StoryEditor
SplitSJEDNICA

LIVEVice Mihanović: ‘Je li gradonačelnik lagao?‘; Po Puljku opleo i koalicijski partner Ante Franić: Jeste li svjesni da je Vaša akcija ‘Očistimo grad‘ preplaćeni fijasko?

Piše Ana Franić, Milena Budimir, PSD
2. rujna 2021. - 08:26

Nisu se ni "raskrmeljali" pošteno, a već je zaiskrilo na splitskom Gradskom vijeću. Sjednica je započela na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije kao i obično – pitanjima vijećnika.

Luka Baričić iz stranke Centar je želio doznati kada će se rasvijetliti tržnica na Sućidru.

- Predsjednica Vijeća roditelja OŠ Plokite uputila je upit voditelju Odsjeka za komunalno održavanje Damiru Babiću u listopadu 2017. godine na temu rasvjete na tržnici Sućidar na Plokitama i bio je promptno realiziran te je tržnica u Vinkovačkoj bila osvijetljena prethodnih godina. Roditelji su primijetili da je ljetos rasvjeta ukinuta, a poznato im ie iz medija da za tržnicu nije zadužena više firma HIPPOS d.o. već Parkovi i nasadi d.o.o., kazao je Baričić.

Zamolio je za povratnu informaciju, jer se u neposrednoj blizini neosvjetljene tržnice nalazi OŠ Plokite, pa tim putem veliki broj djece u zimskim danima prolaze. Gradonačelnik je kazao kako će odgovor biti upućen pismeno.

Vijećnik HDZ-a Vice Mihanović želio je doznati hoće li što biti od predizbornih Puljkovih obećanja o građenju socijalnih stanova i stanova za mlade u okviru projekta poticajne stanogradnje.

- Po svim demografskim studijama jasno je kako Split stari i iseljava se, glavni razlog tome je visoka cijena stanova. Vi ste kazali kako će te u prih šest mjeseci vladavine pokrenuti projekt gradnje stanva za dugoročni najam, po nizozemskom modelu, što je i nama zvučalo sjajno. Što je sa gradnjom POS- ovih stanova na Kopilici, na području Prometove garaže, pitao je Mihanović.

image
Vice Mihanović
Vojko Bašić/Cropix

- Nešto ste dobro razumjeli, nešto niste. Izgradnja stanova kao što sam govorio u kampanji i kao što ćemo raditi sada – će biti i krenuti. Posjetio sam sve gradske tvrtke i u većini sam bio prvi koji ih je posjetio, zato jer ste do sada vladajući firme dijelili ko plijen. Što gradonačelnik ima raditi u firmi koja pripada drugom koalicijskom partneru? Gurali ste projekt toplane na Blatinama, sto milijuna kuna, koliko se stanova moglo izgraditi za taj novac? Bavite se politikanstvom. Po postojećem GUP se može graditi educirajte se, molim vas, dobro proučite što je urbanizam. Graditi ćemo stanove tijekom ovog mandata i napraviti ćemo ga puno boljim nego ste vi zamislili, oštar je bio Puljak.

image
Ivica Puljak i Srđan Mladinić
Vojko Bašić/Cropix

- Prošla vlast i prošle vlasti su završena priča, moj savjet vam je s tom retrikom prestanite, to su čari demokracije, obećali ste nešto – ljudi to od vas očekuju. A priča "niste napravili ovo, mogli ste ono" – je gubljenje vremena. Vi ste pobjednik, čestitao sam vas i nastojim biti konstruktivam. Pohvaljujem vas za vašu aktivnost. Ne radi se ovdje o novcima već o prostorno planskoj dokumentaciji, moramo je uskladiti – tako ja vas educiram. Šteta je ovu lokaciju prokockati, vapi za promjenama GUP-a, odgovorio mu je Mihanović.

Kazao je i kako je HDZ-ova Ivana Relata pitala gradonačelnika za tonsku snimku Upravnog vijeća Javne ustanove, te da je i on sam tražio požurnicu po tom pitanju.

image
Ivana Relata
Vojko Bašić/Cropix

-Hvale se transparentnošću i dostupnošću, što se u ovom slučaju nije pokazalo. Mi imamo informacije da je jedna gospođa koja radi, osoba s invaliditetom, njoj nije produžen ugovor za razliku od njih 18 i nas je zanimalo što je tu na stvari, a gradonačelnik je izjavio da je ta odluka donesena jednoglasno što je predstavnik radnika u Upravnom vijeću demantirao. Željeli smo čuti da nam se ta snimka dostavi i da mi kao vijećnici i naši građani znaju što je istina. Je li gradonačelnik lagao ili nije - pitao je Mihanović, te dodao:

- Ja sam, nažalost, jučer dobio odbijenicu od strane Upravnog vijeća Javne ustanove športski objekti gdje su odbili moj zahtjev i gdje su mi samo ponudili zapisnik. Međutim, mene zanima tonska snimka jer postoje indicije da je razlika između zapisnika i tonske snimke.

Razgovarali smo na ovu temu i s gradskim vijećnikom Centra i potpredsjednikom Upravnog vijeća Javne ustanove Športske ustanove Igorom Skokom.

- Na sjednici o kojoj se sada govori nije bilo nikakvog snimanja, jer smo tek na njoj donijeli odluku da ćemo buduće sjednice snimati, odlučan je Skoko u namjeri da zaustavi "govorkanja".

image
Igor Skoko
Vojko Bašić/Cropix

Gorana Kotura, SDP-ova vijećnika, je zanimalo je li Andrej Plenković odgovorio na dostavljene mu zaključke GV od 28. siječnja ove godine.

- Je li bilo službenih kontakata između vas kao gradonačelnika sa premijerom i Vladom o infrastrukturnim projektima, zanimalo je vijećnika, a Puljak je odgovorio:

- Predsejdnik Vlade nam nije odgovorio, poslali smo mu pismo i upozorili na cijeli niz projekata gdje radimo zajednički s Vladom, zatražili smo sastanak u Zagrebu i/ili Splitu svejedno. Razgovore s cijelim nizom ministarstva planiramo.

- Cijenim diplomatski prostup gradonačelnika, ali moram primjetiti da je sramota premijera ako zbog političkih razloga i razlika ignorira naš grad, kazao je Kotur.

image
Goran Kotur i Ante Franić
Vojko Bašić/Cropix

Ante Franić (SDP) je želio doznati zašto se cijela, kako je kazao “pompozno” najavljena akcija “Očistimo grad” svela na zbrinjavanje glomaznog otpada čiji se prikupljanje i odvoz dvostruko preplatilo:

- Grad je u jeku turističke sezone zatrpan glomaznim otpadom, jer ste lošom komunikacijom prema javnosti potakli građane da odlažu glomazni otpad pored kontejnera i nakon završetka same akcije. Jeste li svjesni višestrukog fijaska akcije?

Kazao je I kako je akcija plaćena 234 tisuće kuna, dok bi se pažljivijim osimljavanjem dalo barem duplo manje platiti isti rad.

- Potrošenih 234.000 kn za 335 tone glomaznog otpada je nevjerojatan iznos koji logički ne možete opravdati. Jednostavnom kalkulacijom za prijevoz navedene količine vam je potrebno 19 tura s kamionom četveroosovincem. Trošak rada takvog kamiona s grajferom za 10 sati dnevno je pet tisuća kuna i da je u tih 10 sati odveo samo dvije ture odnosno 36 tona, za 20 dana preveo bi 720 tona uz trošak od 100.000 kuna. Dvostruko više otpada, za dvostruko manji trošak, izračunao je Franić.

S 28 vijećničkih glasova za "prošao" je Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na zaključenje Ugovora o osnivanju prava građenja s trgovačkim društvom Split parking d.o.o. Split, a sve nakon rasprave i izvještaja kojeg su dali Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu i Marko Bartulić, direktor Split parkinga d.o.o.

Doznali smo kako je Split parking u svojstvu investitora ishodio građevinske dozvole za građenje javne garaže/parkirališta u Dobrilinoj uici, za rekonstrukciju-dogradnju javne garaže u Doverskoj, za nadogradnju dijela natkrivenog parkirališta/garaže u Odeskoj ulici i za građenje javne garaže/parkirališta ispod igrališta OŠ Lokve-Gripe.

Ovim se zaključkom dala suglasnost na zaključenje ugovora o osnivanju prava građenja na rok od 50 godina. Split parking nije dužan platiti naknadu za pravo građenja Gradu Splitu, obzirom da se radi o izgradnji komunalne infrastrukture.

Ukupan broj novih parkirnih mjesta koja će se izgraditi realizacijom ova četiri najvljena, a sada i odobrena, projekta je 220 na Lokvama, u Dobrilinoj 416, u Odeskoj 327 (što uključuje postojeća mjesta) i u Doverskoj okruglo 400 (što također uključuje postojeća mjesta).

Bartulić je vijećnike izvijestio i o planovima igradnje još četiri garaže i to dvije na Spinutu, i po jedna na Sućidru i na Ravnim Njivama. Za ove potonje dvije postoji još uvijek velik broj problema, jer je moguće da se radi o zemljištu koje eventualno potpada pod povrat imovine.

Ako ne bude izvanrednih okolnosti, garaže se mogu izgraditi u roku od šest mjeseci, maksimalno godinu dana, ovisno o prethodnoj pripremi terena, kazao je Bartulić.

Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu podnio je Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu. On bi se radovao da se ubuduće i poveća iznos kojeg će potom Grad biti u mogućnosti iskoristiti za održavanje, to bi nam baš nekako dobro došlo.

Do kraja godine ne možemo planirati neke velike zahvate, niti možemo asfaltirati ozbiljnije poteze, za to novca nemamo. Za krpanje rupa sredstva imamo, rekao je Ordulj i objasnio problem, na kojeg je ukazala vijećnica Marijana Pezelj iz Centra o Marjanskom tunelu gdje ventilatori najčešće – ne rade.

- Problem tunela je zastarjela oprema! Mi je stvarno redovito obnavljamo, ali kada se nešto pokvari onda treba zatvoriti promet, to ne smije biti između 1.lipnja i 1. rujna, ali eto, borimo se, kazao je Ordulj.

Borbi usprkos – izvještaj sa 11 glasova za, 11 protiv i šest suzdržanih – nije prošao.

RANIJE

Na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća koja je na rasporedu danas, 2. rujna, vijećnici će odlučivati i o Prijedlogu odluke o sprječavanju nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš na području Grada Splita.

Prema amandmanu, koji je dostavljen uz tu točku, nepropisno odbacivanje otpada u okoliš će se kažnjavati, ako točka bude prihvaćena, u četiri kategorije.

- Za počinjen prekršaj pravna osoba će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 200.000 kuna. Odgovorna osoba u pravnoj osobi koji učini prekršaj u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna. Fizička osoba - obrtnik koja učini prekršaj u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna, a fizička osoba od 10.000 do 100.00 kuna, stoji u amandmanu.

Gradski vijećnik Srđan Marinić na Facebooku je pojasnio kako se radi o usklađenju s novim Zakonom o gospodarenju otpadom koji je stupio na snagu 31. srpnja ove godine.

- Jedna od značajnijih novina je ta da se značajno povećavaju prekršajne kazne za neporpisno odbacijvanje otpada. Nakon završetka akcije "Očistimo grad" želimo motivirati i potaknuti građane da više ne odbacuju otpad u jedan od najljepših gradova na svijetu i da gradu damo epitet koji zaslužuje, a to je "jedan od najljepših gradova". Apeliramo na građane da se posvete, da drže čistim ovaj grad, da odlažu otpad na propisani način i da postignemo ono što svi želimo - da Split bude najčišći grad, rekao je Marinić u objavljenom videu. 

Vijećnici bi danas trebali raspraviti ukupno 59 točaka dnevnog reda, a jedna od njih je i Prijedlog Zaključka o prijedlogu za imenovanje predstavnika Grada Splita u Nadzorni odbor TD Košarkaški klub Split s.d.d.

U NO bi trebali ući Ante Vuković, Gordan Devivi, Katarina Dorić, Oliver Vuco i Ranko Goić. Upravo je ovaj potonji najsporniji budući da je donator gradonačelnika Ivice Puljka, te njegov kolega s FESB-a, a gradonačelnik se svim silama trudi dokazati da mu je stručnost, a ne podobnost i veze bila ključna pri odabiru članova nadzornih odbora i upravnih vijeća.

Prijedlog Zakljuka o Prijedlogu Za Imenovanje Predstavnika Grada Splita u Nadzorni Odbor TD Kosarkaski Klub... by Diana Barbaric on Scribd

item - id = 1124249
related id = 0 -> 1136797
related id = 1 -> 1136768
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 13:35