StoryEditorOCM
Splitskandal za skandalom

Velika afera u Javnoj ustanovi Marjan: ‘Srđan Marinić mi je brojao krvna zrnca i nisam dobio posao. Ako mi netko stavlja Davidovu zvijezdu na rame, neka to kaže javno‘

Piše Sandi Vidulić
8. travnja 2022. - 21:16
Nakon što je ovog petka ostavku predao Ivica Puljak na mjesto gradonačelnika, kao i njegovi zamjenici, i drugi su slijedili taj primjer poput Srđana Marinića koji je dao ostavku na mjesto koordinatora za Park šumu MarjanNikola Vilić/Cropix

Na Marjanu ništa novo, a to bi u prijevodu značilo da je opet nešto privuklo pažnju medija. Najnoviji događaj tiče se toga da je Upravno vijeće Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan zaposlilo na mjesto čuvara prirode obućara i specijalista ekonomije, a nisu uzeli diplomiranog agronoma sa specijalističkim studijem zaštite okoliša koji je diplomirao s temom “Ekološka mreža kao mjera zaštite okoliša u Splitsko-dalmatinskoj županiji”.

Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Karlo Siminiati Čupić nam je rekao kako je obućar radio već ranije kao sjekač u Javnoj ustanovi, te kako je u pitanju ušteda.

Dodatna ušteda

– Na razgovor je bilo pozvano 11 kandidata, od kojih se njih 10 pojavilo. Upravno vijeće je donijelo jednoglasnu odluku koji su kandidati najbolje odradili intervju. Nismo se vodili time kakva je njihova povijest, a bonus za gospodina koji je već zaposlen u Javnoj ustanovi jest što predstavlja dodatnu uštedu, jer se samo premješta s jednog radnog mjesta na drugo – kazao nam je predsjednik Upravnog vijeća.

Na naše pitanje je li prebacivanje obućara s mjesta sjekača na radno mjesto čuvara prirode povezano s time što Javna ustanova više neće obavljati šumarske poslove, odgovorio je potvrdno.

– Da, dijelom je i s time povezano, Javna ustanova više nije registrirana za obavljanje šumarske djelatnosti. Shodno tome ne znam kazati što ćemo dalje oko tog kadra, ali definitivno je to razlog zašto smo gospodina premjestili i zašto nećemo zapošljavati novog sjekača, odnosno šumskog radnika – kaže prvi čovjek Upravnog vijeća.

Spominjanje rodoslovlja

Upitali smo Siminiatia Čupića nije li važno da se u šumi pazi na pojavu borovih prelaca i potkornjaka, što bi pak išlo u korist inženjeru agronomije i zaštite okoliša koji nije primljen.

– Upravno vijeće je također na istoj sjednici donijelo odluku da se zaposli u Javnoj ustanovi stručnog voditelja i stručnog suradnika – šumara odabranim na javnom natječaju, tako da imamo osobe koje će se na stručan način baviti tim stvarima – zaključio je predsjednik Upravnog vijeća.

Međutim, inženjer agronomije Marko Kosović koji se prijavio na natječaj, rekao nam je kako ne vjeruje u ovakva objašnjenja ili pak smatra da ljudi u Javnoj ustanovi ne znaju svoj posao.

– Čuvar prirode i njegovi poslovi su definirani Zakonom o zaštiti prirode, on na bilo kojem zaštićenom području ima slične dužnosti. Bilo bi lijepo da gospoda koja rade u park-šumi to znaju – napominje Kosović, koji izražava sumnju da je odbačen iz posve drugih razloga.

U prilog svojim tvrdnjama, dostavio nam je ono za što tvrdi da je screenshot originalnog Facebook statusa Srđana Marinića, kojeg je gradonačelnik Ivica Puljak proglasio koordinatorom za zaštitu i očuvanje park-šume Marjan. A u tome statusu između ostalog stoji i ovaj pasus:

”Bilo bi lijepo kad bi netko objasnio kakve veze ima što je netko agronom (stručnjak za poljoprivredu) ili ekonomist s onim što se prvenstveno traži od čuvara prirode, a to je beskompromisna bitka s bespravnom gradnjom.

Najbolji kadrovi

A kako se najdugovječniji bivši ravnatelj JU PŠ Marjan Mate Kosović borio protiv bespravne gradnje, čiji sin agronom Marko Kosović se potužio medijima, svjedoči podatak o preko 100 nesankcioniranih bespravnih građevina u PŠ Marjan”.

Marko Kosović tvrdi kako je Marinić naknadno izbacio spominjanje njegova rodoslovlja, ali izražava sumnju da je zbog njega izgubio posao, te smatra da je nedopustivo da se na takav način proziva osoba koja nije iz javnog života.

– Ono što me posebno smeta je izjava gradskog vijećnika i sada već bivšeg koordinatora za Marjan Srđana Marinića koju je objavio na svom Facebook profilu. Između ostalog sam inženjer zaštite okoliša i diplomirao sam na temu “Ekološke mreže u Splitsko-dalmatinskoj županiji”.

Gospodin Marinić je danas na svom statusu meni brojio krvna zrnca što smatram jednom boljševičko-fašističkom ideologijom koja je opasna. Smatram se ugrožen kao građanin ove države, i držim to neprimjerenim od strane jednoga gradskoga vijećnika. Prijavio sam se na natječaj, vjerovao sam ovoj vlasti da će birati najbolje kadrove, nažalost, to se ne događa i kao građanin sam razočaran – napominje Marko Kosović.

image

Status Srđana Marinića je naknadno modificiran

Screenshot Fb

– Smatram neprimjereno, gnjusno i na svaki drugi način bezobrazno od strane gospodina Marinića da se kao alibi koristi to da se broje moja krvna zrnca. Volio bih, ako je to razlog moga nezaposlenja, da to još jednom nedvosmisleno kaže u kameru. Onda ću od predsjednika države tražiti da me zaštiti od progona po imenu i prezimenu.

Marinić bez komentara

Mislim da mu je netko javio za neprimjerenost takvog sadržaja pa ga je uklonio s Facebooka, ali je dovoljno da mene uznemiri kao običnu osobu. Ja nisam političar, niti to želim biti. Samo sam ukazao novinarima što se događalo na javnom natječaju, jedne javne, a ne privatne tvrtke, gdje ne mora biti mjerilo tko se kako preziva. Ako to jest mjerilo, i ako mi netko stavlja Davidovu zvijezdu na rame, nema problema, samo neka to kaže javno – ističe ing. Kosović.

Srđanu Mariniću smo poslali screenshot koji nam je dostavio Kosović, upitali smo ga za komentar o brojanju krvnih zrnaca.

Do zaključenja teksta Marinić nije odgovorio na naš poziv telefonom, na SMS poruku, niti na e-mail.

Premda se nova vlast klela da će biti transparentnija i uspješnija od prethodnih, nova zapošljavanja u Javnoj ustanovi dovela su na Marjan ponovno inspekciju rada, kako doznaje Index.hr.

Naime, iz Državnog inspektorata su ih obavijestili da je u “tijeku obavljanje inspekcijskog nadzora inspekcije rada Državnog inspektorata”. Na natječaju za čuvare prirode se tražila srednja stručna sprema i godina dana radnog iskustva, pa sada inspekcija utvrđuje ima li obućar punu srednju stručnu spremu, a ekonomist godinu dana radnog iskustva.

”Ako je bilo propusta oko pravovaljanosti diploma SSS i to potvrdi Državni inspektorat, natječaj će se poništiti, a posljedice će snositi Služba za kadrovske i pravne poslove JU koja je utvrdila da su diplome u redu”, napisao je Srđan Marinić na svom Facebook profilu.

Nakon što je ovog petka ostavke predao Ivica Puljak na mjesto gradonačelnika, zajedno sa svojim zamjenicima, i drugi su slijedili taj primjer poput Srđana Marinića koji je dao ostavku na mjesto koordinatora za Park šumu Marjan. Sam Puljak ga je i imenovao na tu funkciju. 

- Ne brinite, Marjan je i uvijek u srcu - poručio je Marinić na svom facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 00:53