StoryEditor
SplitNOVE INFORMACIJE

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 31 osoba zaražena koronavirusom; do danas izdano 607 propusnica za izlazak van mjesta prebivališta

Piše Ana Franić
25. ožujka 2020. - 13:10
Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

Župan Boban je kazao kako su Nacionalnom stožeru uputili prijedlog da aglomeracija Splita bude jedinstvena sredina.

12:47 - Župan Blaženko Boban kazao je kako je u Hrvatskoj sada ovakvih vizira potrebno oko 500 tisuća.

Naša pamet i naša proizvodnja za cijelu Hrvatsku. Moramo poštivati sve upute Nacionalnog stožera.

Objasnio je i kako je jutros sa zadovoljstvom prošao kontrolni punkt na rotoru te kako sve funkcionira besprijekorno.

Župan Boban je kazao kako je jutros donio odluku o donaciji dodatnih 400 tisuća kuna za KBC Split za nabavku respiratora i dodatne medicinske opreme.

Što se tiče avionskog prometa, od danas se ukida linija Zagreb-Split, ali splitski aerodrom će biti otvoren.

12:43 - Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu je kazao kako svi razmišljamo kako na neki način posegnuti za nekim novim zaštitnim sredstvima i tako dignuti sigurnost življenja u našoj sredini.

- Naše Sveučilište razmišlja kako pomoći lokalnoj zajednici i cijeloj državi. Zapravo je riječ o dvije inicijative. Jedna inicijativa, sa strane ravnateljstva našeg Studentskog centra, Ivana Žižića i njegovih kolega da smo mi kao studentski centar i naš restoran sposobni dostaviti preko 7 tisuća obroka svakodnevno za sve one koji su u neprili i ne mogu sebi napraviti adekvatnu opskrbu. Nećemo dozvoliti da u ovom slučaju itko od naših sugrađana ostane bez adekvatne prehrane.

S druge strane, inicijativa, našeg studenta Slavena Damjanovića je bila od prije koji dan da se osobna zaštita prvenstvno zdrastvenih djelatnika, ali i policije i vojske te svih onih koji dolaze na prvu crtu obrane, da se napravi prozirni zaštitni vizir. To se omogućilo svakodnevnim radom da se na 3D printerima napravi određeni broj maski, rekao je rektor Ljutić dodajući kako iza svega stoji Hrvatski studentski zbor.

- Inicijativa i znanje je njihovo i proširilo se po cijeloj državi. Sada negdje oko 250 pisača tiskaju ove maske. Istodobno kako ne bi ostali samo na osobnim inicijativama, u dogovoru sa županom Blaženkom Bobanom, stupili smo u kontakt s AD Plastikom. Naša poduzeća se pripremaju za ono što je našem društvo potrebno, a to su maske. 

Rektor Ljutić je dodao kako su epidemiolozi na svoja leđa uzeli težak teret, a mi ih moramo slušati.

- Njihove poruke su jasne. Imamo šasnsu, dignimo glave, kazao je rektor Ljutić.

Na pitanje hoću li poništiti natječaj za nova zaposlenja u Muzeju grada Splita, Opara je kazao kako ne može poništiti nešto što nije raspisano. Što se tiče zapošljavanja u Banovini, Opara je kazao kako je taj natječaj već prije raspisan.

12:36 - Što se tiče besplatnog parkinga u gradu, Opara je kazao da se naplata ne odvija gdje su medicinski centri i bolnica te gdje su nužni punktovi za grad Split.

Osvrnuo se i na informacije kako se traži besplatan parking u centru grada.

- To nije potrebno jer tako omogućujemo nesavjesnim građanima da povećaju svoju mobilnost.

12:33 - Javnosti se obratio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Jučer su općine i gradovi u Republici Hrvatskoj bili suočeni s jednim izazovom, pa tako i mi, oko propusnica. Uspustavili smo sustav izdavanje propusnica za odlazak u druge gradove, kazao je splitski gradonačelnik.

- Naših 25 kotareva radi na izdavanju propusnica. Molim građane da prema svim uputama koje smo objavili zatraže te propusnice elektronskim putem. Od jučer do prije sat vremena izdali smo 607 propusnica. Još jedan put apeliram na građane da smanje socijalni kontakt i da što manje putuju.

12:30 - Karin se osvrnula i na upite oko radnika Brodosplita o tome zašto još rade kada nemaju potreban razmaka koji epidemiolozi preporučaju.

- Stvar je poslodavca. On mora omogućiti epidemiološke mjere i procedure koje se moraju poštivati kako ne bi došlo do širenja zaraze, rekla je ravnateljica Karin.

12:26 - Željka Karin, ravnateljica NZZJZ, govorila je o nesrazmjeru broja oboljelih koje objavljuju županijski i nacionalni stožer.

- Brojke se ažuriraju iz sata u sat, objavljuju se u različito vrijeme i zato dolazi do razlike. Broj koji mi objavljujemo točan je do tog trenutka kada imamo konferenciju za novinare. Ne dobijemo odmah infromacije o svim uzorcima koje pošaljemo jer je veliki pritisak na Zagreb. Od sutra započinje testiranje u Splitu, pa ćemo biti još ažurniji u prikazu tih brojeva, rekla je ravnateljica Karin.

12:22 - Brčić je kazao kako je jutros 28 osoba napustilo karantenu koja se nalazi na Duilovu.

- Od toga je devet državljana Republike Hrvatske. To su ljudi koji su došli u splitsku gradsku luku brodom "Marko polo" i svi oni su organizirano upućeni prema svojim matičnim obitavalištima. Uz naše sugrađane tu se nalaze još 4 španjolska državljana, 3 njemačka državljana, 3 talijanska državljana, 3 engleska državljana, 2 kanadska i dva francuska državljana.

Sada se u karanteni na Duilovu nalazi 28 osoba, od toga je 22 državljana RH.

- Kada govorimo o karanteni, nakon ovog prvog udarnog vala kojeg smo uspješno završili, karantena će biti najvećim dijelom usmjerena za smještaj naših vozača kamiona. U više navrata smo čuli kako su vozači kamiona bitni za normalno odvijanje života, koliko je u ovoj situaciji moguće.

12:20 - Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije kazao je kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima ukupno 31 osobu pozitivnu na koronavirusa, od toga je 18 osoba iz grada Splita i njihove opće zdrastveno stanje je zadovoljavajuće. U samoizolaciji se nalazi 246 osoba.

- Teško je u ovim trenucima govoriti o zadovoljstvu kada se događa jedna negativna globalna kriza. Što se tiče naših priprema proteklih mjesec dana u tom kontekstu možemo reći da broj od 31 osobe nije drastičan i u tom kontekstu možemo izraziti zadovoljstvo. Naravno bili bi najsretniji da nemamo niti jedan pozitivan slučaj, rekao je Brčić.

RANIJE

U Hrvatskoj je 36 novozaraženih, ukupno 418 osoba zaraženo je koronavirusom, kazao je na jutrošnjoj konferenciji za medije ministar Vili Beroš.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održat će press konferenciju danas 12.15 sati na kojoj će izvjestiti o situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na konferenciji će govoriti: Luka Brčić, načelnik SCZ SDŽ i zamjenik župana, Željka Karin, ravnateljica NZZJZ, splitski gradonačelnik Andro Krstulović OparaDragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i župan Blaženko Boban.

Tekstualni prijenos konferencije pratite na portalu Slobodne.

#KORONAVRUS#STOŽER CIVILNE ZAŠTITE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Izdvojeno

27. lipanj 2020 09:40