stdClass Object ( [id] => 1220081 [title] => Već se pripremali za tehnički pregled, a onda je uslijedio šok: najviši poslovni toranj u Hrvatskoj je nelegalan?! Sve su nam objasnili iz Grada i Društva arhitekata, ali odgovor investitora je za anale [alias] => vec-se-pripremali-za-tehnicki-pregled-a-onda-je-uslijedio-sok-najvisi-poslovni-toranj-u-hrvatskoj-je-neleglan-sve-su-nam-objasnili-iz-grada-i-drustva-arhitekata-ali-odgovor-investitora-je-za-anale [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najviši poslovni toranj “Dalmatia Tower” u završnoj je fazi radova koji se odvijaju u unutrašnjosti, a kamioni odvoze ambalažni otpad. No radovi na najvišoj građevini u Hrvatskoj izvode se već neko vrijeme bez urednih papira!

Naime, investitor je izvodio građevinske radove na krovu i postavljao infrastrukturu na vrhu zgrade u očekivanju kako će mu proći zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole. No u ljetnim vrućinama uprava tvrtke “Westgate tower” sigurno je doživjela hladan tuš kad je ovih dana iz Grada došlo rješenje kojim se odbija njihov zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine.

---

image
Josko Šupić/Cropix
---

Uvjereni da će sve biti u redu

Upitali smo pročelnika Tea Vojkovića što točno znači da je izdano rješenje kojim je odbijen zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole. Zanimalo nas je da li odbijanje zahtjeva za investitora ima posljedicu da izvedeni građevinski radovi nisu u skladu s izdanom građevinskom dozvolom koja je na snazi?

---

image

Teo Vojković: ‘Radovi koji su izvedeni nisu u skladu s građevinskom dozvolom’

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Rješenje o odbijanju zahtjeva za izmjenom i dopunom građevinske dozvole znači da investitor nije ispunio zahtjeve koji su od njega traženi u zakonom propisanoj proceduri. Sve je opisano u obrazloženju Rješenja koje dostavljam u prilogu.

Naravno da ova činjenica upućuje na zaključak da radovi koji su izvedeni sukladno projektu koji je bio predmet zahtjeva za građevinsku dozvolu, a koji zahtjev je odbijen, nisu sukladni izdanoj građevinskoj dozvoli – odgovorio nam je Vojković.

Tvrtka je zahtjev podnijela 29. listopada 2021. godine, cijelo vrijeme investitori su bili u uvjerenju kako će im izmjena projekta proći te su izvodili radove za koje nisu imali dozvolu. No prije dva tjedna Upravni odjel za prostorno uređenje izdao je rješenje o odbijanju zahtjeva.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U svibnju ove godine pisali smo kako se na vrhu “Westgateova” tornja postavlja oglasni pano za koji nam je pročelnik Teo Vojković rekao kako je veći od onoga za koji investitori imaju dozvolu. Iz tvrtke su tada odgovorili za “Slobodnu” kako se radi o sitnijim izmjenama projekta, koje ne predstavljaju odstupanja od lokacijskih uvjeta, i da se može ishoditi izmjene građevinske dozvole do tehničkog pregleda. Svečano otvaranje “Dalmatia Towera”, po nekim najavama, očekivalo se u rujnu, nakon dobivanja uporabne dozvole.

Međutim, kad se pogleda Rješenje koje je izdao Upravni odjel Grada, ispada da izvedeni radovi nisu tek “sitne izmjene”. Donedavno se pisalo kako će na vrhu tornja biti ugostiteljski sadržaj sa spektakularnim pogledom.

Okrenuli priču

Predstavnik investitora Josip Komar je 2017. izjavio novinarki “Slobodne” kako će “hotel biti izgrađen na 27 katova, dok će na 28. biti novi vidikovac – velika terasa i sky bar koji će pružati jedinstven ugođaj”.

No kad se 2020. na vrhu tornja počela graditi velika “kocka” koja je privukla pažnju medija, investitori su okrenuli priču tvrdeći kako je riječ o “najsloženijem dijelu tornja” u kojem će biti “sva bitna postrojenja za funkcioniranje tornja: 60 vanjskih jedinica klimatizacijskog sustava, klima-komore za obradu svježeg zraka, uređaji za tretman potrošne vode i strojarnice svih dizala”.

Međutim, u Rješenju kojim se odbija zahtjev za izmjenu građevinske dozvole piše da je “investitor 29. ožujka 2022. preuzeo projektnu i ostalu dokumentaciju iz spisa s namjerom izmjene u pogledu sadržaja i namjene prostora na krovu, a koja bi bila izostavljanje ugostiteljskih sadržaja na krovu”. To bi upućivalo da je investitor nedavno izmijenio projekt i odustao od sky bara na krovu s “pogledom od milijun dolara” u ime strojarnice koju je već izgradio.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Kad se kubus za strojarnicu počeo graditi na krovu, Društvo arhitekata Split je 2020. radove prijavilo građevinskoj inspekciji. U javnom priopćenju su izjavili kako “po nikakvom stručnom tumačenju nisu vidjeli zadanu intervenciju kao nešto što može ići bez izmjene građevinske dozvole, te da u važećem GUP-u Splita nisu vidjeli prostor da se ta izmjena odobri”.

Inspekcija tada nije utvrdila nepravilnosti. No sada su u Gradu, gledajući glavni projekt u zahtjevu za izmjenu građevinske dozvole, utvrdili kako je očito da su etaža na krovu (gabarita 9,60 x 29 metara, visine cca četiri metra), a iznad nje i otvoreni volumen (istih tlocrtnih gabarita i visine cca šest metara) “sve skupa značajno većih dimenzija od gabarita zatvorenog dijela građevine na krovu u idejnom projektu iz 2017”.

Zamolili smo predsjednicu DAS-a Dašu Gazde za komentar. Gazde kaže da u Rješenju koje je izdao Grad postoje elementi na osnovi kojih bi oni mogli podnijeti prijavu Komori arhitekata, budući da je zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole odbijen s obrazloženjem da se nije radilo u skladu sa Zakonom o gradnji i s prostornim planom, a arhitekt potpisuje izjavu da je sve rađeno u skladu sa Zakonom.

---

image

Daša Gazde: ‘Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote, jer građevinska dozvola nije izdana za faze, nego za čitav objekt’

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Oni sada ne mogu dobiti građevinsku dozvolu za ono što su predočili, a predočeno je ono što je napravljeno. Po mojemu mišljenju, to je jako velik problem za takvu građevinu. Vjerojatno će se žaliti na Ministarstvo. Baš me zanima kako će Ministarstvo postupiti. Očekujem borbu, neće investitori to tek tako pustiti, previše novca je uloženo.

Je li dio građevine bespravan ako nije dobivena izmjena građevinske dozvole?

– Nema samo dijela bespravne građevine. Gradnja vam je kao trudnoća, ili ste trudni ili niste. Ne možete biti malo trudni. Cijela zgrada je ilegalna.

Investitor je upozoren

Znači, cijeli toranj, svih 115 metara, plus antena, sve je ilegalno?

– Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote, jer građevinska dozvola nije izdana za faze, nego za čitav objekt.

Ukratko, Split ima novi rekord. To je sada najveća ilegalna građevina u Hrvatskoj?

– Najviša, a ne najveća. Blago nama, da smo bar po nečem drugom rekorderi – zaključuje predsjednica DAS-a.

Iz Grada napominju da ovakvo oblikovanje krova nije u skladu s odredbama GUP-a te da je za takve izmjene građevinske dozvole investitor trebao dobiti Zaključak gradonačelnika uz odobrenje stručnog tijela, kako propisuje GUP kad su u pitanju izmjene projekata koji su pobijedili na natječajima.

U Rješenju su napisali kako je investitor bio upozoravan da mu nedostaje dokumentacija. Investitor je 20. travnja zatražio produljenje roka s obrazloženjem da im se na zahtjev stručnoj službi da priprave zaključak gradonačelnika nije odgovorilo, pa je rok produljen za 30 dana.

---

image
Josko Šupić/Cropix
---

No u Rješenju piše kako je investitor poslije zanemario da treba pribaviti Zaključak gradonačelnika, “smatrajući da su prethodno konzumiranim idejnim projektom iz 2017. nove izmjene i dopune već prihvaćene”.

Tim projektom je, podsjetimo, neboder narastao za 10 katova, a Baldasar je dao suglasnost.

Sve u svemu, u “Westgateu” su izvodili radove za koje su bili uvjereni da će naknadno ishoditi građevinsku dozvolu, a “Slobodnoj” su u svibnju rekli da ne odstupaju od lokacijskih uvjeta.

Nepotpuna dokumentacija

Međutim, u Gradu ne misle tako. Problem za investitora je što u Rješenju piše da “glavni projekt u pogledu lokacijskih uvjeta nije izrađen u skladu s uvjetima za provedbu zahvata u prostoru propisanim odredbama GUP-a iz članka 49. pod naslovom Oblikovanje, što je protivno odredbi čl. 110. stavak 1. podstavak 4. Zakona o gradnji”.

Naime, u slučaju odstupanja od lokacijskih uvjeta investitor ne može izravno dobiti izmjenu i dopunu građevinske dozvole i na taj način “pokriti” one promjene koja je napravio tijekom gradnje. Zbog toga su u Gradu inzistirali da je prethodno potrebno ishoditi Zaključak gradonačelnika na preporuku nadležne stručne službe jer su u pitanju značajne izmjene kojima se odstupa od lokacijskih uvjeta.

---

image
Josko Šupić/Cropix
---

Također, zamjerili su što dio dokumentacije nije potpun. Upitali smo “Westgate” što namjeravaju poduzeti budući da je dio radova izveden prema projektu za koji nije dobivena izmjena i dopuna građevinske dozvole.

– Da bismo podnijeli zahtjev za tehnički pregled građevine, podnijet ćemo novi zahtjev za izmjenu i dopunu dozvole – odgovoreno nam je od predstavnika tvrtke investitora. 

---

Ne zna se još kad će neboder biti dovršen

 

Naknadno smo poslali upit investitoru kada bi toranj "Dalmatia Tower" trebao dobiti uporabnu dozvolu.

Zanimalo nas je i postoji li rok koji je ugovoren s hotelskim lancem "Marriott" prigodom potpisivanja ugovora.

Glasnogovornica "Westgatea" je poručila kako će tijekom idućeg dana poslati odgovor, ali nismo ga još uvijek dobili.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HLADAN TUŠ USRED LJETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => HLADAN TUŠ USRED LJETA 2 0 8179 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-29 09:59:38 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-30 08:09:54 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-08-30 07:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15179 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232956.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23197492.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/21821830.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/21869094.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/21869088.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/21181040.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232954.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232952.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232950.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232948.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232946.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na krovu velebnog zdanja bio je najprije planiran restoran s panoramskim pogledom\u00a0<\/p>","

Teo Vojkovi\u0107: \u2018Radovi koji su izvedeni nisu u skladu s gra\u0111evinskom dozvolom\u2019<\/p>","

Da\u0161a Gazde: \u2018Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote, jer gra\u0111evinska dozvola nije izdana za faze, nego za \u010ditav objekt\u2019<\/p>","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1147","hd_23232956_1920.jpg":"1920x1080","k_23232956_1280.jpg":"1280x1280","k_23232956_1024.jpg":"1024x1024","k_23232956_640.jpg":"640x640","k_23232956_480.jpg":"480x480","k_23232956_340.jpg":"340x340","k_23232956_220.jpg":"220x220","o_23232956_1280.jpg":"1280x764","o_23232956_1024.jpg":"1024x611","o_23232956_640.jpg":"640x382","o_23232956_480.jpg":"480x286","o_23232956_340.jpg":"340x203","o_23232956_220.jpg":"220x131","h_23232956_1280.jpg":"1280x854","h_23232956_1024.jpg":"1024x683","h_23232956_640.jpg":"640x427","h_23232956_480.jpg":"480x320","h_23232956_340.jpg":"340x227","h_23232956_220.jpg":"220x147","pp_23232956_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232956_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232956_640.jpg":"640x814","pp_23232956_480.jpg":"480x611","pp_23232956_340.jpg":"340x432","pp_23232956_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_23197492_1920.jpg":"1920x1080","k_23197492_1280.jpg":"1280x1280","k_23197492_1024.jpg":"1024x1024","k_23197492_640.jpg":"640x640","k_23197492_480.jpg":"480x480","k_23197492_340.jpg":"340x340","k_23197492_220.jpg":"220x220","o_23197492_1280.jpg":"1280x866","o_23197492_1024.jpg":"1024x692","o_23197492_640.jpg":"640x433","o_23197492_480.jpg":"480x324","o_23197492_340.jpg":"340x230","o_23197492_220.jpg":"220x148","h_23197492_1280.jpg":"1280x854","h_23197492_1024.jpg":"1024x683","h_23197492_640.jpg":"640x427","h_23197492_480.jpg":"480x320","h_23197492_340.jpg":"340x227","h_23197492_220.jpg":"220x147","pp_23197492_1280.jpg":"1280x1628","pp_23197492_1024.jpg":"1024x1303","pp_23197492_640.jpg":"640x814","pp_23197492_480.jpg":"480x611","pp_23197492_340.jpg":"340x432","pp_23197492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21821830_1920.jpg":"1920x1080","k_21821830_1280.jpg":"1280x1280","k_21821830_1024.jpg":"1024x1024","k_21821830_640.jpg":"640x640","k_21821830_480.jpg":"480x480","k_21821830_340.jpg":"340x340","k_21821830_220.jpg":"220x220","o_21821830_1280.jpg":"1280x853","o_21821830_1024.jpg":"1024x682","o_21821830_640.jpg":"640x426","o_21821830_480.jpg":"480x320","o_21821830_340.jpg":"340x226","o_21821830_220.jpg":"220x146","h_21821830_1280.jpg":"1280x854","h_21821830_1024.jpg":"1024x683","h_21821830_640.jpg":"640x427","h_21821830_480.jpg":"480x320","h_21821830_340.jpg":"340x227","h_21821830_220.jpg":"220x147","pp_21821830_1280.jpg":"1280x1628","pp_21821830_1024.jpg":"1024x1303","pp_21821830_640.jpg":"640x814","pp_21821830_480.jpg":"480x611","pp_21821830_340.jpg":"340x432","pp_21821830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2844","hd_21869094_1920.jpg":"1920x1080","k_21869094_1280.jpg":"1280x1280","k_21869094_1024.jpg":"1024x1024","k_21869094_640.jpg":"640x640","k_21869094_480.jpg":"480x480","k_21869094_340.jpg":"340x340","k_21869094_220.jpg":"220x220","o_21869094_1280.jpg":"1280x1896","o_21869094_1024.jpg":"1024x1516","o_21869094_640.jpg":"640x948","o_21869094_480.jpg":"480x711","o_21869094_340.jpg":"340x503","o_21869094_220.jpg":"220x325","h_21869094_1280.jpg":"1280x854","h_21869094_1024.jpg":"1024x683","h_21869094_640.jpg":"640x427","h_21869094_480.jpg":"480x320","h_21869094_340.jpg":"340x227","h_21869094_220.jpg":"220x147","pp_21869094_1280.jpg":"1280x1628","pp_21869094_1024.jpg":"1024x1303","pp_21869094_640.jpg":"640x814","pp_21869094_480.jpg":"480x611","pp_21869094_340.jpg":"340x432","pp_21869094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2743","hd_21869088_1920.jpg":"1920x1080","k_21869088_1280.jpg":"1280x1280","k_21869088_1024.jpg":"1024x1024","k_21869088_640.jpg":"640x640","k_21869088_480.jpg":"480x480","k_21869088_340.jpg":"340x340","k_21869088_220.jpg":"220x220","o_21869088_1280.jpg":"1280x1828","o_21869088_1024.jpg":"1024x1462","o_21869088_640.jpg":"640x914","o_21869088_480.jpg":"480x685","o_21869088_340.jpg":"340x485","o_21869088_220.jpg":"220x314","h_21869088_1280.jpg":"1280x854","h_21869088_1024.jpg":"1024x683","h_21869088_640.jpg":"640x427","h_21869088_480.jpg":"480x320","h_21869088_340.jpg":"340x227","h_21869088_220.jpg":"220x147","pp_21869088_1280.jpg":"1280x1628","pp_21869088_1024.jpg":"1024x1303","pp_21869088_640.jpg":"640x814","pp_21869088_480.jpg":"480x611","pp_21869088_340.jpg":"340x432","pp_21869088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_21181040_1920.jpg":"1920x1080","k_21181040_1280.jpg":"1280x1280","k_21181040_1024.jpg":"1024x1024","k_21181040_640.jpg":"640x640","k_21181040_480.jpg":"480x480","k_21181040_340.jpg":"340x340","k_21181040_220.jpg":"220x220","o_21181040_1280.jpg":"1280x881","o_21181040_1024.jpg":"1024x705","o_21181040_640.jpg":"640x440","o_21181040_480.jpg":"480x330","o_21181040_340.jpg":"340x234","o_21181040_220.jpg":"220x151","h_21181040_1280.jpg":"1280x854","h_21181040_1024.jpg":"1024x683","h_21181040_640.jpg":"640x427","h_21181040_480.jpg":"480x320","h_21181040_340.jpg":"340x227","h_21181040_220.jpg":"220x147","pp_21181040_1280.jpg":"1280x1628","pp_21181040_1024.jpg":"1024x1303","pp_21181040_640.jpg":"640x814","pp_21181040_480.jpg":"480x611","pp_21181040_340.jpg":"340x432","pp_21181040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_23232954_1920.jpg":"1920x1080","k_23232954_1280.jpg":"1280x1280","k_23232954_1024.jpg":"1024x1024","k_23232954_640.jpg":"640x640","k_23232954_480.jpg":"480x480","k_23232954_340.jpg":"340x340","k_23232954_220.jpg":"220x220","o_23232954_1280.jpg":"1280x793","o_23232954_1024.jpg":"1024x634","o_23232954_640.jpg":"640x396","o_23232954_480.jpg":"480x297","o_23232954_340.jpg":"340x210","o_23232954_220.jpg":"220x136","h_23232954_1280.jpg":"1280x854","h_23232954_1024.jpg":"1024x683","h_23232954_640.jpg":"640x427","h_23232954_480.jpg":"480x320","h_23232954_340.jpg":"340x227","h_23232954_220.jpg":"220x147","pp_23232954_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232954_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232954_640.jpg":"640x814","pp_23232954_480.jpg":"480x611","pp_23232954_340.jpg":"340x432","pp_23232954_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23232952_1920.jpg":"1920x1080","k_23232952_1280.jpg":"1280x1280","k_23232952_1024.jpg":"1024x1024","k_23232952_640.jpg":"640x640","k_23232952_480.jpg":"480x480","k_23232952_340.jpg":"340x340","k_23232952_220.jpg":"220x220","o_23232952_1280.jpg":"1280x852","o_23232952_1024.jpg":"1024x682","o_23232952_640.jpg":"640x426","o_23232952_480.jpg":"480x319","o_23232952_340.jpg":"340x226","o_23232952_220.jpg":"220x146","h_23232952_1280.jpg":"1280x854","h_23232952_1024.jpg":"1024x683","h_23232952_640.jpg":"640x427","h_23232952_480.jpg":"480x320","h_23232952_340.jpg":"340x227","h_23232952_220.jpg":"220x147","pp_23232952_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232952_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232952_640.jpg":"640x814","pp_23232952_480.jpg":"480x611","pp_23232952_340.jpg":"340x432","pp_23232952_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23232950_1920.jpg":"1920x1080","k_23232950_1280.jpg":"1280x1280","k_23232950_1024.jpg":"1024x1024","k_23232950_640.jpg":"640x640","k_23232950_480.jpg":"480x480","k_23232950_340.jpg":"340x340","k_23232950_220.jpg":"220x220","o_23232950_1280.jpg":"1280x854","o_23232950_1024.jpg":"1024x683","o_23232950_640.jpg":"640x427","o_23232950_480.jpg":"480x320","o_23232950_340.jpg":"340x227","o_23232950_220.jpg":"220x146","h_23232950_1280.jpg":"1280x854","h_23232950_1024.jpg":"1024x683","h_23232950_640.jpg":"640x427","h_23232950_480.jpg":"480x320","h_23232950_340.jpg":"340x227","h_23232950_220.jpg":"220x147","pp_23232950_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232950_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232950_640.jpg":"640x814","pp_23232950_480.jpg":"480x611","pp_23232950_340.jpg":"340x432","pp_23232950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3124","hd_23232948_1920.jpg":"1920x1080","k_23232948_1280.jpg":"1280x1280","k_23232948_1024.jpg":"1024x1024","k_23232948_640.jpg":"640x640","k_23232948_480.jpg":"480x480","k_23232948_340.jpg":"340x340","k_23232948_220.jpg":"220x220","o_23232948_1280.jpg":"1280x2082","o_23232948_1024.jpg":"1024x1666","o_23232948_640.jpg":"640x1041","o_23232948_480.jpg":"480x781","o_23232948_340.jpg":"340x553","o_23232948_220.jpg":"220x357","h_23232948_1280.jpg":"1280x854","h_23232948_1024.jpg":"1024x683","h_23232948_640.jpg":"640x427","h_23232948_480.jpg":"480x320","h_23232948_340.jpg":"340x227","h_23232948_220.jpg":"220x147","pp_23232948_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232948_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232948_640.jpg":"640x814","pp_23232948_480.jpg":"480x611","pp_23232948_340.jpg":"340x432","pp_23232948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1114","hd_23232946_1920.jpg":"1920x1080","k_23232946_1280.jpg":"1280x1280","k_23232946_1024.jpg":"1024x1024","k_23232946_640.jpg":"640x640","k_23232946_480.jpg":"480x480","k_23232946_340.jpg":"340x340","k_23232946_220.jpg":"220x220","o_23232946_1280.jpg":"1280x742","o_23232946_1024.jpg":"1024x594","o_23232946_640.jpg":"640x371","o_23232946_480.jpg":"480x278","o_23232946_340.jpg":"340x197","o_23232946_220.jpg":"220x127","h_23232946_1280.jpg":"1280x854","h_23232946_1024.jpg":"1024x683","h_23232946_640.jpg":"640x427","h_23232946_480.jpg":"480x320","h_23232946_340.jpg":"340x227","h_23232946_220.jpg":"220x147","pp_23232946_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232946_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232946_640.jpg":"640x814","pp_23232946_480.jpg":"480x611","pp_23232946_340.jpg":"340x432","pp_23232946_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15500947 Threads: 2 Questions: 3203363418 Slow queries: 7214503 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236038604 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vec-se-pripremali-za-tehnicki-pregled-a-onda-je-uslijedio-sok-najvisi-poslovni-toranj-u-hrvatskoj-je-neleglan-sve-su-nam-objasnili-iz-grada-i-drustva-arhitekata-ali-odgovor-investitora-je-za-anale-1220081 [printLink] => /split/vec-se-pripremali-za-tehnicki-pregled-a-onda-je-uslijedio-sok-najvisi-poslovni-toranj-u-hrvatskoj-je-neleglan-sve-su-nam-objasnili-iz-grada-i-drustva-arhitekata-ali-odgovor-investitora-je-za-anale-1220081?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) [1] => stdClass Object ( [id] => 337718 [name] => Josip Komar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-komar [link] => /tag/josip-komar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612883 [name] => daša gazde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-16 22:03:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dasa-gazde [link] => /tag/dasa-gazde ) [4] => stdClass Object ( [id] => 689101 [name] => izmjena i dopuna građevinske dozvole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-30 09:53:53 [main_article_id] => 0 [alias] => izmjena-i-dopuna-gradevinske-dozvole [link] => /tag/izmjena-i-dopuna-gradevinske-dozvole ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HLADAN TUŠ USRED LJETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Već se pripremali za tehnički pregled, a onda je uslijedio šok: najviši poslovni toranj u Hrvatskoj je nelegalan?! Sve su nam objasnili iz Grada i Društva arhitekata, ali odgovor investitora je za anale [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232956.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Na krovu velebnog zdanja bio je najprije planiran restoran s panoramskim pogledom 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232956.jpg [title] =>

Na krovu velebnog zdanja bio je najprije planiran restoran s panoramskim pogledom 

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23197492.jpg [title] =>

Teo Vojković: ‘Radovi koji su izvedeni nisu u skladu s građevinskom dozvolom’

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/21821830.jpg [title] =>

Daša Gazde: ‘Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote, jer građevinska dozvola nije izdana za faze, nego za čitav objekt’

Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/21869094.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/21869088.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/21181040.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232954.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232952.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232950.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232948.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232946.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najviši poslovni toranj “Dalmatia Tower” u završnoj je fazi radova koji se odvijaju u unutrašnjosti, a kamioni odvoze ambalažni otpad. No radovi na najvišoj građevini u Hrvatskoj izvode se već neko vrijeme bez urednih papira!

Naime, investitor je izvodio građevinske radove na krovu i postavljao infrastrukturu na vrhu zgrade u očekivanju kako će mu proći zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole. No u ljetnim vrućinama uprava tvrtke “Westgate tower” sigurno je doživjela hladan tuš kad je ovih dana iz Grada došlo rješenje kojim se odbija njihov zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine.

---

image
Josko Šupić/Cropix
---

Uvjereni da će sve biti u redu

Upitali smo pročelnika Tea Vojkovića što točno znači da je izdano rješenje kojim je odbijen zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole. Zanimalo nas je da li odbijanje zahtjeva za investitora ima posljedicu da izvedeni građevinski radovi nisu u skladu s izdanom građevinskom dozvolom koja je na snazi?

---

image

Teo Vojković: ‘Radovi koji su izvedeni nisu u skladu s građevinskom dozvolom’

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Rješenje o odbijanju zahtjeva za izmjenom i dopunom građevinske dozvole znači da investitor nije ispunio zahtjeve koji su od njega traženi u zakonom propisanoj proceduri. Sve je opisano u obrazloženju Rješenja koje dostavljam u prilogu.

Naravno da ova činjenica upućuje na zaključak da radovi koji su izvedeni sukladno projektu koji je bio predmet zahtjeva za građevinsku dozvolu, a koji zahtjev je odbijen, nisu sukladni izdanoj građevinskoj dozvoli – odgovorio nam je Vojković.

Tvrtka je zahtjev podnijela 29. listopada 2021. godine, cijelo vrijeme investitori su bili u uvjerenju kako će im izmjena projekta proći te su izvodili radove za koje nisu imali dozvolu. No prije dva tjedna Upravni odjel za prostorno uređenje izdao je rješenje o odbijanju zahtjeva.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U svibnju ove godine pisali smo kako se na vrhu “Westgateova” tornja postavlja oglasni pano za koji nam je pročelnik Teo Vojković rekao kako je veći od onoga za koji investitori imaju dozvolu. Iz tvrtke su tada odgovorili za “Slobodnu” kako se radi o sitnijim izmjenama projekta, koje ne predstavljaju odstupanja od lokacijskih uvjeta, i da se može ishoditi izmjene građevinske dozvole do tehničkog pregleda. Svečano otvaranje “Dalmatia Towera”, po nekim najavama, očekivalo se u rujnu, nakon dobivanja uporabne dozvole.

Međutim, kad se pogleda Rješenje koje je izdao Upravni odjel Grada, ispada da izvedeni radovi nisu tek “sitne izmjene”. Donedavno se pisalo kako će na vrhu tornja biti ugostiteljski sadržaj sa spektakularnim pogledom.

Okrenuli priču

Predstavnik investitora Josip Komar je 2017. izjavio novinarki “Slobodne” kako će “hotel biti izgrađen na 27 katova, dok će na 28. biti novi vidikovac – velika terasa i sky bar koji će pružati jedinstven ugođaj”.

No kad se 2020. na vrhu tornja počela graditi velika “kocka” koja je privukla pažnju medija, investitori su okrenuli priču tvrdeći kako je riječ o “najsloženijem dijelu tornja” u kojem će biti “sva bitna postrojenja za funkcioniranje tornja: 60 vanjskih jedinica klimatizacijskog sustava, klima-komore za obradu svježeg zraka, uređaji za tretman potrošne vode i strojarnice svih dizala”.

Međutim, u Rješenju kojim se odbija zahtjev za izmjenu građevinske dozvole piše da je “investitor 29. ožujka 2022. preuzeo projektnu i ostalu dokumentaciju iz spisa s namjerom izmjene u pogledu sadržaja i namjene prostora na krovu, a koja bi bila izostavljanje ugostiteljskih sadržaja na krovu”. To bi upućivalo da je investitor nedavno izmijenio projekt i odustao od sky bara na krovu s “pogledom od milijun dolara” u ime strojarnice koju je već izgradio.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Kad se kubus za strojarnicu počeo graditi na krovu, Društvo arhitekata Split je 2020. radove prijavilo građevinskoj inspekciji. U javnom priopćenju su izjavili kako “po nikakvom stručnom tumačenju nisu vidjeli zadanu intervenciju kao nešto što može ići bez izmjene građevinske dozvole, te da u važećem GUP-u Splita nisu vidjeli prostor da se ta izmjena odobri”.

Inspekcija tada nije utvrdila nepravilnosti. No sada su u Gradu, gledajući glavni projekt u zahtjevu za izmjenu građevinske dozvole, utvrdili kako je očito da su etaža na krovu (gabarita 9,60 x 29 metara, visine cca četiri metra), a iznad nje i otvoreni volumen (istih tlocrtnih gabarita i visine cca šest metara) “sve skupa značajno većih dimenzija od gabarita zatvorenog dijela građevine na krovu u idejnom projektu iz 2017”.

Zamolili smo predsjednicu DAS-a Dašu Gazde za komentar. Gazde kaže da u Rješenju koje je izdao Grad postoje elementi na osnovi kojih bi oni mogli podnijeti prijavu Komori arhitekata, budući da je zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole odbijen s obrazloženjem da se nije radilo u skladu sa Zakonom o gradnji i s prostornim planom, a arhitekt potpisuje izjavu da je sve rađeno u skladu sa Zakonom.

---

image

Daša Gazde: ‘Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote, jer građevinska dozvola nije izdana za faze, nego za čitav objekt’

Ivo Ravlić/Cropix
---

– Oni sada ne mogu dobiti građevinsku dozvolu za ono što su predočili, a predočeno je ono što je napravljeno. Po mojemu mišljenju, to je jako velik problem za takvu građevinu. Vjerojatno će se žaliti na Ministarstvo. Baš me zanima kako će Ministarstvo postupiti. Očekujem borbu, neće investitori to tek tako pustiti, previše novca je uloženo.

Je li dio građevine bespravan ako nije dobivena izmjena građevinske dozvole?

– Nema samo dijela bespravne građevine. Gradnja vam je kao trudnoća, ili ste trudni ili niste. Ne možete biti malo trudni. Cijela zgrada je ilegalna.

Investitor je upozoren

Znači, cijeli toranj, svih 115 metara, plus antena, sve je ilegalno?

– Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote, jer građevinska dozvola nije izdana za faze, nego za čitav objekt.

Ukratko, Split ima novi rekord. To je sada najveća ilegalna građevina u Hrvatskoj?

– Najviša, a ne najveća. Blago nama, da smo bar po nečem drugom rekorderi – zaključuje predsjednica DAS-a.

Iz Grada napominju da ovakvo oblikovanje krova nije u skladu s odredbama GUP-a te da je za takve izmjene građevinske dozvole investitor trebao dobiti Zaključak gradonačelnika uz odobrenje stručnog tijela, kako propisuje GUP kad su u pitanju izmjene projekata koji su pobijedili na natječajima.

U Rješenju su napisali kako je investitor bio upozoravan da mu nedostaje dokumentacija. Investitor je 20. travnja zatražio produljenje roka s obrazloženjem da im se na zahtjev stručnoj službi da priprave zaključak gradonačelnika nije odgovorilo, pa je rok produljen za 30 dana.

---

image
Josko Šupić/Cropix
---

No u Rješenju piše kako je investitor poslije zanemario da treba pribaviti Zaključak gradonačelnika, “smatrajući da su prethodno konzumiranim idejnim projektom iz 2017. nove izmjene i dopune već prihvaćene”.

Tim projektom je, podsjetimo, neboder narastao za 10 katova, a Baldasar je dao suglasnost.

Sve u svemu, u “Westgateu” su izvodili radove za koje su bili uvjereni da će naknadno ishoditi građevinsku dozvolu, a “Slobodnoj” su u svibnju rekli da ne odstupaju od lokacijskih uvjeta.

Nepotpuna dokumentacija

Međutim, u Gradu ne misle tako. Problem za investitora je što u Rješenju piše da “glavni projekt u pogledu lokacijskih uvjeta nije izrađen u skladu s uvjetima za provedbu zahvata u prostoru propisanim odredbama GUP-a iz članka 49. pod naslovom Oblikovanje, što je protivno odredbi čl. 110. stavak 1. podstavak 4. Zakona o gradnji”.

Naime, u slučaju odstupanja od lokacijskih uvjeta investitor ne može izravno dobiti izmjenu i dopunu građevinske dozvole i na taj način “pokriti” one promjene koja je napravio tijekom gradnje. Zbog toga su u Gradu inzistirali da je prethodno potrebno ishoditi Zaključak gradonačelnika na preporuku nadležne stručne službe jer su u pitanju značajne izmjene kojima se odstupa od lokacijskih uvjeta.

---

image
Josko Šupić/Cropix
---

Također, zamjerili su što dio dokumentacije nije potpun. Upitali smo “Westgate” što namjeravaju poduzeti budući da je dio radova izveden prema projektu za koji nije dobivena izmjena i dopuna građevinske dozvole.

– Da bismo podnijeli zahtjev za tehnički pregled građevine, podnijet ćemo novi zahtjev za izmjenu i dopunu dozvole – odgovoreno nam je od predstavnika tvrtke investitora. 

---

Ne zna se još kad će neboder biti dovršen

 

Naknadno smo poslali upit investitoru kada bi toranj "Dalmatia Tower" trebao dobiti uporabnu dozvolu.

Zanimalo nas je i postoji li rok koji je ugovoren s hotelskim lancem "Marriott" prigodom potpisivanja ugovora.

Glasnogovornica "Westgatea" je poručila kako će tijekom idućeg dana poslati odgovor, ali nismo ga još uvijek dobili.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Na krovu velebnog zdanja bio je najprije planiran restoran s panoramskim pogledom 

Božidar Vukičević/Cropix

Teo Vojković: ‘Radovi koji su izvedeni nisu u skladu s građevinskom dozvolom’

Ivo Ravlić/Cropix

Daša Gazde: ‘Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote, jer građevinska dozvola nije izdana za faze, nego za čitav objekt’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vec-se-pripremali-za-tehnicki-pregled-a-onda-je-uslijedio-sok-najvisi-poslovni-toranj-u-hrvatskoj-je-neleglan-sve-su-nam-objasnili-iz-grada-i-drustva-arhitekata-ali-odgovor-investitora-je-za-anale-1220081 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b19def192f0c4c527f9122f7250326d19d505af1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ve%C4%87+se+pripremali+za+tehni%C4%8Dki+pregled%2C+a+onda+je+uslijedio+%C5%A1ok%3A+najvi%C5%A1i+poslovni+toranj+u+Hrvatskoj+je+nelegalan%3F%21+Sve+su+nam+objasnili+iz+Grada+i+Dru%C5%A1tva+arhitekata%2C+ali+odgovor+investitora+je+za+anale&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvec-se-pripremali-za-tehnicki-pregled-a-onda-je-uslijedio-sok-najvisi-poslovni-toranj-u-hrvatskoj-je-neleglan-sve-su-nam-objasnili-iz-grada-i-drustva-arhitekata-ali-odgovor-investitora-je-za-anale-1220081 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvec-se-pripremali-za-tehnicki-pregled-a-onda-je-uslijedio-sok-najvisi-poslovni-toranj-u-hrvatskoj-je-neleglan-sve-su-nam-objasnili-iz-grada-i-drustva-arhitekata-ali-odgovor-investitora-je-za-anale-1220081 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HLADAN TUŠ USRED LJETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitHLADAN TUŠ USRED LJETA

Već se pripremali za tehnički pregled, a onda je uslijedio šok: najviši poslovni toranj u Hrvatskoj je nelegalan?! Sve su nam objasnili iz Grada i Društva arhitekata, ali odgovor investitora je za anale

Piše Sandi Vidulić
30. kolovoza 2022. - 09:53

Najviši poslovni toranj “Dalmatia Tower” u završnoj je fazi radova koji se odvijaju u unutrašnjosti, a kamioni odvoze ambalažni otpad. No radovi na najvišoj građevini u Hrvatskoj izvode se već neko vrijeme bez urednih papira!

Naime, investitor je izvodio građevinske radove na krovu i postavljao infrastrukturu na vrhu zgrade u očekivanju kako će mu proći zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole. No u ljetnim vrućinama uprava tvrtke “Westgate tower” sigurno je doživjela hladan tuš kad je ovih dana iz Grada došlo rješenje kojim se odbija njihov zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine.

Uvjereni da će sve biti u redu

Upitali smo pročelnika Tea Vojkovića što točno znači da je izdano rješenje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:00