StoryEditor
Splitzamjena pacijentica

Upravno vijeće nije prihvatilo ostavku ravnatelja KBC-a Split: dr. Julije Meštrović ostaje na čelu bolnice, smijenjeni njegov pomoćnik i dva šefa

3. lipnja 2020. - 14:10
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Upravno vijeće KBC-a Split, koje je danas zasjedalo, nije prihvatilo ponuđenu ostavku prof. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja te zdravstvene ustanove.

On je posljednjih mjesec dana bio "ravnatelj u ostavci" zbog poznatog slučaja zamjene identiteta dviju pacijentica, koje se dogodilo u bolnici na Križinama za vrijeme korona-krize. No, Upravno vijeće je zato smijenilo trojicu liječnika za koje smatraju da su odgovorni za propust koji se dogodio. Tako su, prema riječima prof. dr. sc. Nevena Ljubičića, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split, smijenjeni "odgovorni ljudi", u Respiracijskom centru KBC-a Split, Klinici za infektologiju i osoba odgovorna za kvalitetu, unutar KBC-a Split. Iz toga se da iščitati da su smijenjeni prof. dr. sc. Ivica Vuković, šef Respiracijskog centra KBC-a Split, prof. dr. sc. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti, i dr. sc. Antun Marović, pomoćnik za kvalitetu ravnatelja KBC-a Split, koji je i sam prije nekoliko dana ponudio ostavku, odnosno kojemu je istekao mandat pomoćnika.

'Žrtveni janjci sustava'

Trojica odličnih liječnika tako su postali "žrtveni janjci" sustava, koji je proteklih mjeseci funkcionirao u nemogućim uvjetima jer je cijelu Hrvatsku, kao i ostatak svijeta, zatekao koronavirus, kada se nije znalo, pogotovo u početku, "tko pije, a tko plaća". Mnogi će reći kako je potrebno mijenjati zdravstveni sustav, a ne liječnike koji u njemu rade. No, kako u 30 godina od postanka hrvatske države nitko nije uspio u red dovesti ni liste čekanja u hrvatskim bolnicama, teško je očekivati kako se kompletni "zdravstveni sustav" može promijeniti preko noći.

– Zamjena identiteta je nešto što se uistinu nije smjelo dogoditi. Svjesni smo da se radi o velikoj pogrešci koja je nastala kada smo radili u izvanrednim okolnostima, na način koji nije uobičajen. To ne znači da je ta pogreška zbog toga manja i da ćemo je anulirati. Pogreška se dogodila na tri razine, pokazao je nalaz inspekcije. Prva razina je bila oko samog transporta bolesnika, u noći između 10. i 11. travnja, kada je došlo do zamjene identiteta, a nakon toga dolazi do čitavog niza nedostataka u vođenju medicinske dokumentacije, a liječenju bolesnica se pristupilo automatizmom. Došlo je do propusta u osiguranju kvalitete, prvenstveno sigurnosti bolesnika. Ovo su pogreške nastale unutar Respiracijskog centra, Klinike za infektologiju i razini sustava kvalitete. Ove osobe koje su do sada vodile ta tri segmenta ne vode više te jedinice i, naravno, neće ih više nikada ni voditi – rekao je prof. dr. Ljubičić.

Nema izravne odgovornosti

Na pitanje o ostanku prof. dr. Meštrovića na mjestu ravnatelja, prof. dr. Ljubičić je rekao kako izravne odgovornosti ravnatelja splitske bolnice nije bilo. Osim Ljubičića, novinarima se obratio i sam ravnatelj prof. dr. Meštrović, koji je iz visoko moralnih pobuda ponudio ostavku i koji je ovom prilikom zahvalio na daljnjem ukazanom povjerenju.

– Moram reći da se u našoj bolnici dogodila tragična nesreća za koju nema opravdanja i ja moram zahvaliti divnim članovima dviju obitelji, zbog njihove dobrote i razumijevanja za našu ustanovu i za mene osobno – na tome ću im biti zauvijek zahvalan. Naša bolnica je velika i složena i mi moramo raditi na tome da se ovakve pogreške više ne ponavljaju. Želim zahvaliti i svim djelatnicima KBC-a Split, koji svakog dana marljivo i odgovorno rade, i mi ćemo i dalje nastaviti tako raditi. Nastavit ću, zajedno sa svojim suradnicima, raditi na projektima koje smo pokrenuli; uskoro otvaramo laboratorij za matične stanice, a do kraja godine nadam se da ćemo raditi i transplantaciju rožnice. Naručene su i narukvice uz pomoć kojih ćemo moći bolje pratiti naše pacijente, a radimo i na poboljšanju informacijskog sustava – zaključio je prof. dr. sc. Meštrović.

Na pitanje jesu li pacijentice krivo liječene ako su im zamijenjeni dokumenti, kao što su im zamijenjeni i identiteti, i je li to moglo dovesti do smrti jedne od njih, prof. dr. sc. Ljubičić nije mogao odgovoriti. Tek je rekao da je dokumentacija – manjkava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 13:35