan slijed pedesetogodišnje obiteljske tradicije proizvodnje i prodaje povrća i cvijeća. Tvrtka danas ima 25 zaposlenih, radimo na tržištu s privatnim tvrtkama i velikim hotelskim lancima. Kroz cijelu svoju poduzetničku karijeru, tvrtke u kojima sam bio odgovorna osoba i vlasnik nikada nisu kasnile s podmirenjem obveza, kako prema zaposlenicima, tako i prema državi, iako je bilo teških trenutaka i velikih kreditnih obveza.

Kad sam se odlučio javno angažirati, zbog povećanja obveza i nemogućnosti kvalitetnog obnašanja istih, kompletna upravljačka prava prebacio sam na profesionalni menadžment. Tvrtka od svog osnivanja nikad nije poslovala s Gradom Splitom, tako da ni na kakav način nisam mogao biti u sukobu interesa, a tako će biti i ubuduće

Kako kao kandidat za predsjednika splitskog HDZ-a vidite stranku i Split u budućnosti?

– Želja mi je graditi moderan HDZ u Splitu, njegujući naše vrijednosti i tradiciju, ali isto tako razvijati HDZ koji će odgovoriti na izazove koje donosi budućnost. U stranci ću osluškivati prijedloge i sugestije, želim potaknuti sve naše članove da aktivno sudjeluju u kreiranju lokalnih i stranačkih politika. Moje životno iskustvo me naučilo da iza svakog uspjeha stoji ogromna količina uloženog truda i zalaganja.

Ovom kandidaturom želim dati još veći doprinos razvoju Splita, kojeg vidim kao moderni, inkluzivni, sveučilišni i mediteranski grad. Želim biti predsjednik koji okuplja i koji u svakom članu vidi i prepoznaje određenu kvalitetu i potencijal. Želim Split koji raste i razvija se, ne samo komunalno, nego i kao grad u kojem mladi žele ostati jer imaju priliku za razvoj i ostvarenje svojih potencijala te imaju podršku za rješenje svoga stambenog pitanja.

image
Mejaši Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix

Doktorirali ste, predajete na Sveučilištu, radite u Luci, predsjednik ste kotara... Što vas pokreće?

– Moj poslovni i javni angažman ne bi bio moguć da snagu i motivaciju ne crpim iz svoje obitelji i prije svega supruge i troje djece, koji su u svakom trenutku bezrezervna podrška, a i sigurno utočište na kraju radnog dana. Zbog toga ću u svome radu poseban naglasak staviti na obiteljske vrijednosti i potrebe mladih obitelji, o čemu svjedoči moja aktivnost u gradskom kotaru. Kao predavač i docent na Pomorskom fakultetu u Splitu, rado nekoliko sati tjedno prenosim svoje znanje i iskustvo na mlade generacije. Taj me rad oplemenjuje i nadahnjuje i daje mi dodatnu motivaciju za javni i društveni angažman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. studeni 2020 09:18