StoryEditor
Splitčak 185 izlagača

Velika fotogalerija: uz jake mjere osiguranja i nikada veći broj sudionika u Splitu otvorena izložba oružja i vojne opreme

10. travnja 2019. - 15:38
asda_spaladium29-100418

U Spaladium Areni, uz jake mjere osiguranja i nikada veći broj sudionika, u srijedu je otvorena Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA.

Kako se pohvalio organizator, Justin Web iz američke tvrtke TNT Productions, svoje proizvode i dostignuća u petom izdanju izložbe prezentira 185 izlagača, od čega 110 stranih i 75 domaćih.

Kroz tri dana najavljen je posjet 34 nacionalna izaslanstva, osam ministara obrane i tri načelnika glavnog stožera.

Web je posebice zahvalio Vladi RH, kazavši da bez njezine potpore ne bi bila moguća organizacija jednog ovakvog događanja.

- ASDA se kroz godine potvrdila kao prvorazredni događaj, mjesto prezentacije inovacija u obrambenoj industriji i prilika za jačanje suradnje s partnerskim zemljama i proizvođačima. Hrvatska obilježava 10. godišnjicu svoga članstva u NATO-u, najjačega saveza koji je bitno utjecao na našu sigurnost. Svijet se, međutim, mijenja, jer jačaju različiti centri političke i vojne moći koji žele utjecati na nas i naš život. To ne smijemo dopustiti i zato inovacijama i novim rješenjima moramo odgovoriti onima koji na s ugrožavaju ili razvijaju potencijale da to učine – kazao je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

On je pohvalio hrvatsku obrambenu industriju koja se, kako je istaknuo, nametnula na globalnom tržištu svojim vrhunskim proizvodima i zahvaljujući tome odnosi pobjede na natječajima za poslove.

- Pod embargom smo se za vrijeme Domovinskog rata morali snalaziti da bi se obranili i izborili slobodu. Danas je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen i naoružan proizvodima hrvatske obrambene industriji. Bez nje nema ni jake Hrvatske vojske – naglasio je Krstičević i najavio daljnju maksimalnu potporu domaćim proizvođačima u toj branši.

 

- Bez sigurnosti nema prosperiteta, gospodarskog rasta i investicija. Pred nama su novi razvojni izazovi i zato od naše obrembene industrije očekujem nove prozvode – poručio je Krstičević prije nego što je s organizatorima iz TNT Productionsa potpisao produljenje ugovora o poslovnoj suradnji i održavanje ASDA-e u narednim godinama.

Iza ASDA-e snažno je stao i Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnoist Zrinko Petener izjavio je da se samo konceptom javno-privatnog partnerstva može odgovoriti sigurnosnim izazovima dadašnjice.

- Sigurnost nije samo odgovornost države, već i građana te osobito gospodarskih subjekata – rekao je Petener.

O značenju sigurnosti za turizam kao najvažniju gospodarsku granu regije govorio je župan Blaženko Boban, dok je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara kazao da je ASDA dokaz da grad može udovoljiti najzahtjevnijim organizacijskim standardima.

Za vrijeme održavanja najavljeno je više od 3.500 noćenja u Splitu i bližoj okolici, kao i pojačan promet malih putničkih zrakoplova s izlagačlima i izaslanstvaima iz cijelog svijeta u zračnoj luci u Resniku.

Inače, već prvi dan sajma u Lori donio je priličnu živost na štandovima. Prostorno je dominirao Lockheed Martin, čuveni američki proizvođač zrakoplova, među kojima i u Hrvatskoj toliko željenog F 16, kao i nacionalni štand države Izrael, dok je od domaćih tvrtki najviše interesa pobudio 'Đuro Đaković' svojim izloženim oklopnim modulanim vozilom Patria AMV 8x8, HS-produkt nagrađivanim pištoiljima i jurišnim puškama, Kroko izvedbom i dizajnom svojih odora i ostale opreme...

Uz Spaladium Arenu, unutar vojarne Lora, prvoga dana ASDA-e započela je i izložba naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske, koja je do petka za posjet otvorena i građanstvu od 12 do 19 sati. Kako to izgleda u praksi, na združenoj vježbi održanoj u Kaštelanskom zaljevu viskom izaslanstvima prikazali su pripadnici naših zračnih, specijalnih i pomorskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2022 11:57