StoryEditor
Split‘TO JE SMIJEŠNO‘

USKOK-ov osumnjičenik za davanje mita u slučaju splitskog hotela sada se tereti i da je tijekom izgradnje ‘Lipih običaja’ ‘iznuđivao‘ 880.000 kuna

22. svibnja 2020. - 13:37
Sikiricu se tereti da je tijekom izgradnje ‘Lipih običaja’ primorao Jogunicu da njegovoj tvrtki isplati 880.000 kunaMario Todorić/HANZA MEDIA

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Zorana Sikirice, nekadašnjeg čelnika Hypo banke za Dalmaciju, kao trećeosumnjičenog za kaznena djela na štetu tvrtke “Nitor”, te njezina vlasnika Nikole Jogunice i supruge mu Iskre Peranić Jogunice, dobili smo i njegovo očitovanje.

– Poslovno savjetovanje pravnih osoba legalna je poslovna aktivnost u Hrvatskoj kojom se bave specijalizirane tvrtke. Nije mi poznato iz kojeg je razloga tvrtka “Nitor” otišla u stečaj. Pretpostavljam da je banka pokrenula postupak vjerojatno zato što navedena tvrtka nije vratila kreditna sredstva banci.

Iz mog iskustva vjerujem, dapače siguran sam, da svaka banka, pa tako i ta, ima svoju politiku upravljanja, politiku rizika, ali i kontrole, kako unutarnje, tako i vanjske revizije, kao i nadzor Hrvatske narodne banke.

U takvim okolnostima proglasiti nečiji drugi utjecaj bitnim, pa i moj na koji se aludira, najblaže rečeno je smiješan – kazao nam je Zoran Sikirica, inače široj javnosti poznat kao USKOK-ov osumnjičenik za davanje mita radi legalizacije viška kvadrata hotela “Villa Harmony”, koji je njegova tvrtka izgradila iznad plaže Bačvice.

Kao što smo pisali, Sikirica se našao pod povećalom ŽDO-a zbog osnovane sumnje da je on kao direktor tvrtke “Global kapital”, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, poticao prvoosumnjičene i drugoosumnjičene – dvoje tadašnjih bankara i članova kreditnog odbora u splitskoj poslovnici jedne poznate banke – da, nametanjem sve nepovoljnijih kreditnih uvjeta “Nitoru” tijekom izgradnje zgrade “Lipi običaji”, primoraju Nikolu Jogunicu da “Global kapitalu” unaprijed isplati dogovorenih 880.000 kuna naknade za posredovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 03:15