StoryEditorOCM
Splitnakon 57 godina

Velika splitska gradska tvrtka seli na novu lokaciju: moderni pogon nalazit će se na parceli od 8000 kvadrata, a investicija je 'teška' 20 milijuna kuna

10. travnja 2019. - 19:04
Postojeći plastenici su u očajnom stanju

Već ove jeseni bi mogla započeti gradnja novog pogona "Parkova i nasada" na Mostinama, na parceli koja se nalazi u susjedstvu upravne zgrade "Čistoće".

Naime, tamo bi se preselila tehnička služba koja se trenutno nalazi na Duilovu, jer je trenutna lokacija nakon 57 godina postala - neuvjetna. Na novoj parceli površine 8000 kvadrata, 3000 metara četvornih će zauzeti najmoderniji plastenici, a na ostatku zemljišta smjestit će se upravna zgrada, vanjski rasadnik i tehnička služba.

Vrijednost ukupne investicije, koja uključuje izradu dokumentacije, izvođenje radova i gradnju priključne prometnice procijenjena je na cca 20 milijuna kuna, s tim da je ova komunalna tvrtka za ovaj veliki posao dobila dugoročnu pozajmicu od Grada Splita u iznosu od deset milijuna kuna.

- Plan nam je prodati zemljište na Duilovu površine 7000 metara kvadratnih te od novca koji dobijemo od prodaje dijelom isfinancirati projekt na Mostinama. Očekujemo svaki dan ishođenje građevinske dozvole za objekte, kao i za priključnu prometnicu, čime će se stvoriti svi preduvjeti za raspisivanje natječaja za izvođača radova. Svakako, u prvoj fazi će se graditi moderni plastenici prema najsuvremenijim standardima proizvodnje cvijeća. Način proizvodnje bit će sigurniji i brži, a proizvod kvalitetniji - kazuje nam Saša Franjkić, direktor "Parkova i nasada", i dodaje da im je krajnji cilj imati vlastiti vrtni centar po uzoru na druge gradove, koji će, osim vlastitih potreba, zadovoljiti i potrebe tržišta.

Naime, trenutno se u starim i dotrajalim plastenicima, od kojih su neki stari skoro 50 godina, proizvodi sezonsko cvijeće u količinama koje su dostatne isključivo za javne gradske površine, a radi se o 120.000 komada godišnje u proljetnom i jesenskom turnusu. Na vanjskom dijelu, na površini do 1500 kvadrata smjestit će se rasadnik za uzgoj i doradu grmova i trajnica.

Podsjetimo, nova lokacija pogona ove komunalne tvrtke je zemljište koje je Grad Split kupio od "Parkova i nasada" uz još jednu parcelu u Kaštel-Štafiliću, kako bi izgradio osnovnu školu Žnjan - Pazdigrad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 02:26