StoryEditorOCM
SplitZLOUPORABA

USKOK na marjanskim vratima: akcija suzbijanja potkornjaka došla i do istražitelja koji suzbijaju korupciju i kriminal. Spominju se milijunski iznosi

Piše Vladimir Urukalo Nikolina Lulić
14. siječnja 2021. - 09:39
Akcija suzbijanja potkornjaka na kraju je došla i do istražitelja koji suzbijaju korupciju i kriminalVojko Bašić/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo nam je da je da su ustupili USKOK-u slučaj sječe šume na Marjanu na daljnje postupanje.

Naravno, do službene informacije zašto je to učinjeno nije se moglo doći niti "u ludilu", no iz razgovora s nekoliko dobro upućenih osoba u ovaj slučaj doznajemo da su iz ODO-a odlučili to ustupiti zato jer smatraju da postoji dovoljni stupanj osnovane sumnje u to da bi se u ovom slučaju moglo raditi o počinjenju zlouporabe. Naravno, USKOK je taj koji tek treba provesti svoju istragu na te okolnosti i odlučiti jesu li takva razmišljanja utemeljena ili ne.

Iz dobro upućenih izvora doznajemo da se s obzirom na cijelu situaciju na Marjanu može pretpostaviti kako su ovdje sporne isplate prema tvrtki "Matima project", koja je zbog suzbijanja potkornjaka bila angažirana na sječi stabala.

Te je isplate potpisivao gradonačelnik Andro Krstulović Opara, no problem je što nije pronađena nikakva dokumentacija koja bi pratila, odnosno opravdavala takve isplate, niti su postojale doznake o stablima koja su se trebala sjeći. Na ovo su u nekoliko navrata za vrijeme tematskih sjednica o stanju na Marjanu upozoravali oporbeni vijećnici. Sve se to, kako znamo, pravdalo proglašenjem elementarne nepogode, a Gradu je spočitano više puta da nije radio sukladno Zakonu o šumama.

image
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara 
Vojko Bašić/Cropix

- Grad Split je financirao uklanjanje potkornjakom zaraženih stabala na Marjanu, a uklonjen je i značajan broj stabala bez odgovarajuće zakonske procedure, nedoznačenih stabala. Navodi se to u izvješću koje je splitska policija podnijela Državnom odvjetništvu. U šumi su posječena i ispiljena nedoznačena stabla, a time je nastala šteta veća od 3,5 milijuna kuna.

Slučaj je preuzeo USKOK. Još od prošle godine smo upozoravali na nestanak 2,15 milijuna kuna proračunskog novca prilikom uklanjanja drvne mase. Vidimo da je konačan utvrđeni iznos štete veći za više od milijun kuna od naše procjene. Andro Krstulović Opara ostat će zapamćen kao gradonačelnik za čijeg je upravljanja Splitom nestao Marjan, a izgledno je da će i mandat završiti istragom USKOK-a – izjavio je Nenad Uvodić iz stranke "Centar" te dodao da je zbog ovog slučaja gradonačelnik prošle godine prijavljen DORH-u. Uz ovu, Opara ima još dvije prijave zbog nezakonitih radnji na Marjanu.

image
Posječeni borovi J
Jakov Prkić/Cropix

Podsjeća na to da je proračunom Grada Splita za 2019. bilo predviđeno dva milijuna kuna za sanaciju Park-šume Marjan, a do dizanja prve kaznene prijave u srpnju prošle godine na sanaciju je potrošeno znatno više - blizu sedam milijuna kuna, premda gradonačelnik ne može samostalno, bez Gradskog vijeća, odlučiti o isplati većoj od milijun kuna te je time prekoračio ovlasti.

- Gradonačelnik se oglušio i na mjere koje je donio Hrvatski šumarski institut u veljači 2018. što se tiče suzbijanja potkornjaka, čime je omogućio širenje štetnika u Park-šumi. Takvo postupanje rezultiralo je drugom kaznenom prijavom, a zbog sumnje u nenamjensko trošenje javnog novca uslijedila je i treća prijava u veljači prošle godine - navodi Uvodić.

Opara bez komentara


Kontaktirali smo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, koji je i sam ispitan o ovom slučaju tijekom istrage DORH-a, no nije imao komentara.
Kako kaže, zasad ne raspolaže službenom informacijom da je slučaj preuzeo USKOK. I.P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 21:51