StoryEditor
SplitGužva na Križinama

Veliki pritisak na hitnom infektološkom KBC-a Split, iz bolnice poslali apel građanima: ‘Ako nemate teške simptome Covid-19, idite u ambulantu na Mertojaku‘

3. travnja 2021. - 12:41
Duje Klarić/Cropix

U najgorem periodu Covid-19 pandemije u Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) Covid bolnica na Križinama je na liječenju imala 206 pacijenata.

A da ta brojka nije pretjerano daleko od sadašnje brojke, govore najbolje današnji podaci sa Križina.

- U ovom trenutku u Covid bolnici na Križinama imamo 168 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je njih 19 na respiratoru, rekao nam je izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Broj pacijenata na repiratoru je, u odnosu na posljednjih nekoliko dana, nešto manji, što je svakako dobro, no i dalje je brojka onih najtežih bolesnika kojima je potrebna mehanička ventilacija (respirator) izuzetno velika.

Kako bi za dane uskršnjih blagdana smanjili pritisak na hitni infektološki prijam KBC-a Split, kroz koji u posljednje vrijeme dnevno prolazi 70-tak pacijenata dr. Ivić upućuje svojevrsni apel, kako bi se izbjegle gužve i nepotrebno dugo čekanje.

- Neka oni naši sugrađani i sugrađanke, koji nemaju teške simptome Covid - 19 virusa odu u Covid ambulantu na Mertojaku, u kojoj će liječnički timovi dežurati. Nema potrebe da svi dolaze na infektologiju, ukoliko nemaju teške simptome. Kolege na Mertojaku će potom ocijeniti, trebaju li takvi pacijenti biti upučeni kod nas na infektologiju ili će ih poslati na kućnu liječenje, kazuje dr. Ivić.

Kako nam je rekao dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ ambulanta na Mertojaku će raditi u subotu, nedjelju i ponedjeljak.

- Ambulanta će raditi od 7 do 19 sati sva tri dana i u njoj je jedan liječnički tim, koji će pregledati sve one koji dođu na Mertojak. Zato, svi oni kojima se ne čeka po nekoliko sati ispred infektologije, jer kolege na infektologiji imaju zaista puno posla, neka odu na Mertojak i tamo će im biti osigurana medicinska skrb, rekao je dr. Rađa.

Za kraj je dobro napomenuti kako Covid bolnica na Mertojaku, u slučaju "kataklizmičkih" razmjera Covid 19 virusa u SDŽ ima mogućnost za hospitalizacijom oko 350 pacijenata. No, nadamo se da tu brojku nikada nećemo morati spominjati niti je pisati.

- Mi povečavamo kapacitete Covid bolnice, onako kako se stvara potreba za krevetima. Naravno, nadamo se kako takve brojke nećemo nikada doseći. A, što se tiče sadašnjih pacijenata, kod njih 70 posto se radi o britanskom soju virusa, koji je očigledno "zavladao" u SDŽ, zaključio je izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 02:49