StoryEditor
SplitINTERVENCIJA ZA INTERVENCIJOM

Vatrogasci ispaljuju: Netko noću na Sućidru i Lovretu stalno pali plastične kontejnere. Ne znamo što im je u glavi... Surađujemo s policijom, a pozivamo i građane da nam jave ako što znaju

Piše Merien Ilić
21. listopada 2019. - 13:25

Svakodnevna izvješća Županijskog vatrogasnog operativnog centra Split (ŽVOC) često donose informacije o zapaljenim kontejnerima.

Najnovije je smo dobili u nedjelju ujutro i prema tom izvješću tijekom noći sa subote na nedjelju evidentirano je čak šest požara spremnika za otpad, koji su se dogodili na potezu od Doma zdravlja na Sućidru, preko Krležine, Kukuljevićeve, Dubrovačke i Ulice Matice hrvatske.

Ovakva situacija ponavlja se proteklih tjedana, gdje je još uvijek nepoznata osoba ili više njih zapalila na desetke plastičnih kontejnera. Modus operandi počinitelja uglavnom je isti – u akciju se kreće između ponoć i jedan sat, pa sve negdje do tri ujutro.

Najčešće je ruta piromana ili huligana od raskrižja Dubrovačke i Vukovarske ulice, preko Kranjčevićeve, Šižgorićeve, pa duž Matice hrvatske i Šimićeve ulice, a plastični kontejner koji se nađe na putu ode u dim. Nerijetko vatra zahvati i pokoji čempres, travu ili parkirani automobil.

– Ne znam što je toj osobi u glavi, ali vjerujemo da ćemo joj ući u trag. Netko u tim ulicama stalno pali plastične kontejnere, i to u gluho doba noći. Usko surađujemo s policijom, a ako netko od građana ima bilo kakvih saznanja, neka nam dojavi – pozivaju iz Javne vatrogasne postrojbe Split, koja godišnje ima između 1300 i 1500 intervencija, a od toga se 300 odnosi na gašenje zapaljenih kontejnera.

Kriminalističko istraživanje

U PU splitsko-dalmatinskoj nemaju posebnu evidenciju o broju požara na kontejnerima. Izvješća kažu da je posljednji požara, na kontejnerima na području Splita, bio u nedjelju, 13. listopada, oko 1.20 sati, kada je u Šimićevoj ulici izbio požar na plastičnom kontejneru, a iste večeri oko 2.45 sati izbio je požar u kontejneru u ulici Matice hrvatske i Kranjčevićevoj, gdje su dva plastična kontejnera u potpunosti izgorjela, dok je u jednom metalnom izgorjelo smeće.

– Policijski službenici nakon svake zaprimljene dojave o požaru izašli su na teren, aktivno prikupljamo informacije i provjeravamo činjenice te provodimo kriminalističko istraživanje – kažu nam iz splitske policije.
Kako su kontejneri u vlasništvu gradske tvrtke "Čistoća", njihovo paljenje smatra se kao kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, za koje je Kaznenim zakonom Republike Hrvatske propisana kazna zatvora do dvije godine.

O opasnosti da se vatra proširi na šire područje, nećemo ni pisati. Nažalost, piromanski i huliganski porivi svako malo izbiju na površinu kod pojedinaca ili skupina, pa vatrogasci nemaju odmora, posebice noću, kada najčešće stižu dojave o zapaljenim spremnicima za otpad.

 

#PIROMANI# POLICIJA# VATROGASCI# JVP SPLIT#POŽAR KONTEJNERA#ŽVOC

Izdvojeno

03. srpanj 2020 19:14