StoryEditor
SplitPUSTI AMANDMANI

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, splitska oporba puca iz svih sredstava po prijedlogu Proračuna. Evo što sve zamjeraju vladajućima

Piše D.B.
16. prosinca 2020. - 13:49
Očekuje nas, po svemu sudeći, burna sjednicaDuje Klarić/Cropix

Ususret sutrašnje sjednice splitskog Gradskog vijeća oporba puca iz svih raspoloživih sredstava. Naime, na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Splita nalazi se Prijedlog Proračuna Grada Splita za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023.

A kako tvrde u Centru, osim što predloženi proračun vijećnicima nije dostavljen u zakonskom roku, nepregledan je, netransparentan i ne otkriva koliki su prihodi Grada od ukupnog iznosa, a koliki proračunskih korisnika.

- U odnosu na ovu godinu proračun je rekordan, veći je za 271 milijun kuna. Planira se da će tekući prihodi od poslovanja biti veći za 263 milijuna, a prihodi od prodaje imovine za 8 milijuna.  Na čemu se baziraju ovakve brojke? Navodi se da će svi prihodi biti veći, među ostalim, porezni za 100 milijuna, prihodi od komunalne naknade i komunalnog doprinosa za 99 milijuna i razne pomoći iz Države i EU fondova za 42 milijuna. Ove brojke su nerealne, a gradska vlast se ponaša kao da kriza uzrokovana koronavirusom ne postoji. Istovremeno donose odluke kojima se oslobađaju ili umanjuju plaćanja naknada i zakupnina onima koje će ova kriza pogoditi, a očekuju rast prihoda od istih poslovnih subjekata kojima se daju olakšice. Ovim lažnim i nerealnim 'pumpanjem' proračuna Grad tone u sve veće dugove i minuse – upozorila je gradska vijećnica stranke Centar Natalia Tafra Bazina.

image
Natalija Tafra Bazina
 
Duje Klarić/Cropix

Primjedbe imaju i njezini dojučerašnji stranački prijatelji, sada Klub nezavisnih vijećnika ex Pamet

image
Klub nezavisnik vijećnika ex Pametno
Vojko Bašić/Cropix
no. Pa na svojoj Facebook stranici Pametno.info pišu kako 1.378.848.062 kuna, koliko je težak splitski proračun nije mali novac.

- Na primjer, građani uplate 542 milijuna kuna poreza i 210 milijuna kuna komunalne naknade. Stoga ćemo, kunu po kunu, predstaviti cijeli proračun. Onaj dio koji određuje svaku vlast je razvojni program. To su u stvarnosti najveći projekti koje građani najprije prepoznaju. Ove godine koalicija HDZ-a i Keruma tu namjerava potrošiti vaših 291 milijuna kuna - pišu nezavisni vijećnici. Navode dalje kako je najveća stavka u komunali Karepovac s 40 milijuna kuna, uz opasku hvala EU za novac, te subvencija Prometu od 27 milijuna kuna... 

Oglasio se i splitski HSLS. Kako nam javlja njihov Tonći Blažević, HSLS Split predlaže 17 mandmana u vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna na Proračun Grada Splita za 2021. godinu.

- No, u ovih 17 amandmana od njihove vrijednosti važnija je poruka za smjer Splita u narednom periodu. Epidemija je “pojela” naše živote u ovoj godini u svakom segment , a itekako će se to osjetiti i dogodine. Nismo svi jednako snažni i sposobni izdržati izazove koje nam ovakva situacija donosi. Stoga je HSLS predložio povećanja u sustavu pomoći našim sugrađanima kroz Upravni odjel za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju. Očekujemo posebnu pažnju tog segmenta gradske administracije prema ugroženom dijelu stanovništva - navode u HSLS-u.

Također drže da je kriza vrijeme u kojem treba pojačano ulagati u budućnost, a nema boljeg načina od  dodatnog poticanja naših nadarenih sugrađana od vrtićkog do fakultetskog uzrasta.

image
Tonći Blažević (HSLS)
Nikola Vilic/Cropix

- Grad Split  je po našem mišljenju u većini grad tolerantnih ljudi, ljudi koji su spremni prihvatiti različitosti. U tom smislu već treću godinu potičemo jačanje potpore vjerskim i nacionalnim manjinama... Lutanja gradske administracije se ponajbolje očituju u projektima tipa rasvjete na centralnom dijelu Turske kule. Na inicijativu HSLS uvršteno je u proračun za 2018. godinu. Dvije godine se ne uspijeva projekt završiti da bi ove godine jednostavno nestao iz plana za 2021. godine. Tako se ne radi! - kritiziraju u ovoj stranci.

Nadalje, zalažu se za decentralizaciju novca i veća sredstva kotarevima i mjesnim odborima, a kao jedan od glavnih problema trenutne gradske administracije vide zatvorenost u sebe i teška suradnja sa stručnim organizacijama u Splitu.

- Zadnji primjer je situacija oko uređenja Trga Gaje Bulata gdje je stručna javnost koncizno dala do znanja da proceudura za uređenje takvog prostora  “blago rečeno” nije poštivana. Uz to, uzevši u obzir da vrijeme krize nije vrijeme za poslove ovog tipa, sigurni smo da je predviđena sredtstva bolje uložiti  u potrebne komunalne zahvate koji su već duže vremena na čekanju, poput kružnog toka kraj kina Bačvice, športskog igrališta GK Kman... Mišljenja smo da objavljeni natječaj treba poništiti i ispoštovati procedure za uređenje jedne tako bitne gradske lokacije - tvrde u ovoj stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 01:50