Split'BANANA GRAD'

Uoči Ultre zauzeo štekat na Rivi, počupao sve kabele i izbacio prijašenjeg vlasnika, a na sudu tvrdi da su mu neviđenu kaubojštinu u srcu sezone blagoslovili u Banovini!

Piše Tanja Gattin Zebić

Trgovački sud u Splitu odlučivat će hoće li tvrtka "Yellow Apple", koja drži restoran "Olive tree" na Rivi, s Gradom Splitom morati isplatiti 970 tisuća kuna izmakle tvrtki "Zumba“ koja na glavnoj gradskoj šetnici drži kafić "Dujam“.

Bez gotovo milijunske dobiti "Dujam“ je ostao tijekom nešto više od dva mjeseca u srcu prošlogodišnje turističke sezone, nakon što je u ranim jutarnjim satima 15. srpnja nekoliko osoba na dijelu njegovog štekata, za kojeg plaća zakup Banovini, potrgalo njegovu škrinju za sladoled, iščupalo kabele, maknulo njegove stolove i stolice, te postavilo štekat restorana "Olive tree" čiji su djelatnici tu počeli posluživati goste.

Vodstvo restorana tada je kazalo da su to učinili jer žele da im "bašta" bude odmah ispred ulaza u njihov objekta, a ne sa strane. Zatim u Banovini nisu postupili po pravomoćnoj hitnoj mjeri Općinskog suda u Splitu po kojoj su "Dujma“ trebali vratiti u posjed javne površine koju je nastavio uredno plaćati.

Tek 21. rujna "Olive tree" je s prvom kišom napustio taj dio štekata i nastavio obavljati djelatnost na susjednom dijelu koji mu pripada po ugovoru s Gradom.

O tome su u srijedu svoje iskaze na sudu dali Josip Dujmović i Denis Jušić, direktori suprotstavljenih tvrtki.

Dujmović je kazao da je sedam ugostitelja na Rivi u srpnju potpisalo sporazum kojim se odriču dijela svog štekata u korist "Olive Treea“, i da su se zatim svi izmjestili da bi tom restoranu osigurali dodatni prostor na Rivi. Nastavlja da mu je unatoč tomu njegova bašta na silu oduzeta prvog dana Ultra Europe music festivala i naglasio da je dan ranije napravio znatnih 26 tisuća kuna prometa.

S druge strane Jušić je rekao da se ugostitelji na Rivi nisu izmjestili ni četiri dana nakon sklapanja spomenutog sporazuma da bi mu oslobodili prostor, a da su mu nadležnim gradskim službama rekli da nakon 13. srpnja može sam ući u posjed javnog prostora i početi ga koristiti iako o tome nema zaključen ugovor, jer da je sporazum dio ugovora.

- Ne znam tko mi je iz Grada točno rekao da mogu sam ući u posjed javnog prostora, ali mogu reći da su na tim sastancima uvijek bili Špiro Cokarić, Natali Ribičić, Pave Zaninović, te ponekad Davor Marasović.

- Tako smo se 15. srpnja moji zaposlenici i ja rasporedili na zadatke: jedan je pisao dopis, drugi je izmještao štekat, a treći je to snimio s kamerom.

Zatim su od Županije su dobili minimalne tehničke uvjete za rad.

Nastavlja da ga je Grad tek u rujnu obavijestio da koristi površinu koja mu nije dodijeljena i da se izmjesti u svoj dio štekata jer će mu u suprotnom biti raskinuti ugovor o korištenju javne površine. Parnica se nastavlja u lipnju kada će svjedočiti spomenuti djelatnici Banovine.

 

#RIVA#OLIVE TREE#šTEKAT