StoryEditor
SplitNOVA METLA BOLJE METE?

Velika Puljkova akcija čišćenja Splita: ‘Nećemo se bojati kazniti one koji se ne budu držali reda.‘ Po džepu će dobiti i vlasnici zapuštenih privatnih parcela

Piše Sandi Vidulić
13. srpnja 2021. - 12:52

Jedna od glavnih tema koju je gradonačelnik Ivica Puljak najavljivao u kampanji bila je da će očistiti grad. Nakon dobivenih izbora ubrzo se uhvatio posla s komunalnom tvrtkom "Čistoća” i komunalnim redarima.

U sklopu akcije "Očistimo grad" tijekom tri tjedna uklonjeno je 163.380 kilograma glomaznog otpada i 95.070 kg građevinskog otpada s ukupno 1152 lokacije na području 27 gradskih kotara i sedam mjesnih odbora.

No, odmah na početku akcije koja je počela 16. srpnja, iz Ureda Grada je javljeno da će ona trajati mjesec dana, do 15. srpnja, i naglašeno je da je riječ o zajedničkoj akciji u kojoj sudjeluju i građani Splita.

image
Ivica Puljak, gradonačelnik Splita
Grad Split

- Nakon što očistimo sve javne površine, pozvat ćemo građane da se još više drže reda da bi naš grad održali čistim, a potom ćemo pojačati i kontrole propisnog odlaganja otpada i one koji se ne budu držali reda, nećemo se bojati kazniti - naglasio je sredinom lipnja splitski gradonačelnik.

Upozorenje pa kazna

Nedavno je dogradonačelnik Bojan Ivošević na stranicama Grada Splita objavio video u kojem je najavio kao novost da se počinju baviti privatnim površinama.

- U početku ćemo izdavati upozorenja vlasnicima privatnih površina na kojima se nalaze deponiji. Ako ih oni ne očiste, postupit ćemo kroz komunalni red kaznama, a u konačnici će Grad očistiti navedene parcele i ispostaviti račun vlasnicima - istaknuo je Ivošević.

Upitali smo dogradonačelnika hoće li se kažnjavati vlasnici privatnih površina na kojima se nalaze deponiji ili počinitelji. Odnosno, hoće li se vlasnici kažnjavati i u onim slučajevima kada netko drugi, protiv njihove volje ili bez njihova znanja, napravi deponij na njihovoj parceli?

image
Bojan Ivošević


 
Saša Burić/Cropix

- Ako bude moguće utvrditi identitet počinitelja, oni će se kazniti. U protivnom, u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i Odlukom o komunalnom redu Grada Splita, kažnjavat će se vlasnici privatnih površina po uzoru na druge jedinice lokalne samouprave koje u praksi to već provode - odgovorio nam je Ivošević.

U Odluci o komunalnom redu Grada Splita u članku 55. stoji da je na zemljištu u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba zabranjeno odlagati komunalni otpad izvan spremnika predviđenih za određenu vrstu otpada, kao i odlagati komunalni otpad i/ili to dozvoljavati drugoj osobi.

Kazne za prekršitelje propisane su u članku 90. Odluke o komunalnom redu. Najmanju kaznu za komunalne prekršaje plaćaju građani, u rasponu od 500 do 2000 kuna.

Obrtnici i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost platit će od tisuću do pet tisuća kazne, a pravne osobe bi ilegalni deponij mogao koštati od 2000 do 15.000 kuna. Odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznit će se od tisuću do dvije tisuće kuna.

Odgovornije ponašanje

Dakle, Odluka kaže da je na zemljištu fizičkih ili pravnih osoba zabranjeno imati ilegalne deponije ili nekome to dopustiti. No, što ako nepoznati počinitelj istrese komunalni otpad, odnosno napravi deponij po noći, a ne uđe mu se u trag?

Onda, kako smo dobili odgovor iz Grada, vlasnik zemljišta plaća kaznu prema Odluci o komunalnom redu i zakonima RH. Budući da se visina kazni razlikuje s obzirom na pravni status vlasnika zemljišta, ispada da bi veću novčanu kaznu za to što im je netko na parcelu bez njihova znanja ili dozvole istresao otpad plaćale poslovne tvrtke nego što bi platile fizičke osobe kojima bi bezobraznik pod okriljem noći istovario kamion sa svojim šutom.

image
Božidar Vukicevic/Cropix

U svakom slučaju, ideja da se grad očisti je pozitivna, jer je prilično zapušten u nekim dijelovima. Godinama neke parcele stoje zapuštene, a ponekad imamo slučajeve koje bismo mogli nazvati strateškim zapuštanjem.

Nagomila se smeće, šprice, parcela obraste u šipražje i tako godinama nered stoji usred grada dok ne pomisle svi da je bolje išta od tog rugla, a onda pregrizu jezik kad na tom mjestu izraste zgradurina čiji auti im zakrče nogostupe.

Vlasnici koji ne žive ovdje pa ne znaju da im je netko istresao šut sigurno neće biti oduševljeni time da moraju čistiti otpad ili plaćati kazne. Međutim, s uređivanjem grada treba nastaviti i uključivati građane na odgovornije ponašanje, jer postoje gradovi koji rješavaju takve slučajeve i privatne parcele su tamo urednije nego ovdje.

Ali, još važnije od urbane "kozmetike" jest da se potakne ljude da što više odvajaju otpad na mjestu nastanka, za što bi bio potreban efikasan sustav upravljanja otpadom na razini cijeloga grada, jer onda bi i ilegalnih deponija bilo manje.

image
Ako vlasnici zemljišta sami ne uklone otpad, dobit će kaznu, a u konačnici će Grad Split obaviti čišćenje i vlasnicima ispostaviti račun 
Tom Dubravec/Cropix
item - id = 1112366
related id = 0 -> 1137346
related id = 1 -> 1137319
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 10:58