StoryEditor
Splitusko je!

UZAVRILA MOSTARSKA U SPLITU 'Kolone auta ugušit će našu ulicu!’

Piše PSD.
7. rujna 2011. - 23:25
Stanovnici Neslanovca pribojavaju se prometnog kolapsa i velikih gužvi koje se očekuju nakon otvaranja novog prodajnog centra “Bauhaus” u petak.

Naime, zbog neizgrađene prometnice Zagorski put, jedini koridor prolaska vozila od novog centra prema jugoistočnim naseljima, poput Pujanki, Visoke, Sućidra i ostalih koji se nalaze u blizini, bit će uska i za toliki promet posve neadekvatna Mostarska ulica.

Samo djelomično

 - Kao što vidite, cesta je izgrađena samo djelomično, a preostalih petstotinjak metara do poznatog nadvožnjaka na obližnjim Pujankama ne postoji.

Lako je bilo dok se gradila ta cesta (dio Zagorskog puta) jer je bila zabranjena za promet, a sada, kad se otvori “Bauhaus”, to će bit zlo i naopako!

Jedino moguće rješenje je završiti do kraja nesretni Zagorski put, ali Grad Split još nije riješio sve imovinsko-pravne odnose na trasi te prometnice, kazuje nam Ivan Barišić, inače predsjednik novoosnovane kvartovske udruge “Habitat” na Neslanovcu.

Pod prozorima

Napominje još kako je Mostarska ulica preopterećena i parkiranim vozilima, u što smo se i sami uvjerili provozavši se njome do vrha. Ne samo da je uska, nego je još i strma, tako da će, krene li veliki promet tuda, neizbježno doći do krkljanca, i to samo nekoliko metara ljudima od prozora kuća koje su uz cestu.

 - Predlagali smo postavljanje uspornika na Mostarsku, jer se kroz ulicu često jurca, ali nismo u tome uspjeli, nastavlja naš sugovornik i dodaje kako će udruga kojoj je na čelu tražiti od Grada i ostalih nadležnih nekakvo prometno rješenje za Neslanovac i novu regulaciju prometa.

Nadalje, Barišić kao problem ovoga kvarta navodi i nepostojanje nogostupa kojih ili nema, ili, ako ih ima, onda su zakrčeni parkiranim automobilima, pa djeca moraju u školu gaziti posred ceste. Problem su i lokacije kontejnera za smeće koje nitko neće pred svojim vratima, ali zato netko drugi do njih mora kilometar pješačiti.

 - Želimo poboljšati kvalitetu života u svom kvartu. Nismo najgori, ali s njima se ne želimo uspoređivati, zaključio je Ivan Barišić.

nikolina lulić / snimio duje klarić / Cropix

Posao za 106 radnika

Poznata švicarska tvrtka “Bauhaus” u petak će otvoriti vrata prodajnog centra za radionicu, kuću i vrt, na adresi Put Mostina 10. Riječ je o investiciji od oko deset milijuna eura.

Centar se prostire na oko 16.000 kvadrata, a kako nam javlja Monika Tresk iz “Bauhasa”, u njemu je već zaposleno 106 djelatnika za usluge savjetovanja i prodaje.
glas udruge.

Kotar tražio blokadu ceste

Iz Grada smo doznali smo kako će nakon otvaranja “Bauhausa”, na početak Mostarske ulice, u koju se skreće iz Zagorskog puta, biti postavljeni tzv. new jersyji (svojevrsna barikada) koji će onemogućiti prolazak vozila tom uskom uličicom, a na zahtjev Kotara Neslanovac.

 - Što se tiče nastavka gradnje Zagorskog puta, valja riješiti imovinsko-pravne odnose, na čemu se trenutno radi. Izrađen je za tu drugu fazu parcelacijski elaborat, a za ovu godinu je realizirano sve što je planirano za Zagorski put – kazao nam je Anto Krželj, voditelj gradskog Odsjeka za komunalnu izgradnju.

Dio stanovnika prijeti prosvjedima

Mirko Prančević, predsjednik Gradskog kotara Neslanovac, potvrdio nam je kako je jučer dogovoreno s Gradom da se blokira Mostarska ulica.

No, stanovnici naselja u neposrednoj blizini novoga prodajnog centra “Bauhaus” traže da im se osigura pristup naselju i od Zagorskog puta, tvrdi Prančević, iako imaju izlaz preko Brda.

- Ako ćemo razmotriti, 80 posto ljudi je za blokadu, a njih 20 posto protiv nje - kazao nam je Prančević, dodavši kako zbog te odluke prijete i prosvjedima na otvaranju centra, koje je najavljeno u petak.

Što se tiče web stranice, Prančević nam je kazao kako je istina da je zabranio Barišiću da ih uređuje u ime kotara.

- Počeo se ponašati nekulturno i vrijeđati na političkoj osnovi i istina je da sam mu zabranio da se stranicu koristi u naše ime - rekao nam je Mirko Prančević, predsjednik Gradskog kotara Neslanovac.

N. Lulić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 15:28