StoryEditorOCM
SplitIGRE PRIJESTOLJA

Vice Mihanović kaže da je HDZ spreman na izbore: ‘Puljak je danas napravio igrokaz da zamrači priču o dodjele 15 milijuna kuna privatnoj firmi njegovom odlukom‘

Piše Gabrijela Radanović
21. listopada 2021. - 15:35

Nakon dogovora između SDP-ovaca i vladajućih, podržan je prijedlog lokalnih socijaldemokrata za smanjenjem prireza s 15 na 9 posto i za ukidanjem poreza na potrošnju,ali tek od prvog dana 2024. godine.

Vice Mihanović, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a takvu odluku je nazvao lošom za sugrađane i vlast.

- Naša ideja je bila da krene od 2022. godine, da tako omogućimo sugrađanima veće prihode, a poduzetnicima smanjimo namete i samim time da imaju veću gospodarsku aktivnost. Ovisi o visine plaće, sugrađani su već od iduće godine trebali imati nekoliko stotina kuna mjesečno više na plaću - kazao je Mihanović i poručio kako se iz ove odluke vidi tko je vladajuća većina, a to su SDP, Pametno, Centar, Možemo...

- Prethodni prijedlog, kolega iz SDP-a je izmijenio i pristao na smanjenje prireza i ukidanja poreza na potrošnju od 2024., a ne od 2022. Ne znam zašto je to napravio, morate pitati njega - rekao je šef lokalnog HDZ-a.

Budući da su HGS-ovi vijećnici uoči glasanja o prirezu napustili sjednicu Gradskog vijeća, novinari su pitali Mihanovića može li se protumačiti kako su Kerumovi vijećnici time smanjili broj prisutnih vijećnika, zbog čega se izmijenjen prijedlog na kraju uspio izglasati.

- To bi trebalo njih pitati. Ne znam koji su njihovi razlozi. Nek se oni uvrste sami gdje god hoće, nemam tu potrebu kao ostale kolege iz vijeća - poručio je i na kraju komentirao buran početak sjednice.

image
Vice Mihanović
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Ovo je još jedan u nizu spinova gradonačelnika Puljka. Mislim na ovaj igrokaz oko raspuštanja Gradskog vijeća. Zna se kako se to radi, tako da svaki vijećnik da ostavku. Mogli smo to testirati da vidimo koji vijećnik stvarno misli dati ostavku. Ovo je bio samo spin da se maknemo od ovih naslova u medijima koji su jako suspektni; namještanje natječaja, pogodovanja, dodjele 15 milijuna kuna privatnoj firmi samo njegovom odlukom...

Tako da je to bio spin i gospodin Puljak je isključivi krivac za nered, a pročitao sam da zaziva izbore samo u Gradskom vijeću. Moj prijedlog je bio da pred naše sugrađane izađe i gradonačelnik i vijeće, pa da vidimo što će građani kazati o nama. To bi bio ispravan put, ako već zazivamo izbore. Mi smo za to spremni. Ako je gradonačelnik spreman, neka izađe na izbore - zaključio je Mihanović.

Uoči izglasavanja te točke svašta se događalo na Vijeću. Tako je SDP na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta isključen iz programske suradnje (čitajte - koalicije), zato nas je zanimalo zašto su pristali na kompromis.

Davor Matijević je kazao da su nakon razgovora sa svim partnerima preostale većine u Vijeću, pristali na provođenje njihovog prijedloga dvije godine kasnije od onog što su prvotno tražili.

image
Davor Matijević
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Nama je svejedno, najvažnije nam je da smo uspjeli dogovoriti da se prirez smanjuje i da se ukida porez na potrošnju. Mi smo konstruktivni, saslušat ćemo svaku sugestiju i prijedlog od strane gradonačelnika. Ako možemo postići dogovor glasat ćemo zajednički, a ako ne možemo, obrazložit ćemo svoje stajalište - kazao je Matijević i rekao da ne vjeruje u priče o povjerenjima nakon raskida.

- Ostajemo na istim pozicijama. Javno ćemo prezentirati sve što smatramo da je dobro, a i ono što gradonačelnik loše radi, također ćemo javno prezentirati - poručio je. Novinari su ga pitali jesu li oni izglasali manje prihode idućoj gradskoj vlasti, a ne ovoj.

- Pitanje je koliko će potrajati ova gradska vlast, jer ako bude puni mandat, tiče se i ove gradske vlasti, ali i iduće. No, ova odluka se može promijeniti. Kako sada stoje stvari s gradskim financijama, možda je mudrije krenemo 2024., a ako se stvore preduvjeti da možemo krenuti od 2023., onda ćemo definitivno ići na Gradsko vijeće s novim prijedlogom - najavio je Matijević.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je komentirao prijedlog SDP-a i kompromis koji se postigao. Rekao je da je takav prijedlog smanjenja prireza i ukidanja poreza na potrošnju od prvog dana 2024. godine u skladu s politikom stranke Centar.

image
Ivica Puljak
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Do tada ćemo konsolidirati gradski proračun, a ovo ne znači da mi dalje surađujemo s SDP-om. Oni su odredili da nisu dio vladajuće većine. Meni je to žao, uvijek smo bili za suradnju. I ovakve smo stvari mogli dogovoriti da su oni to željeli, ali točke dnevnog reda koje su oni danas uvrštavali su ispod svake razine. To je obično politikantstvo i mi ne želimo surađivati s takvim ljudima - direktan je bio Puljak. No, ruke mu nisu digli ni članovi Mosta.

- Nije to brojanje ruku, već politika koju želimo promovirati za građane Splita. Politika sa smanjenim prirezom i ukidanjem poreza na dohodak je dobra politika, koja se ne može provesti odmah zbog dubioza u proračunu koju su nam ostavili prethodnici.

Da smo svi zajedno razgovarali na programskoj većini, mislim da bi se i kolege iz Mosta složile s takvom dinamikom, ali ovo što je napravio SDP je obično politikantstvo i ispod svake razine. Mi ne želimo surađivati s takvim ljudima. Dok se oni ponašaju na takav način, da rade stvari iza leđa, da surađuju s HDZ-om i Željkom Kerumom, takvu suradnju ne možemo podržati. Neka se pridruže Kerumu i HDZ-u kad već s njima surađuju, ali mi ne želimo biti dio takve suradnje - poručio je splitski gradonačelnik koji je na kraju poručio da SDP-ovcima želi sve najbolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 13:24