StoryEditorOCM
Splituskoro stižu bageri

Uzalud se stanari Kopilice bune, Banovina čeka građevinske dozvole i nezaustavljivo ide dalje s projektom: otkrivamo i novu namjenu starog kolodvora u Gradskoj luci

8. ožujka 2019. - 18:04

Projekt premještanja autobusnog kolodvora iz Gradske luke u Kopilicu, kako su iz Banovine poručili javnosti, napreduje planiranom dinamikom.

Kako smo u više navrata izvještavali, s tim se stanari tog dijela Gradskog kotara Brda baš i ne slažu. Kad su nam se u nekoliko navrata požalili kako nitko nema namjeru saslušati njihove probleme i prijedloge za poboljšanje budućeg projekta, kazali su, među ostalim, i kako ih zabrinjava činjenica što još uvijek ne postoje valjane građevinske dozvole za radove koji se planiraju obavljati oko njihovih domova.

Stanari splitske Kopilice užasnuti gradnjom kolodvora: 'Strah nas je da nam dicu ne pregazi autobus!'

– Građani tvrde da "Grad u tajnosti pokušava ishoditi lokacijsku dozvolu za projekt, iako je po Zakonu obavezan prije izdavanja iste obavijestiti sve zainteresirane stranke, vlasnike susjednih čestica", pa smatramo kako je potrebno reagirati i odbaciti takve insinuacije, te još jednom ponoviti kako za izgradnju kolodvora u Kopilici lokacijska dozvola nije potrebna. Zemljište na kojem će se graditi u stopostotnom je vlasništvu "Hrvatskih željeznica" (HŽ), a ugovorom je dano Gradu na korištenje – obavljeno je iz gradske uprave.

Međutim, za dio zahvata potrebne su građevinske dozvole. Trenutno su u fazi ishođenja dvije potrebne građevinske dozvole, jedna za rekonstrukciju postojeće (željezničke) kolodvorske zgrade, koja će biti u funkciji drugog oblika prijevoza, a druga za izgradnju autobusnih perona s nadstrešnicom.

U ponedjeljak je postalo pravomoćno rješenje o izvedenom stanju objekta koji će se obnavljati. Idućeg tjedna očekuje se prijava gradilišta za dio zahvata za koji nije potrebna građevinska dozvola, pri tome se misli na rekonstrukciju parkirališta, pa bi ti radovi trebali početi nakon 18. ožujka.

– Završetak postupka ishođenja građevinskih dozvola očekuje se od 25. ožujka, nakon čega će uslijediti i rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja perona s nadstrešnicom. Stanari u Kopilici nisu stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole. Za rješavanje svojeg statusa trebaju se obratiti "Hrvatskim željeznicama" – navode iz Banovine.

'Omogućite nam dostojanstven život!': stanovnici Kopilice iznijeli svoje primjedbe na račun privremenog kolodvora; Vela tvrdi: Projekt ide dalje, doradit ćemo ga po potrebi

O ovoj vrućoj temi razgovarali smo s dogradonačelnikom Ninom Velom, jer nas je zanimalo u kojem će trenutku Grad početi HŽ-u plaćati unajmljivanje zemljišta po ugovorenoj mjesečnoj cijeni od 12.997,20 eura ili oko 97 tisuća kuna, odnosno nešto manje od 1,2 milijuna kuna godišnje. Budući da je teren zakupljen od "HŽ Infrastrukture" na pet godina, na račun te državne tvrtke trebalo bi "sjesti" oko šest milijuna kuna i iz džepova splitskih poreznih obveznika.

– S plaćanjem najamnine počinjemo onoga trenutka kad uđemo u posjed, kad uvedemo izvođače u rad, a to očekujemo za dva, tri tjedna – tvrdi poteštatov zamjenik i dodaje:

– Do tada ćemo imati rješenje o izvedenom stanju, kao i dozvole za rekonstrukciju zgrade i izgradnju perona.

Prema Velinim riječima, obavljena je financijska analiza prije samog potpisivanja ugovora s HŽ-om:

– Jednostavno ne možemo biti u minusu. Upravljanje kolodvorom i parkiralištima bit će povjereno tvrtkama koje se time bave i koje će biti zadužene za prihod i rashod.

Budući da je iz natječajne dokumentacije jasno da će trima okolnim parkiralištima upravljati gradska tvrtka "Split parking", još uvijek je otvoreno pitanje tko će voditi kolodvor. Ta je informacija još uvijek nepoznata, ali moguće je da to bude i dosadašnji koncesionar kolodvora Mate Jujnović, inače i vlasnik prijevozničke tvrtke "Promet" iz Makarske, ali i "Prometa Sinj". Podsjetimo, njegov nećak, koji je uključen u obiteljski posao, nedavno je za naš list potvrdio pregovore s Gradom i spremnost da nastave posao na novoj lokaciji.

Na Kopilici održan prosvjed, riječi desetogodišnje Tare posebno su dirnule sve nazočne: Nitko od nas ne želi živjeti u strahu, ali nažalost, hoćemo

– Koncesionar postojećeg kolodvora znao je da će se taj objekt kad-tad premjestiti. Svima je jasno da kolodvor na tome mjestu prometno opterećuje naš grad, pa premještanjem očekujemo bolju protočnost i manje gužve – ističe dogradonačelnik i dodaje:

– Još nas očekuje cijeli niz drugih zahvata do ljeta, koje planiramo s "Hrvatskim cestama" i Lučkom upravom radi rasterećenja luke, a očekuje nas i rekonstrukcija Hercegovačke ulice.

Na postojećem kolodvoru i dalje će se zadržavati turistički autobusi, a u dogovoru s koncesionarom i taksi-vozila, tako da se peroni neće fizički ukloniti, nego će se samo prilagoditi novoj namjeni.

Brojke

6

milijuna kuna isplatit će se iz gradske blagajne za petogodišnji zakup zemljišta u Kopilici od 'HŽ Infrastrukture'

18. 3.

trebalo bi početi uređenje površina oko postojećeg željezničkog kolodvora koje su namijenjene za parkirališta

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 12:26