StoryEditorOCM
Splitadio gužvama

Velika investicija na pomolu: gradit će se novi ulaz u Split, a cesta će voditi od Dalmatine, preko Magistrale do trajektne luke! Donosimo sve detalje o prometnici koja će nas koštati malo manje od pelješkog mosta

Piše Jadranka Matić
15. prosinca 2021. - 21:01
Kada se jednom realiziraju svi pusti najavljeni projekti, najveći dalmatinski grad trebao bi biti prometno 'odčepljen'Duje Klarić/Cropix

Nedavno usvojene izmjene i dopune Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije donijele su, među ostalim, promjenu i na projektu cestovnog tunela kroz Kozjak.

Taj objekt sa spojnim cestama prema autocesti A1 i Jadranskoj magistrali strateški je projekt za područje srednje Dalmacije, kojim će se konačno rasteretiti postojeće prometnice te na taj način riješiti gužve na prilazima Splitu, posebno naglašene tijekom ljetnih mjeseci.

Promjena u županijskom Planu nastala je na spojnoj cesti čvor Vučevica (A1) – Jadranska magistrala (planirani čvor Kaštel Kambelovac), dužine 7920 metara, zbog čega je u studenome obustavljen do pravomoćnosti doveden postupak ishođenja njezine lokacijske dozvole.

Otprilike kilometar južno od tunela "Kozjak", na navedenoj spojnoj cesti ubačen je novi čvor koji bi se odvajao jugoistočno niz padinu planine, te bi se na istočnoj granici Kaštel Sućurca križao s Magistralom i nastavljao budućim mostom preko Kaštelanskog zaljeva u Split. Riječ je o cesti ukupne dužine 9040 metara.

Prema odabranom idejnom rješenju, rekli su nam u Hrvatskim cestama (HC), navedena trasa bi se u Kaštel Sućurcu četverokrakim deniveliranim raskrižjem (istočno od trgovačkog centra "Metro") križala s Magistralom, gdje je već izgrađen zasad neiskorišteni nadvožnjak, i onda bi nastavljala izravno u smjeru juga, prolazila istočno od željezare, prelazila vijaduktom preko željezničke pruge i stare Kaštelanske ceste, izbijala na obalu Kaštelanskog zaljeva, mostom ga prelazila, te izlazila na splitske Stinice.

image
Plavom bojom označene su nove planirane prometne trase u splitskoj okolici SDŽ-a
SdŽ

Prema informaciji iz HC-a, upravo zbog novog čvora na Magistrali i jest obustavljen postupak za izdavanje lokacijske dozvole za planirani spoj u Kaštel Kambelovcu, koji je do sada bio predmetom postupka, a na zahtjev Ministarstva graditeljstva sada je jednim zahtjevom za izdavanje dozvole obuhvaćena cijela trasa spojne ceste (uključujući i čvor Kambelovac).

Nije nepoznanica da Kambelovčani nisu bili zadovoljni planovima da se spojna cesta gradi kroz sjeverni dio njihova mjesta. Tijekom javne rasprave bilo je prijedloga da se spoj prometnice koja će od Dalmatine i tunela "Kozjak" voditi prema Magistrali "pomakne" na teritorij Kaštel Gomilice, no njihove primjedbe u konačnici nisu prihvaćene.

Izgradnjom novog čvora i ceste kroz Sućurac, Kambelovac će, ipak, biti prometno manje opterećen, jer će spojna cesta služiti onima koji se voze u pravcu zračne luke u Resniku i Trogira, dok će se prema Sućurcu prestrojavati oni koji voze u Solin i Split.

image
Spoj s Jadranskom magistralom predviđen je na krajnjem istočnom dijelu Sućurca
Tom Dubravec/Cropix

Ideja o novom ulazu u Split preko Kaštelanskog zaljeva nije nova, podsjećaju iz državne tvrtke. Predložena je još u Prostorno-prometnoj studiji šireg područja Grada Splita, koja je finalizirana 2011. godine, a u političkim i posebice predizbornim govorima planirani most već je bio "kršten" imenom svetog Duje.

Intenziviranjem razvoja projekta od čvora Vučevica – tunel Kozjak – čvor na Magistrali u Kambelovcu ostvarene su pretpostavke i za taj ulaz u središte Dalmacije. Studijom izvedivosti novog ulaza, razmatrane su moguće varijante, te je odabrana najpovoljnija, ističu u HC-u.

Projekt od čvora Vučevice do Jadranske magistrale i trajektne luke u Splitu sastoji se, inače, od tri faze. Prva je spojna cesta od čvora Vučevica kroz tunel "Kozjak" do čvora na Magistrali u Kambelovcu. Planirani početak natječajnog postupka za dio radova koji se odnose na izgradnju tunela i dio spojne ceste do čvora na Magistrali je kraj ove godine, odnosno početak iduće. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 625 milijuna kuna.

Druga faza je novi čvor i cesta kroz Sućurac, dok su u trećoj fazi projekta planirana poboljšanja na koridoru od mosta do trajektne luke. Taj dio, naglašeno je, ovisi o cjelokupnom prometnom rješenju Splita.

Za sve tri faze Hrvatske ceste su dale izraditi studijsku, odnosno projektnu dokumentaciju, čija je izrada u tijeku. Za sve faze je izrađena studija izvedivosti.

Za prvu fazu je ishođeno rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš te je u tijeku upravni postupak, a za drugu fazu je u tijeku priprema nabave za studiju utjecaja na okoliš. Procijenjena vrijednost prve faze je 941 milijun kuna, dok je za drugu istaknut iznos od 937 milijuna kuna.

Iz navedenih procjena očito je da je u posljednje tri godine cijena za prvu fazu, jer druge tada još nije bilo službeno u županijskom Prostornom planu, povećana. U siječnju 2018., naime, isticano je kako se radi o iznosu od oko 530 milijuna kuna.

Taj je podatak objavljen na službenoj internetskoj stranici Grada Kaštela. U prosincu iste godine već se govorilo o 870 milijuna kuna, s tim da je naglašavano da će od toga za izgradnju tunela biti izdvojeno 340 milijuna kuna. Zbrajanjem iznosa za prvu i drugu fazu dolazimo, pak, do milijardu i 878 milijuna kuna, što je samo 200 milijuna kuna manje od ugovorenog iznosa za izgradnju pelješkog mosta.

O rokovima za izvedbu druge faze još se, međutim, ne govori, no u županijskom Prostornom planu navedeno je da se "Prometni pravac od planiranog čvora južno od tunela Kozjak do čvora K. Sućurac na državnoj cesti s D8 i dalje do trajektne luke Split, sukladno varijantnim rješenjima prijelaza preko Kaštelanskog zaljeva (podmorski tunel ili most) određuje kao prometni pravac u istraživanju. Prometni pravac potrebno je odrediti prostornim planovima uređenja grada (PPUG-ovima) Splita, Kaštela i Solina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 22:30