StoryEditor
SplitStrateški projekt

Veliki korak bliže ostvarenju cilja: Split dobiva regionalni tranfuzijski centar, moći će pripremiti 40 posto više doza krvi

Piše Ana Franić
25. listopada 2019. - 10:17

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić jučer je boravio u Splitu, a razlog njegova posjeta bilo je potpisivanje Ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za strateški projekt "Regionalni transfuzijski centar KBC Split", u vrijednosti više od 54,3 milijuna kuna, te uručivanje devet ugovora iz Programa sufinanciranja europskih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Potpisali smo više od 65 milijuna kuna projekata za Splitsko-dalmatinsku županiju, a od toga 55 milijuna kuna odlazi na transfuzijski centar u KBC-u Split. Ukupno je za zdravstvo ugovoreno 1,5 milijardi kuna, a planirano je milijardu. Prema tome, zdravstvo je itekako uspješno u povlačenju sredstava – rekao je ministar Pavić, dodajući kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno 3,5 milijardi kuna, a od toga milijardu i pol kuna provodi se u gradu Splitu.

– Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, poboljšavaju zdravstvo, školstvo, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji i promet i ceste – zaključio je ministar Pavić.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, istaknuo je kako je transfuzijski centar od velikog značenja jer će se u njemu moći pripremiti 40 posto više doza krvi i 40 posto više krvnih pripravaka negoli do sada.

– Ovo je jedan od kapitalnih objekata za KBC Split. Projektna dokumentacija je završena, građevinsku dozvolu imamo i sada idemo dalje u postupak. Očekujem da ćemo početkom iduće godine započeti izgradnju regionalnog transfuzijskog centra na Križinama – kazao je ravnatelj Meštrović.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je budući transfuzijski centar bitan za cijelu Dalmacija, a ne samo za Split.

– Ovo je još jedan dodatak za sigurnost pacijenata kada je riječ o transfuziji krvi, i to ne samo kada je život u pitanju nego i kad se radi o derivatima krvi. Dobit ćemo sigurnu, veliku i najsuvremeniju banku krvi u ovom dijelu Hrvatske – kazao je ministar Kujundžić.

U zgradi županije uručeno je devet ugovora iz Programa sufinanciranja europskih projekata, a radi se o iznosu od 11 milijuna kuna.

– Čak pet ugovora se odnosi na energetsku obnovu obrazovnih ustanova, a ukupna vrijednost tih projekata je viša od 21 milijuna kuna. Mi na ovom ne stajemo i dalje idemo s energetskom obnovom. Želimo kroz četiri do pet godina energetski obnoviti sve naše obrazovne ustanove – rekao je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.

Potpisani ugovori odnose se na projekte reciklažnih dvorišta u Dugopolju i Trogiru, energetsku obnovu pet obrazovnih ustanova (Učenički dom i Srednja tehnička prometna škola u Splitu, zgrada OŠ "Vis" i SŠ "Antun Matijašević Karamaneo" u Visu, Obrtničko-industrijska škola u Imotskom, OŠ Ivana Lovrića u Sinju te OŠ Ivana Mažuranića u Obrovcu Sinjskom) i energetsku obnovu zgrade u Gradskom sportskom centru u Makarskoj.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 15:49