StoryEditor
SplitPromo

Uz pomoć Europe prekvalificirali instalatere

Piše Milena Budimir
23. siječnja 2021. - 07:00

Projektom pod nazivom 'ELEKTRO-SD povećanje zapošljivosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji obrazovanjem u sektoru elektrotehnike' dala se podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unaprjeđenju vještina i kompetencija polaznika, kako bi se lakše zaposlili

Europa zna. Prepoznaju brzo projekte, shvate što se njima postići može i pokrenu ih.

Obrtna tehnička škola u Splitu ovoga je puta u sklopu projekta provela dvije edukacije. Sve s jednim ciljem - pomoći teže zapošljivim grupama ljudi da se prekvalifikacijom nađu napokon na listi onih koji radom zarađuju kruh svoj svagdašnji.

Prekvalifikacija za elektroinstalatere traje godinu dana, u protekle dvije godine Obrtna tehnička škola provela je dvije.

- Prijaviti su se mogli polaznici koji su završili bilo koju srednju školu, a nakon naše edukacije stekli su još jednu kvalifikaciju, sad imaju završenu još jednu srednju školu - pojasnio nam je ravnatelj Milivoj Kalebić.

Osposobljavanje za certificirane instalatere/ke fotonaponskih sustava u trajanju od 40 sati organizirali su Splićani tijekom provedbe projekta osam puta, uvjet je bio da su polaznici završili školu elektrousmjerenja. Certifikat se izdaje na pet godina, tijekom kojih škola organizira edukaciju u trajanju od nekoliko sati, a nakon koje se certifikat polaznicima produžava za idućih pet godina.

Ravnatelj nam pojašnjava i kako postoji "ciljna skupina", kako je određeno projektom, a riječ je o osobama sa završenom trogodišnjim srednjom školom, koje mogu biti zaposlene ili nezaposlene, kao i osobama sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, koje moraju biti dugotrajno nezaposlene (duže od godinu dana) i starije od 34 godine.

- Naša županija ima najveću stopu nezaposlenosti u RH, višu od 15 posto, tako da se ovim projektom to pokušava smanjiti.

Projekt omogućava stjecanje prve kvalifikacije u deficitarnom i lako zapošljivom zanimanju (elektroinstalater), kao i postizanje više razine kvalifikacije (osposobljavanje i dobivanje certifikata za instalaciju fotonaponskih sustava) - kazuje nam ravnatelj Kalebić.

Cilj projekta je bio da kroz njega prođu 72 odrasle osobe. Cilj je, zar ste sumnjali, postignut. Ovo je zanimanje za koje se obrazuje i u redovnoj nastavi ove škole i u obrazovanju odraslih koje provodi, pa je škola osposobljena kadrovski i materijalno za ovu vrstu edukacije. Teoretski i praktični dio edukacije odvijao se u prostorima škole, dok su elektroinstalateri na dio praktične nastave, kako i zakon nalaže, bili upućeni u radionice obrtnika s kojima su sklapali ugovore o naukovanju.

Uz pandemiju koronavirusa provedba projekta postala je pravi izazov, ali svi osnovni ciljevi projekta uspješno su ostvareni.

- Voditeljica projekta je ujedno i voditeljica obrazovanja odraslih, Ružica Vorgić Krvavica, koja ima iskustva u provedbi EU projekata i koordinaciji splitskog Tjedna cjeloživotnog učenja. Uz nju, projektni tim čine uz ravnatelja škole i koordinator (JU RERA), financijski asistent i administrator. Projektni tim je upravljao i koordinirao aktivnostima projekta u obujmu i na način da ne utječe na redovno poslovanje škole. Za velik opseg posla administriranja projektne dokumentacije angažirana je dodatno vanjska usluga. U provedbi obrazovnih programa osposobljavanja i prekvalifikacije sudjelovalo je osam predavača i psiholog koji je bio zadužen za provedbu selekcijskog postupka prilikom odabira kandidata za provedbu programa - veli nam Kalebić.

Obrtna tehnička škola sudjeluje u EU projektima od samih početaka, njihovi djelatnici imaju iskustvo u vođenju čak četiri "Leonardo da Vinci" i devet "Erasmus+" projekata mobilnosti učenika i nastavnika. Izvrsnost u provođenju projekata rezultirala je imenovanjem škole za Ambasadora Erasmus+ projekta u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Škola je nositelj Povelje mobilnosti za razdoblje od 2016. do 2020., te je odabrana za sudjelovanje u pilot-projektu „Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (e-Škole)". Obrtna tehnička škola je regionalno središte projektnih aktivnosti. Troje nastavnika sudjelovalo je u medunarodnom projektu i uspješno su podučili više od 20 nastavnika za korištenje novih tehnologija i alata u strukovnom obrazovanju. Preklani su odabrani za uspostavu Regionalnog centra kompetencija u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju, kao jedna od 24 škole iz cijele Hrvatske i jedna od dvije škole iz naše županije.

U provedbi ovog projekta većinu polaznika činili su upravo bivši učenici ili majstori u zanimanjima elektroinstalater i elektromehaničar. Ovakve vrste edukacija su potrebne i jako interesentne ljudima ovih struka kao mjesto razmjene iskustava, stjecanja novih znanja i potvrde stečenih znanja. Certifikat koji se stječe završetkom ove edukacije je potvrda kompetencija i dokaz kvalifikacije za određenu vrstu poslova. U projekt je bio uključen i određeni broj kandidata koji su sami snosili trošak edukacije, jer nisu dio ciljne skupine projekta. Potreban je i prihvaćen od strane korisnika, pa škola namjerava nastaviti provoditi projekt i dalje u sklopu obrazovanja odraslih te u sklopu regionalnog centra kompetencija.

- Promicanje strukovnog obrazovanja, to nam je cilj. U redovnom obrazovanju tek unatrag nekoliko godina, otkad je počela nacionalna kampanja koja nastoji podržati strukovno obrazovanje na različite načine, mi u školi vidimo konkretnije pomake. Učenici gotovo svih naših zanimanja dobivaju stipendiju Ministarstva gospodarstva u iznosu do 18.000 kn za školsku godinu, što je svakako poticajno za njih, a i od pomoći za njihove roditelje. Tijekom svih ovih godina naši su nastavnici ulagali izniman trud u promociju škole i zanimanja, pripremajući učenike za natjecanja u strukovnim zanimanjima (gdje smo ponosni na naše učenike koji su ostvarili visoka mjesta), odlazeći po osnovnim školama u županiji kako bi učenicima osmih razreda govorili o našoj školi, našim zanimanjima i perspektivi za budućnost koju im ona nude. Svake godine naš školski kurikul obiluje izvannastavnim aktivnostima, iako se to obično veže za osnovne škole i često se smatra da u strukovnim školama nema mjesta za kreativnost – naši nastavnici pokazuju upravo suprotno - veli nam Kalebić.

- Posljedična vrijednost svih ovih aktivnosti koje dakako izranjaju iz same nastave, ali iziskuju dodatni trud i angažman, jest vidljivost škole u lokalnoj zajednici, ali i povezanost kolektiva, dobri međuljudski odnosi i ono što je najvažnije – uspješnost i zadovoljstvo naših učenika - zaključuje ponosni ravnatelj.

Nositelj projekta OBRTNA TEHNIČKA ŠKOLA iz Splita
Partner Javna ustanova RERA S.D.
Vrijednost projekta 1.352.515,01 kuna
Razdoblje provedbe: 25. 1. 2018. - 25. 1. 2021.
Sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Iznos EU sufinanciranja: 100 posto
Ugovorna tijela: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Škola broji 630 redovnih učenika i ima 98 djelatnika, od čega 77 nastavnika. Učenici se obrazuju u područjima elektrotehnike, strojarstva i obrade drva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. veljača 2021 04:24