StoryEditorOCM
Split150. OBLJETNICA

Veliko slavlje u povodu blagdana kotorskog zaštitnika u Splitu; Bokeljska mornarica u nedjelju će prodefilirati gradom, a na Peristilu će se točno u podne ‘zabalat‘ kolo sv. Tripuna

Piše Damir Šarac
12. veljače 2022. - 18:44

Ne propustite ovog vikenda veliko slavlje Bokelja u Splitu, koje će biti okrunjeno drevnim kolom bokeljskih mornara na Peristilu u nedjelju točno u podne, što je prigoda koja se rijetko pruža: kolo se, naime, bala samo na blagdan zaštitnika svetoga Tripuna pred katedralom u Kotoru ili u drugim rijetkim prigodama.

A takva je upravo ova: prva proslava svetog Tripuna na području Hrvatske izvan matične sredine zabilježena je prije 150 godina upravo u Splitu, a Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna, kao tradicija bokeljskih Hrvata, u statusu su nematerijalnog dobra na Listi zaštićenih kulturnih dobara u Republici Hrvatskoj.

U našem je gradu nositelj jubilarnih Tripundanskih svečanosti splitska podružnica Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809.", pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstva kulture, Ministarstva vanjskih poslova, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, te uz potporu Splitsko-makarske nadbiskupije, Kotorske biskupije, Zajednice bokeljskih Hrvata i Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

Tisućljetna tradicija

Sastali smo se s predsjednikom splitskog ogranka Bratovštine Lukom Perkovićem i dopredsjednikom dr. Androm Tripkovićem, te s malim admiralom Markom Lukovićem, na iznimnome mjestu, u salonu dr. Tripkovića, komadiću slavne bokeške prošlosti na splitskom Manušu.

image
Dr Andro Tripković, mali admiral Marko Luković i Luka Perković
Vojko Bašić/Cropix

Dr. Tripković po ocu je potomak poznate pomorske obitelji iz Dobrote koja je posjedovala 18 jedrenjaka te jednu od najljepših baroknih palača u Boki, teško oštećenu u potresu 1979. godine.

Namještajem, slikama i zrcalima iz palače dr. Tripković je uredio svoj "Bokeški salon", a valja napomenuti da je po majci potomak obitelji Visin iz Prčanja, čiji je najpoznatiji predstavnik kapetan Ivo Visin, prvi Hrvat koji je jedrima oplovio svijet, zbog čega je od cara Franje Josipa dobio najznačajnije austrougarsko priznanje – bijelu zastavu Merito navale.

Luka Perković je, pak, sin Rade Perkovića, nekadašnjeg intendanta splitskog HNK-a i osnivača Marulićevih dana, koji ima velike zasluge za djelovanje splitskog ogranka Bokeljske mornarice i čuvanje memorije na Tripundanske svečanosti u Splitu.

– U Splitu su, koliko je poznato, održane prve Tripundanske svečanosti izvan Boke na inicijativu splitskog biskupa Marka Kalogjere, koji je ranije bio i kotorski biskup, i otada se tisućljetna tradicija Bokelja ustalila u našem gradu. Riječ je o drevnoj duhovnoj i kulturnoj tradiciji u čast zaštitnika svetog Tripuna, koja se očuvala do danas, usprkos velikom egzodusu Hrvata iz Boke u 20. stoljeću – kažu naši sugovornici.

Tim povodom u Splitu će se ove subote u 19 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama održati svečana akademija na kojoj će govoriti predstavnici pokrovitelja, a akademik Radoslav Tomić održat će kratko predavanje o vezama Splita i Boke kroz povijest. Bit će upriličena i izložba fotografija skupine autora posvećena Bokeljskoj mornarici.

Lode svetog Tripuna

Slavlje u nedjelju počinje postrojavanjem bokeljskih mornara iz ogranaka bratovština Splita, Zagreba, Rijeke, Dubrovnika i Pule na Trgu Gaje Bulata, pred kazalištem, te će uz pratnju Orkestra HRM-a prodefilirati gradskom jezgrom do Peristila.

U 11 sati je misno slavlje u katedrali svetoga Dujma, koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i kotorski biskup Ivan Štironja, a uoči misnog slavlja mali admiral Marko izgovorit će drevne Lode (pohvale) u čast sv. Tripuna. U podne na Peristilu započinje kolo svetoga Tripuna, koje će u tradicionalnim odorama "balat" članovi bratovština Bokeljske mornarice uz pratnju Orkestra HRM-a.

Valja napomenuti da će u Splitu toga dana biti posebno svečano budući da je pred lukom usidren američki nosač aviona "Harry S. Truman", a taj je dan i 111. rođendan Hajduka!

image
Mali admiral Marko Luković 
Vojko Bašić/Cropix

Ipak, najviše je uzbuđen 12-godišnji mali admiral Marko Luković, koji naviješta Tripunovu feštu, učenik šestog razreda Osnovne škole "Visoka", a kaže nam kako je tatina obitelj podrijetlom iz Donje Lastve kod Tivta. Lode sv. Tripunu mora naučiti i izgovoriti napamet i smatra da mu odlično ide, a sviđa mu se i svečana odora.

– Ajde, Marko, reci barem pola!

– Ovako ide: "Godišnje ponovljenje svečanosti koju smo spravni da svetkujemo, dok oživljuje u nama najmilije bogoljubne uspomene, podsjeća nas na sjajna djela naših praotaca, koji pod okriljem Čudotvorca, čije svete moći Kotor poštuje, postadoše zaslužni za vjeru i za domovinu..."

Evo programa obilježavanja Tripundana


Subota
19 sati - svečana akademija u Hrvatskom pomorskom muzeju
Nedjelja
10.30 - postrojavanje Bokeljske mornarice pred HNK-om i defile gradom uz pratnju Orkestra HRM-a
11 sati - svečano misno slavlje u katedrali sv. Dujma
12 sati - kolo sv. Tripuna na Peristilu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 01:19