StoryEditor
Splitstvaraju vrhunske kadrove

Velika obljetnica perjanice splitskog sveučilišta: Medicinski fakultet proslavio četiri desetljeća rada

Piše Linda Perić
31. kolovoza 2019. - 17:18

Velika okrugla obljetnica, čak četiri desetljeća cjelovitog rada, slavila se danas na splitskom Medicinskom fakultetu (MEFST).

Proslavi su, uz aktualno vodstvo MEFST-a, prisustvovali i pojedini bivši dekani i prvi profesori Fakulteta - prof. dr. sc. Livio Balarin, prof. dr.sc. Stipan Janković, prof.dr.sc. Matko Marušić, prof. dr. sc.Mladen Boban i prof.dr.sc. Ivo Banović, liječnici koji su započeli studij Medicine baš u godinama njegova osnutka (1979. i 1980.), te su zato primili jučer zahvalnice, kao i brojni drugi uzvanici.

Sadašnji dekan, prof.dr.sc. Zoran Đogaš naglasio je kako je, prema izvješćima više svjetskih agencija, Sveučilište u Splitu lani ocijenjeno najuspješnijim u RH i u regiji, a velik dio zasluga za takav status pripada istraživačkim skupinama upravo s Medicinskog fakulteta. U 2017. i 2018. godini imali su preko 9.000 citata i 21 obranjenu doktorsku disertaciju.

- Čast mi je bila studirati Medicinu u Splitu, a sve što su prethodni dekani napravili, meni je dužnost nastaviti. MEFST trenutačno ima projekte u vrijednosti od 55 milijuna kuna. Radimo tako na uređenju novog prostora za nastavu iz Kliničkih vještina i razmatramo mogućnost izgradnje i uređenja novog cjelovitog Simulacijskog centra. Dobili smo projekt Internacionalizacije za izradu programa Ljetnih škola za unaprjeđenje svih naših studijskih programa. Napreduje i akcijski plan za studij Dentalne medicine, a intenziviraju se i planovi za osnivanje studija Farmacije na engleskom jeziku - pohvalio se Đogaš napomenuvši kako je glavni cilj, ipak, izgradnja sveučilišne bolnice te da se sigurno k tome ide.

Kvalitetan kadar

Splitski Medicinski fakultet trenutačno pohađa i 300 stranih studenata, među kojima ih je najviše iz Njemačke, a potom iz Norveške.

- Moram reći da nismo radili nikakav PR da ih privučemo, sami su nam došli što dovoljno govori o ugledu Fakulteta - izjavio je jučer dekan.

Posebno emotivna obraćanja okupljenima na proslavi četrdesete obljetnice cjelovitog rada Medicinskog studija u Splitu imali su bivši dekan Matko Marušić i ravnatelj splitskog KBC-a, prof.dr. Julije Meštrović.

Marušić je izjavio kako je dan proslave ne samo svečan, nego i radostan, te se u šaljivom tonu ispričao svima onima koje je rušio na ispitima. Prema njegovim riječima, MEFST ima izuzetno kvalitetan kadar koji piše vrhunske članke.

- Kad gledamo naše živote koji nisu bili ni lagani ni bezopasni ni uvijek uspješni, onda ja kažem "Hvala ti Bože, bio je to dobro obavljen posao" - kazao je Marušić.

Splitska bolnica ne bi bila ni približno dobra da nije Medicinskog fakulteta i obrnuto, naglasio je Julije Meštrović, ravatelj KBC-a Split koji je i najveća nastavna baza MEFST-a.

- KBC ima velike strateške planove, odvažni smo i u tome ćemo ustrajati. Vama želim zahvaliti na svakoj minuti u noćnom dežurstvu i svakoj boli koju proživljavate u svom radu. Ako nekad dvojite o smislu svega toga reći ću vam da jedino to stvarno ima smisla - poručio je okupljenima Meštrović.

#MEDICINSKI FAKULTET U SPLITU

Izdvojeno

02. srpanj 2020 10:12