StoryEditorOCM
Splitmuljanje s gradskim zemljištem

USKOK proširio istragu protiv bivšeg splitskog gradonačelnika: sumnjaju da se pogodovalo oko zakupa javnih površinu uz Turističku palaču

16. siječnja 2019. - 16:20

Nakon što je u rujnu prošle godine pravomoćno otvorena istraga protiv Ive Baldasara, bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Splita te još nekoliko osoba zbog "muljanja" oko parkirališnih mjesta, USKOK je jučer objavio da donio rješenje o proširenju istrage koje se odnosi na "Turističku palaču".

Podsjetimo, istraga je prvo otvorena protiv Baldasara te Špire Cokarića, nekadašnjeg pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo grada Splita, Damira Babića, njegovog nasljednika na mjestu šefa gradske komunale, Jasne Parčine, direktorice tvrtke "Mimoza", Josipa Čulića, tadašnjeg voditelja hotela "Luxe" u vlasništvu Joze Parčine te Miroslava Buličića, također bivšeg splitskog gradonačelnika zbog drugog (ne)djela. No, sada se došlo do novih sumnji u pogodovanja oko zakupa javnih površina oko Turističke Palače.

Dakle, USKOK sad sumnja da je Baldasar od 7. veljače do 28. ožujka 2017. godine, na traženje okrivljenog Stipe Mađora, suosnivača i stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva korisnika prava plodouživanja zgrade "Turistička palača“ i osnivača i odgovorne osobe još jednog trgovačkog društva, naložio Cokariću i Natali Ribičić, voditeljici Pododsjeka za javne površine i pomorsko dobro Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita te ujedno i predsjednici Komisije za utvrđivanje uvjeta za postavljanje terasa ugostiteljskih objekata na području Grada Splita, da naprave prijedloge ugovora kojima Grad Split daje u zakup Mađorovim tvrtkama javnu površinu oko "Turističke palače“ s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu. Sve to na vrijeme od tri godine i protivno Odluci Gradskog vijeća o davanju u zakup javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Splita i bez mišljenja nadležne Komisije.

USKOK sumnja i da se na isti način dopustilo postavljanje šanka Mađorovoj tvrtci s kojomm će društvo, također Mađorovo, koje je plodouživatelj "Turističke palače“ zaključiti ugovor o zakupu poslovnog prostora na vrijeme od 25 godina koliko traje navedeno plodouživanje.

- U cilju realizacije navedenog, II. (Cokarić - op.a.) i VIII. okr. (Ribičić - op.a.) su, postupajući po nalogu I. okr. (Baldasar - op.a.), iako su znali da društva IX. okr. ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i da im se ne može odobriti zakup javne površine te da nadležna Komisija nije dala potrebno mišljenje, protivno Odluci Gradskog vijeća sačinili ugovore koje je I. okr. u ime Grada Splita zaključio s odgovornom osobom društava IX. okr. kojima se navedenim društvima na vrijeme od tri godine daje u zakup 13,88 m2 javne gradske površine za potrebe agencijskih djelatnosti i 342,38 m2 javnog gradskog zemljišta oko "Turističke palače“ za obavljanje djelatnosti ugostiteljskih objekata korisnika "Turističke palače“ s pravom prvenstva produljenja ugovora, pravom ugovaranja podzakupa i popustom od 20 posto za jednokratnu uplatu zakupnine, znajući da ugovorom društvu IX. okr. odobrava i postavljanje vanjskog ugostiteljskog šanka bez naknade - službeno su izvjestili iz USKOK-a.

Istražitelji sumnjaju da je na ovakav način Baldasar omogućio Mađorovim tvrtkama "pribavljanje nepripadne imovinske koristi za razliku između plaćene zakupnine s popustom i punog iznosa podzakupnine u iznosu od najmanje 63.682,00 kune te za neplaćanje naknade za postavljeni šank u iznosu od najmanje 24.000,00 kuna". Smatraju da je Grad Split tijekom trajanja sklopljenih ugovora godišnje ukupno oštećen za najmanje 87 682 kune.

"Turistička palača" svečano je otvorena u svibnju 2017. godine, a svečanosti je nazočio i Željko Garača, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji je, među ostalim, kazao i da Palača "možda nije kapitalni objekt za Split u smislu prevelike financijske konstrukcije, ali ima posebnu vrijednost".

- Uloženo je puno truda, vremena, novca i sada je došao kraj. Nadam se da je Split dobio objekt na kojega se može ponositi - rekao je Mađor, a bivši poteštat Baldasar tada je kazao da misli kako su tog dana on i Mađor bili "najzadovoljnija dva čovjeka u Splitu".

- Tri i pol godine sam se borio. Sjećam se kad sam govorio vraćat ću na Vijeće dok se ne izglasa, sad mi je više nego drago, a ja mislim da će i svim Splićanima biti jasno kada je vide da sam zaista bio u pravu. Toliko su me pljuvali neki, osobito stranka Pametno i Marijana Puljak, kao i radi škole Pazdigrad, parkirališta, a sad sve dolazi na svoje - govorio je tada Baldasar novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 13:00