StoryEditor
Split40 godina koncesije

Unatoč Oparinim najavama, Žnjan neće dobiti upravitelja do izbora: traga se za koncesionarom, ali kavu uz uređenu plažu nećemo piti još mjesecima

Piše Sandi Vidulić
23. siječnja 2021. - 20:14

Ministarstvo mora raspisalo je natječaj za koncesiju na pomorskom dobru radi izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na Žnjanu.

Prikupljanje ponuda trajat će dva mjeseca, a na temelju nalaza Stručnog tijela za koncesije resorna administracija izradit će prijedlog Odluke o davanju koncesije koji će uputiti Vladi.

Uzmemo li u obzir da je nadmetanje otvoreno dva mjeseca, te da "komisija" treba izabrati najpovoljnijeg ponuditelja, pa zatim ministarstvo mora izraditi odluku koju treba potvrditi Vlada, u najboljem slučaju bi se do proljeća moglo znati tko je odabrani koncesionar.

Podsjetimo, prema projekcijama iz Banovine, izbor koncesionara žnjanskoga kupališta trebao je biti gotov u siječnju prošle godine, a nešto kasnije je gradonačelnik Andro Krstulović Opara pred novinarima izjavio kako ima informaciju da će Plenkovićeva administracija raspisati koncesiju u listopadu 2020. godine.

No, bude li žalbi na odluku o davanju koncesije, vrlo je upitno hoće li u mandatu aktualnoga gradonačelnika biti izabran koncesionar, a stručnjaci s kojima smo razgovarali skeptični su prema mogućnosti da bi se ovog ljeta na Žnjanu moglo popiti kavu čak i ako ne bude daljnjih otezanja postupka. Odnosno, po svoj prilici, kontejnere koji podsjećaju na izbjeglički kamp gledat ćemo i ovog ljeta na rubu prašnjavog platoa.

Dapače, kad smo upitali Antu Šunjića, direktora tvrtke "Spalatum D.M.C." koja je zadužena za koordinaciju cijelog procesa, za procjenu hoće li se ovog ljeta, uz nadu da će pandemija oslabjeti, piti kava u novim objektima na Žnjanu, on je odbio usmeno komentirati i kazao da mu "napišemo mail pa da će odgovoriti u zakonskom roku". Odgovor čekamo...

image
Veliki projekt u svojim je ključnim točkama još uvijek - u zraku
Jakov Prkić/Cropix

Osim dokaza o poslovnoj sposobnosti, potencijalni koncesionari trebaju dati ponudu na početni iznos stalnog i postotak promjenjivog dijela naknade. Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi pet kuna po četvornome metru, a početni iznos promjenjivog dijela je tri posto prihoda.

No, nakon desete godine upravljanja, stalni dio naknade će se povećavati svakih pet godina za 0,5 kuna po kvadratu zauzete površine, a promjenjivi dio će se uvećati na pet posto prihoda.

Ponuđači moraju priložiti studiju gospodarske opravdanosti, u kojoj trebaju detaljno i transparentno obrazložiti na temelju kojih činjenica iz analize tržišta je izrađena procjena prihoda za svaku kategoriju. Podsjetimo da smo pokušali doći do istovjetne studije koju je izradio Pomorski fakultet, a prema kojoj bi se Gradu isplatilo ulaganje nakon 27 godina koncesije, ali je nisu ustupili ni Banovina, ni Županija.

Po tom dokumentu, ukupno ulaganje u žnjanski plato iznosilo bi 200 milijuna kuna. No, tada se najavljivala koncesija na 30 godina, a sada je Ministarstvo mora, prema Vladinoj odluci, raspisalo natječaj za 40-godišnje upravljanje prostorom.

Uz tekstualni dio natječajne dokumentacije za koncesiju na Žnjanu, priložen je i grafički prikaz u kojem su raspoređeni rekreativni sadržaji, ugostiteljski objekti, garaže, parkirališta, štekati, plažni sadržaji koji bi se nalazili u moru, te infrastruktura. Na grafičkom prikazu se ne vidi zelenilo, niti je označeno u legendi gdje se na prikazanoj površini nalaze stabla iako je projekt koji je pobjedio na urbanističkom natječaju bio hvaljen zbog bogate hortikulture kojom se trebalo oplemeniti "mjesečevu površinu" platoa, pa nije jasno u čijoj nadležnosti bi bila sadnja, jer se sada taj uvjet ne spominje.

Arhitekt Marin Kaliterna iz tvrtke "Arhitektonski biro Ante Kuzmanić", čiji je projekt pobijedio na spomenutom natječaju, kaže kako kao osnova izgradnje treba biti izvedena šetnica jer će u njoj biti sadržana potrebna infrastruktura. Pješački potez će se protezati uz obalu kao lungomare, ali imat će i šest okosnica sa Šetališta pape Ivana Pavla II.

– Obalni dio šetnice bit će dugačak oko jedan kilometar, bit će završno obrađen dekorativnim betonom, a na njemu će biti biciklističko-pješačka površina. Projekt se sastoji od šest faza i za svaku će se pojedinačno izdavati građevinske dozvole.

Prva faza obuhvaća šetnice, uređenje infrastrukture, plaža, kabina za presvlačenje, tuševa, nadstrešnica, svog tog priobalnog dijela. Nakon njezina završetka imat ćemo definiran pojas za korištenje, u svim daljnim fazama se grade ugostiteljski servisni objekti i oni sportski. Podjele na faze ne isključuju da se to sve može i odjednom raditi, ali to ovisi o investitoru – napominje arhitekt.

image
Podsjetimo, prema projekcijama iz Banovine, izbor koncesionara žnjanskoga kupališta trebao je biti gotov u siječnju prošle godine
Nikola Vilić/Cropix

Objedinjena gradnja bila bi građevinski najoptimalnija jer bi se sve odjednom napravilo, ali arhitekti su ostavili mogućnost i fazne realizacije. Kolike su šanse da će se ovog ljeta popiti kava u novim ugostiteljskim objektima, upitali smo i Kaliternu.

– Čisto sumnjam u to. Pred Gradom je još dodjela koncesije, svi ti postupci traju, a onda moramo ući u fazu ishođenja građevinskih dozvola. Budući da je to javna površina, bit će javno nadmetanje za izvođenje radova.

Tako da mislim da za zahvat koji je sigurno najveći površinski projekt u posljednjih ne znam koliko desetaka godina u Splitu, ne treba očekivati da se realizira tempom kojim se izvode manje stambene zgrade. To je nemoguće očekivaiti – smatra Kaliterna.

Tužakanje s Vladom: žalba nije moguća, upravni spor jest


U natječajnoj dokumentaciji navodi se da "protiv Obavijesti o namjeri davanja koncesije žalba nije dopuštena, a protiv Odluke o dodjeli koncesije može se pokrenuti upravni spor". Drugim riječima nije se moguće žaliti na natječaj za žnjanski plato kojeg je raspisalo Ministarstvo mora niti pokrenuti upravni spor. Ali, moguće je pokrenuti spor na upravnom sudu nakon kasnije Vladine odluke o dodjeli prava upravljanja izabranom ponuditelju.Gradilo bi se u više faza


Ostali sadržaji iz natječajnog rješenja, kao što su cageball teren, amfiteatar, dječje igralište, labirint, vodeni trg, skate park, zone ležaljki, vanjski šankovi, ugostiteljski objekti, parkirališta i šetnica, precizno su označeni i podijeljeni na nekoliko zona jer je projekt podijeljen u više faza izgradnje.

Pravna trakavica: Ako izgubi Bačvice, Banovina ne može upravljati (ni) Žnjanom


Uz ostale potvrde i izjave, natjecatelji moraju dostaviti izjavu da im do sada nije oduzimana koncesija prema članku 30. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. U tom kontekstu treba reći da je Županijska skupština u srpnju 2020. donijela odluku o prestanku koncesije tvrtki "Bačvice plaža", čiji su suvlasnici "Projektni biro Konstruktor" (51 posto udjela), iza kojeg stoji i Željko Žderić, bivši dugogodišnji čelnik propaloga građevinskog diva "Konstruktor-inženjeringa", i Grad Split, koji ima preostalih 49 posto. Zadnje što znamo jest da se "Bačvice plaža" žalila Ministarstvu mora na tu odluku, a Stipe Čogelja, regionalni resorni pročelnik, nedavno je za "Slobodnu" izjavio da se ta tvrtka smatra koncesionarom dok se njihova žalba ne riješi. Poslali smo Čogelji pitanje je li žalba riješena, ali nije nam stigao odgovor. Sve u svemu, nije nam jasno može li Grad potvrditi da mu nije oduzimana koncesija na pomorskom dobru u uvali Bačvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 01:36