StoryEditor
SplitOŠ ‘MEJE‘

Uskoro sanacija školske zgrade: Krov propušta pa ‘kajine‘ moramo stavljati po školi jer curi na sve strane, kupe su letjele kad je bila pijavica

Piše Sandi Vidulić
26. veljače 2022. - 12:02

Još jedna škola u Splitu trebala bi poboljšati uvjete u kojima djeluje, a riječ je o Osnovnoj školi "Meje".

Grad Split raspisao je javnu nabavu za glavni i izvedbeni projekt sanacije i rekonstrukcije krovišta te energetske obnove OŠ "Meje". Procijenjena vrijednost nabave s PDV-om je pola milijuna kuna, a želi se riješiti nekoliko stvari.

Kao prvo, ova škola na zapadnom dijelu grada ima problem s hidroizolacijom pa će ovo biti druga sanacija u tom pogledu. Naime, škola je izgrađena 1961. godine, a sportska dvorana, društvene prostorije i kotlovnica dograđeni su 1984. godine.

No zbog oštećene hidroizolacije ravne terase i prodora vode po zidovima i stropovima, već 1987. bila je obavljena rekonstrukcija škole. Tada je osmoljetka na Mejama natkrivena dvostrešnim krovom.

Međutim, sada je došlo vrijeme da se ponovno rješava problem hidroizolacije, koji je postao kritičan, kako nam kaže Majda Asanović, ravnateljica OŠ "Meje".

Na ploču nasađen krov

– Škola je stara šezdeset godina, a krov se nije obnavljao. "Kajine" moramo stavljati po školi. Curi na sve strane, doslovno. Gore je ploča, a na nju je samo nasađen krov. Valjda su stavili te kupe samo za ukras, ali jako je loše izvedeno.

Kako je sve starjelo, krov je počeo propuštati i sada nam se voda slijeva u školu. U učionice, u zbornicu... Kad je bio zadnji povodanj, u tajništvo je kapalo sa stropa, pogasili smo struju, mislila sam da ćemo se zapaliti.

Kupe su nam letjele jednom kad je bila pijavica, svašta nam se događalo – objašnjava ravnateljica.

Dodaje kako su, nakon što je pao jedan dio krova kraj učionice, zapravo ploča se urušila, valjda od vode koja se skupljala, došli iz Grada i odlično reagirali.

– Moram ih pohvaliti. Bit će sada jedno veliko ulaganje u školu. Optimist sam po tom pitanju – napominje Majda Asanović.

Prenamjena potkrovlja

No sanacija i rekonstrukcija krovišta zbog prokišnjavanja nije jedini cilj ovog projekta. Predviđeno je, također, da se sadašnji veliki tavan prenamijeni u potkrovlje unutar kojeg bi se ubuduće organizirala nastava. To privođenje namjeni povezano je s drugim ciljem, a taj je da se nastava u školi odvija u jednoj smjeni.

– Mi smo već sada škola koja je gotovo u jednoj smjeni, samo je jedan razred u međusmjeni, jer za njega nemamo prostora. Budućnost škola je da rade u jednoj smjeni. Školu sam prijavila na taj projekt jer imamo za to mogućnosti.

Pa kad se već sanira krov, a imamo gore to potkrovlje – koji je ogroman prostor, a neiskorišten – neka ga izvole staviti u funkciju. Dakle, neka se krov sanira, a ujedno napravi prostor za učionice i za suvremenu knjižnicu s računalima – kaže ravnateljica.

Dodaje kako je predložila da se na krov, po mogućnosti, stave paneli kako bi računi škole za struju bili manji.

Prenamjenom postojećeg potkrovlja, koje ima površinu od čak 2000 četvornih metara, dobilo bi se dosta prostora za nove sadržaje.

U projektnom zadatku, prema kojem će se izvesti glavni i izvedbeni projekt, navode se: dvije klasične učionice, kabinetska učionica za kemiju, kabinetska učionica za fiziku, kabinetska učionica za glazbenu kulturu, kabinetska učionica za likovnu kulturu, kabinetska učionica za informatiku – razredna nastava, prostorija za keramičku peć, multimedijalna knjižnica, društvena dvorana/kinodvorana, povećanje prostora blagovaonice, povećanje prostora kuhinje, te prostor za arhiv i dokumentarno gradivo.

Ugradit će se dizalo

Zanimljivo je da bi se ugradilo stubište koje bi buduće potkrovlje povezalo s donjim etažama škole. Naime, sada škola i krovište nisu povezani.

– To nije povezano s unutrašnjim prostorom škole, nije u pitanju klasičan šufit. Izvana se ulazi s nekim ključem koji ima meštar. Otvara se prozorčić koji je poviše zbornice, znam gdje je to fizički, ali nikad se nisam popela gore – kaže ravnateljica.

Škola treba biti dostupna za osobe s tjelesnim invaliditetom. Projektni zadatak nalaže da se olakša pristup za osobe smanjene pokretljivosti, a ugradit će se i dizalo.

Od projektanta se, također, očekuje da ponudi prijedlog za iskorištavanje sunčeve energije za proizvodnju PTV (topla voda) i električne energije. Pored svega navedenog, planira se izvesti i energetska obnova OŠ "Meje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 19:55