StoryEditor
Splitapel iz kotara

Veliki požar u Papandopulovoj nije bio dovoljno upozorenje?! ‘Banovina već dva i pol mjeseca ništa ne čini za sigurnost na Trsteniku‘

12. kolovoza 2020. - 22:49

Zbog nedavnog iskustva s teškim požarom u zgradi u Papandopulovoj ulici, svaki put kada vidimo ili čujemo vatrogasna vozila na području Trstenika, prepadnemo se da će neka obitelj ostati bez svog stana, kuće ili, još gore, da će netko stradati...

Ovog puta, na sreću, nije bilo riječi o opasnoj intervenciji, nego samo o dimnjaku koji je bio saniran i prije dolaska gasitelja.
Međutim, drugi put možda nećemo imati toliko sreće, jer "blokovi" tog pretežno stambenoga gradskog kotara još uvijek nemaju iscrtane prilaze za vatrogasna vozila.

- Grad je u početku ignorirao naš prijedlog da zatraži izvid stanja od strane Javne vatrogasne postrojbe (JVP) na području kotara Trstenik, a odlučili su postupiti sukladno našem prijedlogu tek kada se ista problematika našla u interesu medija i tada su nadležni iz JVP-a obavili nadzor vatrogasnih pristupa postojećim građevinama u Papandopulovoj ulici - naglašava Damir Barbir, kvartovski čelnik.

Prema njegovim riječima, splitski profesionalni gasitelji su zaključili kako "vatrogasni pristupi građevinama nisu izvedeni ni obilježeni po Pravilniku o uvjetima za vatrogasne pristupe".

image
JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA

- Slijedom navedenog, JVP ne može učinkovito obavljati spašavanje i gašenje požara predviđenom vatrogasnom tehnikom. Stoga je naložena provedba propisanih mjera u roku od sedam dana od zaprimanja zapisnika - navodi se u očitovanju vatrogasne postrojbe koje prenosi trstenički predsjednik Barbir.

Kako doznajemo, JVP-ov službeni dopis poslan je Banovini još 28. svibnja, sa zahtjevom za provedbu propisanih mjera u roku od sedam dana, ali ni nakon dva i pol mjeseca nema reakcija.

- Sigurnost građana i njihove imovine na Trsteniku u rukama je Grada i njihovih aktivnosti. Nadajmo se da nećemo zbog nečijeg nerada morati izgubiti nečiji stan ili ljudski život. Apeliramo na razum i odgovornost! - zaključuje Barbir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 19:34