StoryEditor
SplitAd basilicas pictas

Veliko otkriće u Splitu: kod Općine pronađeni vrijedni arheološki nalazi, tek nešto mlađi od Palače!; 'Tu se događala jedna vrlo bitna kasnoantička priča'

14. veljače 2019. - 10:27

Na lokaciji Ad Basilicas pictas na početku Ulice Domovinskog rata, gdje se planira izgradnja stambenog objekta, pronađeni su vrijedni arheološki nalazi.

Kako nam je potvrdio Vedran Koprivnjak, voditelj istraživanja na terenu, nova otkrića potvrdila su važnost ovog lokaliteta.

– Arheološko istraživanje je završeno, a trenutačno se obavlja konsolidacija pronađenog mozaika prije restauracije. Pronašli smo podnicu s ranokršćanskim mozaikom, vjerojatno iz 5. stoljeća, koji je polikroman (višebojan, op.a.) i sadržava poznate ranokršćanske motive koji se ponavljaju. Među ostalim, ima i križeve. Oni se mogu usporediti s bazilikom na Manastirinama u Saloni – istaknuo je Koprivnjak.

Otkriveni mozaik je nov za istraživače, kažu nam iz zadruge "Arheo Ko-op" koja je vodila istraživanja. Znalo se otprilike na kojoj je dubini, ali nije se znalo kakav je, koliku površinu zauzima, ni kojem dijelu arhitekture na lokaciji pripada.

– Duljina ukupne podnice je oko 15 metara. Međutim, mozaik nije sačuvan na cijelom potezu, nego na 10 metara duljine. Naš iskop nije obuhvatio cijelu crkvu, nedostaje nam sjeverni zid u tom dijelu, on se nalazio ispod katastarske čestice na kojoj je zgrada "Vodovoda". Nepoznato je što bi se tamo još moglo naći – napomenuo je arheolog.

Što se spoznalo s novim istraživanjima, upitali smo Koprivnjaka.

Brežuljak s pogledom

– Potvrdila se spoznaja iz 1997. godine o važnosti lokaliteta. Sada smo dobili apsolutnu potvrdu, nalaz ranokršćanskog mozaika i crkve rijetko se nađe u arheologiji, osobito na ovakvom mjestu. Dakle, na putu iz Dioklecijanove palače prema Solinu, koji je poznat kao ranokršćansko središte.

Ovdje dobivamo uvid u dio grada na jednom, uvjetno rečeno, brežuljku s kojeg se istodobno mogla vidjeti Palača i zaljev dalje prema Solinu. Tu je iz nekih razloga u ranom kršćanstvu bila izgrađena bogato ukrašena crkva – kazao je naš sugovornik, te dodao:

– S koloritom mozaika dobili smo potvrdu da ime lokaliteta, Ad basilicas pictas, obojena bazilika, doista odgovara stvarnoj situaciji. Osim šarenog mozaika, imali smo ulomke ukrasnog kamena, crvene i zelene boje, mramora..., našli smo ulomke fresaka koje su također slikane u raznim bojama. Ako to stavimo skupa, tu se događala jedna vrlo bitna kasnoantička "priča".

Na lokaciji se nalazi arhitektura koja pripada antici, ranom kršćanstvu i srednjem vijeku. Osim mozaika, restaurirat će se i zidovi iz ranije i kasnije faze, prezentiran će biti i krsni zdenac križnog tlocrta koji je ranije otkriven.

– Sve što je nađeno u istraživanjima od 1953./1954. godine, preko 1997., uključujući istraživanja koja smo mi izveli, bit će prezentirano. O načinu prezentacije odlučit će se u nekom kasnijem trenutku – rekao je arheolog.

Arheologija će se nalaziti ispod novogradnje, bit će prezentirana, ali nalazit će se ispod nove zgrade koju će investitor podignuti povrh nje?

– To biste trebali vidjeti s konzervatorima i projektantima. Koliko sam čuo, ali to je nepotvrđena informacija, bit će postavljena konstrukcija iznad lokaliteta, pa će zainteresirani posjetitelji u bilo kojem trenutku moći razgledati nalaze – naglasio je Koprivnjak.

 

Izdvojeno

12. srpanj 2020 17:15