StoryEditorOCM
Splitbrojne barijere

Većina lokacija u Splitu im je nepristupačna: pješački koridori ostaju najveća prepreka osobama s invaliditetom

19. veljače 2020. - 22:45

Koliko (ni)su pristupačni trgovački i ugostiteljski objekti osobama s invaliditetom, tema je o kojoj se u srijedu razgovaralo u Gradskoj knjižnici Marka Marulića na radionici koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Lokacija knjižnice namjerno je odabrana kao jedan od rijetkih svijetlih primjera pristupačnosti u gradu, u kojem 12 posto građana čine osobe s invaliditetom.

– Većina lokacija u Splitu je nepristupačna osobama s invaliditetom zbog samo jedne ili dvije stepenice. Arhitektonske barijere najčešća su prepreka, ali i one komunikacijske, neprilagođeni transport i infrastruktura, nepristupačnost usluga... – upozorila je Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, pročitavši pismo jedne sugrađanke, osobe u invalidskim kolicima koja zbog nepristupačnosti objekata ne može pristupiti nijednom objektu u čitavom kvartu.

– Cilj ove radionice je približiti i osvijestiti problem nepristupačnosti s kojim se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju, upozoriti na normativni okvir i obvezu osiguranja pristupačnosti te ponuditi primjere savladavanja visinskih prepreka na ulasku u objekte. Pristupačnost je jedan od osnovnih preduvjeta za uključivanje osoba s invaliditetom i onih smanjene pokretljivosti u život zajednice. Ona im poboljšava kvalitetu života, a s obzirom da smo turističko središte, pristupačnost trgovačkih i ugostiteljskih objekata neizostavan je i važan dio turističke ponude, čak i starije građevine imaju obvezu razumne prilagodbe, a zapravo, svim subjektima nude se razna praktična i jeftina mobilna rješenja. Osiguravanje pristupačnosti nije samo zakonska obveza nego i društvena. Time iskazujemo poštovanje ljudima oko sebe – naglasila je savjetnica.

Iznijela je nekoliko primjera iz sudske prakse, navodeći da su sud u Rijeci i kafić u Zagrebu tuženi zbog nepristupačnosti ulaza tim osobama.

Na radionici su sudjelovali i Turistička zajednica Split te predstavnici Grada Splita s dogradonačelnicom Jelenom Hrgović Tomaš te nekoliko djelatnika raznih gradskih resora uključenih u razne projekte vezane uz pristupačnost u gradu.

– Malo po malo osigurava se pristupačnost brojnim ustanovama, od vrtića do škola, te kulturnim i drugim ustanovama. Primjerice, i Hrvatski dom te Stara gradska vijećnica bit će pristupačni osobama s invaliditetom. Lijep primjer je i HPD "Mosor" koji ima vođene ture za osobe s invaliditetom. Najveći problem u gradu su pješački koridori, ali idemo u smjeru da se situacija poboljša i da povećamo senzibilitet građana, posebice vlasnika raznih firmi i ustanova kako bi osigurali pristupačan ulaz za sve kategorije građana – rekla je dogradonačelnica.

U sklopu radionice predstavljen je projekt Slopey (postavljanje kosina), koji je pokrenula TravAbled, putnička agencija specijalizirana za putovanja osoba s invaliditetom, a koji je dobro prihvaćen u Zagrebu, dok je Stipo Margić, student informacijskih tehnologija, predstavio projekt interaktivnih karata Liberato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 04:27