StoryEditorOCM
Splitkod vicka na lovretu

Ušli smo u novu koncertnu dvoranu, na mjestu Ljetnog kina ‘Split‘. Zadnjih 20 godina prespavala je u roh-bau vizurama, ali sad je bombončić! Zavirite

21. siječnja 2021. - 12:36

Splićani će uskoro dobiti još jednu dvoranu za koncerte i predstave i to na Trgu hrvatske bratske zajednice, no mnogima će lokacija biti jasnija kad se doda da je na to mjestu nekoć bilo Ljetno kino "Split", ili kako su Splićani govorili "kod Vicka", aludirajući na bivšu zgradu "škvera", Brodogradilišta Split, u kojem je bio široko popularan restoran i sala za ples.

image
Gledalište višenamjenske dvorana na Trgu hrvatske bratske zajednice, ex Kino Split
 
Joško Šupić/Cropix

Uglavnom, nakon što je proteklih 20 godina "prespavala" u betonskim, roh-bau vizurama, te udaljena od pogleda prolaznika jer je izgradnjom stambene zgrade promijenjen njen vanjski brid i zaklonjen glavni ulaz koji vodi do nje, dvorana se sada uređuje i dobiva konačni izgled.

image
Garderobe
 
Joško Šupić/Cropix

Reporteri 'Slobodne Dalmacije' imali su mogućnost prvi je obići i fotografirati.

Veličinom je slična splitskom Kazalištu lutaka, ima 155 sjedalica, te još dva predviđena mjesta za invalidska kolica. Za invalide je osiguran lift, kao i posebni sanitarni čvor. Pozornica je velika 90 četvornih metara, a uz režiju za snimanje dvorana ima i mali kafić, garderobu za publiku, te dvije garderobe i posebne sanitarije za posjetitelje, te izvođače.

image
Gledalište višenamjenske dvorana na Trgu hrvatske bratske zajednice, ex Kino Split
 
Joško Šupić/Cropix

Radovi će biti završeni polovicom veljače, izvodi ih firma "Tekton gradnja" iz Lučkog, a uređenje 440 kvadrata splitski proračun koštat će 5, 76 milijuna kuna. Kada bude otvorena za javnost, nosit će ime velikog splitskog skladatelja Ive Tijardovića.

image
Pogled na bivšu "Brodosplitovu" baštu (poznatiju kao "Vicko") koja se nalazi neposredno uz dvoranu
 
Joško Šupić/Cropix

U vanjskom dijelu dvorane, dvorišnom, još uvijek je ostalo nešto od bašte nekadašnjeg Ljetnog kina "Split" koje je nekoć bilo izuzetno posjećeno, jednako kao i dvorana u kojoj su školarci i srednjoškolci slušali svoje prve koncerte klasične glazbe pretplatom kod tadašnje "Muzičke omladine" i gdje su gostovala renomirana glazbena imena: B. Papandopulo, S. Bomabardeli, V. Lesić...

image
Pogled na bivšu "Brodosplitovu" baštu (poznatiju kao "Vicko") koja se nalazi neposredno uz dvoranu
 
Joško Šupić/Cropix

U toj je dvorani i na toj pozornici splitski HNK davao predstave nakon što je 1970. godine u požaru uništena zgrada kazališta – sve dok se nije obnovila 1979. godine.

Zanimljivo je da je ljetno kino Split bilo je jedno od četiriju u gradu, uz "Bačvice", "Teslu" i Klub mornarice na Zapadnoj obali, o čemu je – kao kulturnom fenomenu - pisala još 1957. godine francuska novinarka koja se zbog udaje preselila u Split, Madeliene Epron Denegri.

Za pariški tjednik "Cinematographie franacaise" pisala je o projekcijama u bašti pod vedrim ljetnim nebom, a kuriozitet je da je Split takva kina imao prije Zagreba. U njenom članku stoji i da je tada popularan film "Istočno od raja" s James Deanom u kinu Split odgledalo 14.441 Splićana!

image
Ljetno kino Split 1957. godine, fotografija iz pariškog tjednika
Arhiva
image
A ovako je to izgledalo prije dvije godine
Joško Šupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 23:02