StoryEditorOCM
Splitovo treba razoputiti

Uzurpator iz Žrnovnice maltretira sve redom: ‘Gurnuo sam susjedu sa zida, ali nisam nasilnik...‘

Piše Marin Prvan
13. travnja 2023. - 15:12

Izvor Žrnovnice, osim što je jedno od omiljenih splitskih izletišta, također ima vodoopskrbnu funkciju za stanovnike istoimenog mjesta, ali i Sitnog Donjeg, kao i pola Podstrane. Naravno, zbog redovitog održavanja ili mogućeg kvara, nadležnim službama je potrebno osigurati pristup spomenutom crpilištu. 

E pa – to više nije moguće.

Naime, kada je 1983. osposobljena ova vodovodna linija – koju su izgradili sami mještani – vlasnici svih 20-ak parcela preko kojih pristupni makadamski put prolazi usuglasili su se da neće uzurpirati njegovu prohodnost, a sve zbog "pogodovanja" javnom dobru.

E pa – to više nije tako.

U međuvremenu, parcele su promijenile svoje vlasnike, a uskoro su počele mijenjati i izgled, i funkciju. Jedno od tih zemljišta, u proteklih godinu dana, doživjelo je potpunu transformaciju, uslijed koje je pristupni put – nestao. Jednostavno, on više ne postoji.

E pa – to više nije... dobro. 

Ali je svakako – javno.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Stigavši na makadamski odvojak Puta sv. Mihovila, put nam je zapriječio parkirani bager. Ali, čak i da nije, daljnji prolazak ne bi bio moguć jer – osim što je dionica zatrpana tonama zemlje – na jednom dijelu je niknuo vrt, punom dužinom omeđen zidinama. U njemu je već i posađeno nekakvo bilje i čitava stvar odaje dojam privatnog posjeda kojim dobar vlasnik dobro upravlja na dobru osobnu korist.

Nažalost, postoje neki čudaci koji ništa to ne razumiju.

– Izvinite, znate li gdje je nestao put? – pita nas grupica izletnika. Oni su, kažu, ovdje često u prolazu i naviknuti su da prolaz do izvora postoji. Kažemo im da će se odsad pa nadalje trebati naviknuti na nešto drugo. Odlaze pokunjeni i poraženi neumitnom snagom privatnog vlasništva. 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

U pomoć zovemo predsjednika kotara Žrnovnica Marija Lolića. On se ispričava i kaže da nam ne može pomoći. Također, žao mu je i što ne može pomoći ni više od 5000 stanovnika čije će živote, kad-tad, oštetiti samovolja i svetost privatnog vlasništva iz Puta sv. Mihovila. A nije oduševljen ni time što će manje putnika namjernika, željnih scenografije mosorskih padina i kupanja u rijeci, odsad zaobilaziti ovaj kvazi-privatizirani kraj. 

– Jako sam dobro upoznat s tim velikim problemom koji je zadesio naše mjesto i s kojim zasad nismo uspjeli izići nakraj. Dosad se nismo susretali s ovakvom samovoljom na putu za izvor, jer su svi vlasnici parcela shvaćali pojam javnog dobra. Sad je, eto, došao jedan koji, izgleda, ne posjeduje takvo razumijevanje. Ne samo to, nego odbija ikakvu suradnju i komunikaciju, a čak je i agresivan. To sam, moram priznati, osjetio i na vlastitoj koži – govori nam Lolić, apelirajući na institucije da se zainteresiraju za ovaj sramotan slučaj.  

Ukoliko se institucije planiraju zainteresirati, ovih putem ih obavještavamo o imenima para zbog kojeg drhti građanstvo pod Perunom; riječ je o Ivani Štuli i Bernardinu Jenkaču. Potonji se, kada ga je Miro Bulj prozvao za uzurpaciju puta, zapitao: "Je l‘ ovo 45.?", očito aludirajući na "problematični" period kada je javno dobro bilo nadređeno onom osobnom.

Konačno – a pomalo i paradoksalno – Jenkačevo i Štulino štovanje privatnog vlasništva, nekim drugim ljudima onemogućava da se s jednakom ljubavlju odnose prema onom vlastitom. Naime, u nastavku puta se nalazi (legalizirana) kuća Sanje Žamić, a do koje, već neko vrijeme, vlasnica ne može pristupiti. Bar ne autom, te da pritom ne prešetava preko drugih (hiper)privatnih parcela.

– Sve je počelo krajem lipnja 2022., kad sam primijetila prve radove na tom posjedu. Odmah sam pokušala razgovarati s investitorima, koje su mi poručili da su kupili parcele i da nemaju namjeru preko njih puštati nikoga osim policiju i vatrogasce. Otad su počele periodično nicati raznorazne prepreke – prepričava nam Žamić.

Osim što je riječ o ornitološkom, arheološki zaštićenom i negrađevnom području – što je samo po sebi problematično – iskopima dua Štula – Jenkač je došlo do otkrivanja i potencijalnih oštećenja postavljenih vodovodnih instalacija. Također, Žamić kaže da su njezini novi susjedi dobili vodovodni priključak, nakon čega je i ona tražila isto. Odbili su je.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

– Jednog dana je na putu osvanulo kamenje i ruzinava žica. Sa strane izvora su iza nje ostala djeca koja su se vraćala s izleta i bager koji je nama obavljao neke radove. Nakon toga su investitori unajmili i zaštitare. Onda je, 27. ožujka, kada sam se pobunila, na mene, i to u tri navrata, nasrnuo Jenkač. Sve su to vidjeli komunalni redar i bagerist. Završila sam na Hitnoj, i nakon toga me strah vraćati se – svjedoči Žamić.

Uspjeli smo doći i samog Jenkača.

– Žamić je sve to zakuhala. Popela se na zid dok su radnici radili. Samo sam je malo odgurnuo. Nikad mi ne bi palo na pamet dizati ruke na ženu. U ratu sam dizao ruke, ali na četnike i protivnike ove države. Kao hrvatski branitelj moram poštivati ustavnopravni poredak. Nikad nisam bio nasilnik... Samo u ratu, kad je trebalo... – objasnio je branitelj sve o ofenzivi na područnu vodoopskrbu.

Uputio nas je da postoji put poviše njegove parcele; koji prolazi preko tuđih parcela i značajno je kraći.

– Ali je svakome lakše prijeći preko tuđe zemlje... Ovaj po kojemu su navikli prolaziti nije uopće ucrtan u katastarskom zapisu... Privatno vlasništvo je NEPOVREDIVO – napisao nam je putem Facebooka.

Pitali smo ga i što planira raditi na posjedu gdje je doveo tešku mehanizaciju.

– Ne planiramo ništa raditi... Samo malo za obradu zemlje i bijeg od grada... – kaže ljubitelj zemljoradova u netaknutoj prirodi. Na pitanje je li 400-500 kvadrata u svrhu "malo za obradu zemlje" za osobne potrebe, nije imao komentar. Kao ni na to zar stvarno nije mogao naći komad zemlje za poljoprivredu, a koja ne prelazi preko puta koji vodi do javnog dobra.

Zanimalo nas je i što bi bilo s tim putem ako svi podignu zidove, baš kao Jenkač? Kako će se onda pristupati crpilištu?

– Ako svi podignu zidove, onda ćete pokrenuti i protiv njih harangu... – odgovor je koji smo dobili.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Kuća Sanje Žanić nema priključke za struju ni vodu, što njezin boravak u takvom okruženju – uz susjede koji je bacaju sa zidova – čini još neugodnijim. Do sada su investitori u rušenje kvalitete života Žrnovčana uspjeli uništiti sve tragove da je predmetni put ikada postojao, što će vjerojatno pokušati i dokazati pravnim putem.

– Obavijestila sam građevinsku inspekciju, Hrvatske vode, vodopravnu inspekciju, komunalno redarstvo... Teo Vojković, pročelnik za urbanizam i izgradnju, kazao je da je postupak o tome je li taj put nerazvrstana cesta ili ne u procesu. Ako se pokaže da je, onda se posjednici izvlašćuju zbog javnog dobra. Svakako, žalosno je što se ja moram ovime baviti, umjesto nadležni organi – zaključuje Sanja Žamić.

Svakako, trebalo bi ovu priču što prije – razoputiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 09:19