StoryEditor
SplitBAR NEŠTO DOBRO

Upisi u splitske vrtiće odgađaju se do kraja ‘antivirusnih’ mjera, ali roditelji mogu računati na veliko olakšanje vezano za slobodna mjesta i cijene

15. travnja 2020. - 09:31
Jelena Hrgović Tomaš: Računamo na nova mjesta u vrtićima, s objektom na Kili smo u završnoj faziHANZA MEDIA

Ove godine sve se poremetilo zbog pandemije koronavirusa. Dok su lani u ovo doba roditelji i skrbnici upisivali mališane u vrtiće, ovog travnja od toga, nažalost, neće biti ništa.

Kako nam javljaju iz Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, postupak upisa djece u predškolske ustanove Grada Splita za pedagošku 2020./2021. godinu odgađa se do okončanja mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

– Sve informacije o početku postupka upisa u dječje vrtiće (rokovi, potrebna dokumentacija...) roditelji će moći dobiti putem web-stranice Grada Splita, web-stranica dječjih vrtića (DV “Marjan”, DV “Grigor Vitez”, DV “Radost” i DV “Cvit Mediterana”) te putem medija, o čemu će svi na vrijeme biti obaviješteni kako bi se roditelji mogli pripremiti – poručuju iz Banovine.

Vrtić na Kili pred završetkom

Lani je početkom rujna u splitske gradske vrtiće bilo upisano 1250 mališana, dok ih je 126 ostalo neupisano. Do konca rujna dio je ipak uspio naći svoje mjesto u nekoj od ustanova, dok su ostali krenuli u privatne vrtiće.

– Prolongiramo same upise zbog cijele situacije, a i činjenice da roditelji neće moći prikupiti svu potrebnu dokumentaciju. Što se tiče novih upisnih mjesta, na njih računamo. S vrtićem na Kili smo u završnoj fazi. Rješavamo još neka administrativna pitanja, a vrtić je zapravo bio spreman za prihvat djece ovog travnja, no zbog pandemije, iz sigurnosnih razloga, ostavit ćemo taj prostor za upis u novoj pedagoškoj godini kada će tu moći boraviti 60-ak mališana. Iako smo u planu imali i nove skupine u vrtiću “Ružmarin”, zbog žalbe oko izvođača to se malo prolongiralo.

Planirani dovršetak radova je bio u listopadu, no vidjet ćemo kako će ići s dobavom materijala i cijelom dinamikom, kao i ishođenjem uporabne dozvole, pa vjerojatno te skupine nećemo nuditi za rujan, nego tek kasnije, kada ćemo objaviti javni poziv za sve one koji su eventualno ostali neupisani – kazala nam je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, uz napomenu kako se rješavaju i prostori za vrtićke skupine na Lokvama i u Spinutu.

Izjednačavanje cijena

Također, računa se na izjednačavanje cijena vrtića u gradskim i privatnim predškolskim ustanovama, što svi očekuju.
– Na idućem Gradskom vijeću raspravljat ćemo o tome, nadam se, s pozitivnim ishodom. Time su se postigli jednaki uvjeti za sve, s ukupnim kapacitetom od 6000 mjesta, kolika je i realna potreba. Grad želi dugoročno podizati resurse vrtićkih smještaja jer se time stvaraju i preduvjeti za poboljšanje demografske slike. Imamo i potporu za treće i svako sljedeće dijete od 55 tisuća kuna, besplatne udžbenike i pomoćni materijal, s čime smo bili prvi od gradova – istaknula je Hrgović Tomaš.

item - id = 1016244
related id = 0 -> 1016454
related id = 1 -> 1110828
related id = 2 -> 1104091
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 22:16