StoryEditorOCM
SplitMALO IM

Opet se žale: na Ultri nikad više gostiju i taksista, ali splitski prijevoznici nisu zadovoljni, tvrde da baš i nisu nešto zaradili! Evo tko im smeta...

Piše Saša Ljubičić
12. srpnja 2022. - 17:27

Splitski su taksisti i dalje ogorčeni nelojalnom konkurencijom. Vrhunac nezadovoljstva dogodio se za vrijeme Ultre. Kažu, nikada više taksista i vozača registriranih za povremeni prijevoz nije čekalo na partijanere ispred Parka mladeži, a nikada lošija zarada?! Kako to? U čemu je vic?

POGLEDAJTE RIJEKU TAKSIJA ZA VRIJEME ULTRE: 

Ovaj prizor Split ne pamti: pogledajte rijeku stotina taksija koja se jutros u četiri sata protezala od Slobodne Dalmacije pa do Poljuda!

- U tome da je "Uber" po tko zna koji put izigrao hrvatsku državu i njezine institucije. Nadugo i naširoko se već pisalo o tome čime su se sve koristili da bi ušli na naše tržište, iako ta tvrtka uopće nije registrirana u Republici Hrvatskoj pa joj tim slijedom ne plaća ni porez - kaže Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori u Splitu, i objašnjava da je to na koncu dovelo splitske prijevoznike u iznimno tešku situaciju.

image

Milivoj Topić

Vojko Bašić/Cropix

Godinama, dakle, ista priča. Taksisti tvrde da "Uber" ovdje posluje nelegalno, a da se ne radi o klasičnom prijevozu, već o usluzi najma vozila s vozačem. Sudske instancije još nisu rekle svoje, pa voze i jedni i drugi, ali taksisti se ne mire s tom činjenicom.

- "Uber" u Hrvatskoj posluje preko tvrtke "Uber Croatia", koja je pozvala praktički sve svoje prijevoznike da za vrijeme Ultre dođu u Split, što je rezultiralo ogromnim brojem vozila, a nikakvom zaradom. Što je još gore, ta tvrtka za svoju osnovnu djelatnost ima promidžbu, marketing, a za prijevoz uopće nije registrirana i kao takva ne podliježe državnim inspekcijama koje kontroliraju taksiste i ostale kolege koji se bave prijevozom, što nas spram njih dovodi u neravnopravan položaj. 

image
Slobodna Dalmacija

U konačnici, "Uber Croatia" nema nikakve veze s Uberovom aplikacijom koja je u vlasništvu tvrtke "Uber", a preko koje se naručuje prijevoz, a "Uber", koji je tu aplikaciju izmislio, ponavljam, niti je registriran u Hrvatskoj, niti ima otvoren račun u nekoj od naših banaka kako bi se moglo pratiti poslovanje te tvrtke i odrediti visina poreza na dobit koju trebaju platiti. Na kraju, "Uber" ne posjeduju licenciju za obavljanje prijevoza u našoj zemlji, a na to ama baš svi žmire. Kako god okrenuli, ni jednu jedinu kunu poreza "Uber" ovdje nije platio, a "Uber Croatia" koristi njihovu aplikaciju - kategoričan je Milivoj Topić.     

On misli da je sve to napravilo golemu štetu splitskom turizmu.

- Umjesto da kao Dubrovnik gradimo ozbiljnu turističku priču, mi imamo raskalašene mlade ljude koji rade nered u centru grada, spavaju po parkovima i klupama ili iznajme apartman za dvoje, a onda ih dođe još petero. Ovo je grad pod zaštitom UNESCO-a i nama takva vrsta turizma ne donosi ništa dobro - veli Topić i napominje da i drugi taksisti u Splitu dijele njegovo mišljenje.       

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 23:57