StoryEditorOCM
SplitJOŠ JEDNA AFERA?

USKOK istražuje projekt ‘Moj zlatni Split‘ zbog sumnje da se nije provela javna nabava za bankarske usluge. Evo što kaže bivši poteštat Opara čija je vlast sve pokrenula

Piše Gabrijela Radanović, Vladimir Urukalo
19. siječnja 2022. - 18:02

Splitska policija je, po nalogu USKOK-a, od nadležnih službi Grada Splita zatražila dokumentaciju vezanu uz projekt "Moj zlatni Split", koji je predstavljen u srpnju 2019. godine kao socijalna mjera koja trebala označavati "novo doba u pogledu potpora za splitske umirovljenike".

U sklopu tog projekta izrađene su kartice na kojima su se korisnicima uplaćivali mjesečni iznosi u visini od 100 do 300 kuna, ovisno o kategoriji, a mogli su ih, u početku, koristiti samo u poslovnicama trgovačkog centra "Tommy" u Splitu. Od 16. travnja 2021. godine projekt se proširio i na druge trgovačke lance.

Da se USKOK zainteresirao za ovu priču, potvrđeno nam je iz pouzdanih, no neslužbenih izvora bliskih istrazi. Doznajemo također da istražitelji nisu službeno još ništa zatražili od gradskih vlasti, no aktualna vlast je kontaktirana telefonskim putem i zatražena je dokumentacija oko javne nabave (koje nije uopće bilo – op.a.) pa u Banovini trenutačno prikupljaju "papire" vezano uz taj projekt.

Jedan račun

Pisalo se već o tome u medijima, ali je Grad Split na svojim stranicama demantirao. Uz to, u napisima se optuživalo Banovinu, u kojoj je tad na čelu bio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kako je za postupke bankarske usluge s OTP bankom, preko koje se isplaćuju sredstva, također u sklopu toga projekta, trebala provesti javni natječaj. Sve je to prijašnja gradska vlast, koja je pokrenula projekt na čelu s gradonačelnikom, demantirala.

image
Bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara karticu je predstavio u srpnju 2019. 
Paun Paunović/Cropix

– Vezano uz izbor banke podsjeća se kako je ova Gradska uprava na početku svoga mandata zatekla otvoreni žiroračun u Splitskoj banci, kasnije OTP banci, gdje je poslovna suradnja s navedenom bankom uspostavljena u svibnju 2014. godine – naglasili su u ožujku prošle godine, uz napomenu da Grad može imati samo jedan bankovni račun za sva plaćanja. Naveli su tada i da je Grad Split za takvu mjeru potpore proveo i javno savjetovanje u trajanju od 30 dana.

– Nakon provedenog javnog savjetovanja i predloženih socijalnih mjera, predmetnu Odluku je u daljnjoj zakonskoj proceduri jednoglasno izglasalo i odobrilo Gradsko vijeće grada Splita, na prijedlog gradonačelnika – stoji u obrazloženju.

– Neistina je da je Grad Split trebao provesti proces javne nabave za angažman OTP banke. Neistina je da se kartice mogu koristiti isključivo u trgovini "Tommyja".

Neistina je da je Grad Split novac za mjeru socijalne politike uplaćivao OTP banci. Neistina je da je Grad Split za bankarske usluge trebao provesti postupak javne nabave – demantirali su iz Grada u ožujku 2021. godine navode o kojima se pisalo, no tek je 16. travnja, mjesec i pol dana poslije, službeno predstavljeno da se projekt proširio i na druge trgovačke lance.

Jednoglasno odobreno

Pitali smo u utorak i nekadašnjega splitskog poteštata Andru Krstulovića Oparu je li čuo za interes organa gonjenja za ovaj projekt i jesu li ga možda već kontaktirali.

image
Kartica 'Moj zlatni Split' 
Paun Paunović/Cropix

– Ne, ovo mi je od vas prvi glas, nitko me nije zvao. O tome sve znaju moja tadašnja zamjenica Jelena Hrgović, Magda Vrvilo (tadašnja pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju – op.a.) te Dragan Brtan (bivši splitski pročelnik Upravnog odjela za financije – op.a.) jer su oni vodili cijeli projekt.

Kad je to sve prošlo propisanu proceduru, projekt je jednoglasno izglasalo i odobrilo Gradsko vijeće te se išlo u realizaciju. I tad sam vjerovao, a vjerujem i danas, da je to sve odrađeno u skladu sa zakonom i propisima. To je sve što vam mogu reći – kazao nam je bivši gradonačelnik.

Poslali smo službeni upit i aktualnoj gradskoj vlasti od koje smo dobili kratak odgovor.

- Grad Split uvijek surađuje s USKOK-om na svim službenim radnjama koje provode, a sve daljnje informacije su u njihovoj nadležnosti te ih nismo ovlašteni komentirati - poručili su nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 13:21