StoryEditor
Splitoprez!

Velika prijevara preko poznatih oglasnika: našli smo super stan u Splitu, a cijena povoljna. 'Iznajmljivačica' nam je poslala i dodatne slike, a onda smo uguglali njezin broj...

Piše Merien Ilić
9. prosinca 2019. - 13:21

Onaj tko je bio u situaciji da traži podstanarski stan, zna koja je to muka. Sumorni kvadrati s prastarim namještajem nude se po zlato, svijetli, šareni apartmani do prvog kupanja, agencijske provizije su paprene, a polozi previsoki. I onda guglate bespućima oglasnika i na Index oglasima naletite na uredan, moderan dvosoban stan, kompletno namješten u Papandopulovoj 17. Cijena 350 eura, i to dugoročno. Sa sunčane terase trećeg kata već u mislima pijete kavu...

Gledate kontakt: neki strani broj (WhatsApp +44 7979452859). Piše da pripada stanovitoj Lucy Pearson. Odmah vam se smrkne na pomisao kako je riječ o prijevari. No, vrag nam ne da mira. Lucy ima uvjete za poželjeti, a nudi superstan za 350 eura, u što su uključene komunalije, voda, struja, plin i “TV kabel”. Nudi i garažu, iako vam je negdje u glavi da te zgrade nemaju garaže, al’ dobro, možda neke imaju...

“Stan je kompletno namješten, kao na fotografijama. Možete me kontaktirati putem WhatsAppa i razgovarati o tome. Imajte nice dan! Čekam vaš kontakt. Dostupno odmah! Tražim polog u iznosu od 350 eura (vraća se). Ugodan dan!” srdačna je Lucy u tekstu oglasa. Tko bi odolio takvoj stanodavki.

Krenemo mi tako u “chat” (online ćakulu!) sa slatkom Lucy, svjetskom putnicom koja je trenutačno “zaposlenik na krstarenju” i odlazi na tri mjeseca, pa, eto, ne može nam osobno pokazati stan. Uf, baš u krivo vrijeme otplovi ona, mislimo se.

“Vlasnica sam stana i iz Velike Britanije sam. Kupio sam ovaj stan svojoj kćeri za vrijeme studija, ali sada se ona trajno vraća kući. Prije posla kratak sam period iznajmljivao stan na Airbnbu, ali sada s tim poslom nemam vremena za brigu o tome i zato ga želim unajmiti na duže vrijeme. Cijelim procesom najma i dalje će upravljati Airbnb, tako da će se oni pobrinuti za inspekciju i plaćanje. Pomažu mi jer u prošlosti koristim Airbnb da iznajmim svoj stan na kraće razdoblje svih većinu 1 godinu i nikad nisam imao problema. Čini se da ste vrlo lijepa osoba i uvjeravam vas da nećemo imati problema”, niže slobodne stihove Google prevoditelj.

Sve idealno

U nastavku stižu dodatne fotke stana. Wow, još bolje izgleda nego u oglasniku! Lucy jedino nema fotki garaže, koji propust.

Pregovori oko najma se nastavljaju. Lucy predlaže da rezerviram apartman preko Airbnba na mjesec dana, a rezervaciju ću potvrditi ako platim 700 eura (najam i polog jer, veli, “sve u stanu je novo i želim da se dobro čuva, nadam se da razumijete”).
“Čim Airbnb primi uplatu, kontaktirat će vas kako bi odredio datum inspekcije i njihov agent će doći da predstavi stan i dodijeli vam ugovor. Ako ne želite stan, Airbnb će vam vratiti novac za 48 sati. Za nastavak trebam od vas fotografiju s vašom osobnom iskaznicom ili bilo kojim službenim dokumentom. P.S. Ako plaćate unaprijed za 6 mjeseci, pravit ću vam popust u iznosu od 50 eura za svaki mjesec”, javlja Lucy.

I da nam nije dosadilo, mogli smo do sutra chatati. Tko zna, možda bismo našli i zajedničke prijatelje i omiljena mjesta u Splitu. Valjda je posjećivala kćer dok je ova studirala i otišla gdje ono...

Uguglamo Lucyn broj. Zemlja podrijetla nepoznata, ali WhatsApp otkrije kako je naša Lucy jako poduzetna, pa ovih dana nudi sjajan stan u Maksimiru za 350 eura. Blizina trgovine, javnog prijevoza, bare, parkova i ringa. Uz dvije prekrasne spavaće sobe, tu su i “popločane kupaonice s kadom/tušem i umivaonikom, te odvojeni toalet i podrum u podrumu”, što god to značilo. Lucy za područje Zagreba ima alter ego – Rebecca Fletcher, broj je stari.

Za finski identitet nismo mogli razumjeti ime i prezime. Za Bečane ona je Matilda Jeniks. Tamo iznajmljuje identičan stan kao i ovaj iz Maksimira, za 485 eura i kaucijom od tisuću eura. Isključivo studentima. Mudrica je ta Lucy!

Stara shema: zaboravite plaćanje unaprijed

Prijevare poput ove stara su šema na brojnim oglasnicima. Obrazac je već potrošen, pregovara se preko lažnog linka Airbnba. Prije nekoliko godina Jutarnji list je pisao o mladoj Vinkovčanki koja je preko internetskog oglasnika Bazzar pronašla stan iz snova u Zagrebu, no ubrzo je doznala da je žrtva prevaranata koji su joj iz džepa uzeli 1200 eura. Policija joj tu nije mogla pomoći.

Što reći, ako naiđete na sumnjiv oglas, jedino što možete je prijaviti ga službenom oglašivaču. Plaćanje unaprijed nek vam ne pada na pamet, posebice što stan niste ni vidjeli, a Lucy plovi oceanima.

 

#SPLIT# TRSTENIK# PRIJEVARA#NAJAM STANA# OGLASNIK

Izdvojeno

21. svibanj 2020 02:03