StoryEditor
Splitkorisna radionica

Uz pomoć HBOR-a do vlastitog vinograda, maslinika ili OPG-a

Piše PSD.
22. svibnja 2015. - 19:51
/ Naslijedio sam stari djedov vinograd, koji je godinama stao zapušten. Pročitao sam članak o ljudima koji su uspješno pokrenuli mala gospodarstva, otišao sam na nekoliko predavanja, edukacija i evo sada imam i vinograd i maslinik.

Za sada proizvodimo za obiteljske potrebe, otvorio sam OPG, no već osmišljavam i veće projekte, u kojima će mi pomoć HBOR-a,  naravno, izvrsno doći - posvjedočio nam je jedan od sudionika na HBOR-ovoj radionici "Financiranje malog gospodarstva i EU projekata" koje je u sklopu Vinskog podruma održano u petak poslijepodne u Zlatnim vratima.

Iako u Dalmaciji najviše OPG-ova služi uglavnom kao dopunski izvori prihoda, te imaju ograničenu dostupnost izvorima financiranja, uz mala i srednja gospodarstva i poduzeća, HBOR može financirati i njihov rad, ali po uvjetom da razvijaju i komercijalnu fazu. Sektor malog gospodarstva  i poduzetništva osjetio je krizu, no, poručuju iz HBOR-a, spremni smo na nove izazove, situacija se mijenja.

- Želimo poticati i olakšati korištenje ESI fondova, poticati održivi i uravnoteženi gospodarski razvitak i zato, poduzetnici, javite nam se, i to već u fazi definiranja i prikupljanja dokumentacije za prijavu projekata za sredstva EU fondova jer tako ćete najbolje profitirati! - poručila je Mira Krneta, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju.

- U splitskom područnom uredu obratiti nam se mogu svi, od Zadra do Dubrovnika. Svi koji se budu natjecali na eu fondove mogu koristiti i naša financijska sredstva. Nudimo usluge kreditiranja, točnije 28 kreditnih programa, ali i međufinanciranje, osiguranje i savjetovanje.  Samo u Dalmaciji, u 2013. i 2014. odobreno je 2,2 milijarde kuna, od čega se 69 posto odnosilo na investiciju, što nam je posebno drago, jer to znači da je riječ o dugoročnim ulaganjima - rekla je Krneta.Važno je napomenuti, kaže, kako osnovna motivacija poduzetnicima ne bi smjela biti dobivanje nepovratnih sredstava, već da prijavljuju projekte koji su im uistinu potrebni u poslovanju  koje će donijeti dugoročna poboljšanja. Nužno je, naravno, da projekt bude dobro pripremljen kako ne bi bio odbijen zbog proceduralnih propusta.

Ako imate uvjete poslovanja i dobru ideju, osmisliti i zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju najčešće je najteži dio, no, kaže Krneta, uz pomoć HBOR-a uistinu ćete lakše iskoristiti sredstva EU fondova.  

- Sredstvima HBOR-a financirano je, po IPARD programu,  dvije trećine od ukupnog broja odobrenih projekata, odnosno više od 50 posto svih projekata odobrenih od APPRR-a. Razvili smo i specijalizirane programe kreditiranja namijenjene posebno za korisnike iz javnog, ali za one iz privatnog sektora. 

Uveli smo i poseban program za projekte ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice čime smo omogućili povoljno kreditiranje svih EU projekata koji će se financirati u Hrvatskoj od 2014. do 2020. godine - poručuje voditeljica područnog ureda HBOR-a.

Krediti se odobravaju uz kamatnu stopu već od tri posto s rokom otplate od 14 godina, odnosno 17 godina, ovisno o programu. Kamatna stopa za korisnika ovisi o kreditnoj sposobnosti poduzetnika i kvaliteti ponuđenih instrumenata osiguranja. Poduzetnik se za kreditna sredstva može obratiti ili izravno HBOR-u ili jednoj od poslovnih banaka s kojoj HBOR surađuje pri čemu mu se kredit odobrava pod jednakim uvjetima.

- Kreditiramo i investicije, ali i obrtna sredstva. Kamatne stope su selektivne, a poček može biti do pet godina. U Europi su jako popularni i mikrokrediti za poduzeća s do 10 zaposlenih, no tu je najviši iznos kredita do 25 tisuća eura, a rok otplate je pet godina, uključujuću do jedne godine počeka.

Napominjem da kreditiramo i  OPG čime potičemo obrtništvo i malo gospodarstvo, a visina kredita je od 80 tisuća do tri i pol milijuna kuna, rok otplate je 12 godina, s dvije godine počeka - zaključila je Krneta.

Tihana Marović, foto: nikola vilić, arhiva / cropix

Preporuke EU korisnicima

1.  Savjetujte se o načinu i izvorima pred ili među financiranja

2.  Utvrdite financijsku konstrukciju projekta

3. Utvrdite dozvoljeni intenzitet državne potpore

4. Priipremite dokumentaciju

5. Pribavite obvezujuće pismo namjere, kod korištenja predujma pribavite avansnu garanciju

HBOR-ove ciljane skupine

- Početnici, mlađi od 55 godina, prvi put osnivaju obrt ili društvo, samozapošljavaju se

- Mladi poduzetnici, do 30 godina, većinski vlasnici društva ili obrta, samozaposlenici

- Žene, većinske vlasnice obrta ili društva, samozaposlene


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 22:11