StoryEditor
Split'situacija bila katastrofalna'

Vatrogasci pokušavaju spriječiti najezdu komaraca iz hotela Marjan: Opet ćemo ispumpavati za par dana, voda se stalno pojavljuje!

16. srpnja 2018. - 23:20

Jedan od mnogobrojnih zahvata koji će dočekati novog vlasnika hotela "Marjan" zasigurno će biti sanacija podzemnih etaža ovog objekta u koje konstantno nadire voda. O tome je bilo riječi i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća kada je bilo postavljeno pitanje ide li crpljenje vode na trošak Grada, što je demantirao Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita.

Kako nam je pojasnio stečajni upravitelj Ante Gabelica, izvjesno je da će u skorije vrijeme, za otprilike nekoliko mjeseci, ovaj visokokategornik dobiti novog vlasnika jer je Trgovačku sud 30. svibnja ove godine odredio njegovu prodaju, na koju su se žalili samo bivši radnici, a za njegovu kupnju postoji i zainteresirani kupac.

- U stečajnoj masi u ovom trenutku nema novca koji bi bio potreban za sanaciju podruma, tako da će se o tome pobrinuti budući kupac. Situacija je sada pod kontrolom, voda je ispumpana, ali i dalje lagano prodire - izvijestio nas je Gabelica.

Tijekom zime i proljeća, kako znamo, situacija je bila katastrofalna jer je pod vodom bila cijela donja i polovina gornje etaže nesuđene hotelske podzemne garaže.

Pumpe nisu bile u funkciji

- Problem je bio što hotelske pumpe zbog stečaja nisu bile u funkciji i što zbog duga nije bilo struje. Čim je spojena struja, mi smo mogli priključiti naše pumpe i tretirati to kao svaku drugu intervenciju koja ništa ne košta. Zadnje ispumpavanje smo odradili prošlog tjedna, i opet ćemo za par dana, jer se voda stalno pojavljuje. Na ruku nam trenutno idu vremenske prilike i doba godine u kojem nema toliko kiše, ali zbog konstantnog priljeva vode, ovo ljeto smo opet u opasnosti da se ustajala voda pretvori u leglo komaraca. Svakako, pomagat ćemo dalje koliko možemo - nastavlja prvi splitski vatrogasac i dodaje kako je zbog potapanja podrumskih etaža u pitanju i stabilnost samog objekta te da je jako važno osposobiti hotelske pumpe koje su od početka obavljale posao po pitanju plavljenja spomenutih prostorija.

Podsjetimo, hotelu "Marjan" je nakon šest godina "Elektrodalmacija" ponovno omogućila opskrbu električnom energijom prije nekih šest mjeseci. Naime, te su 2012. godine građevinski inspektori zatvorili gradilište objekta na Zapadnoj obali, čiji je investitor bio tadašnji gradonačelnik Željko Kerum.

Konstantni višak vode

Kovačević napominje da problem konstantnog nadiranja vode u podrumske prostorije na području našega grada nije ništa novo zbog konfiguracije terena i podzemnih voda na kojima Split leži.

- Sličnu situaciji imate, primjerice, na Brodarici, ili u Sveučilišnoj knjižnici, gdje pumpe non-stop, svakodnevno, crpe višak vode - navodi zapovjednik Kovačević.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 23:45