StoryEditor
SplitIGRICE S KALENDAROM

Unatoč milijunskim poticajima države Ultra dogodine najavila održavanje festivala sredinom srpnja: kasniji dolazak partijanera utjecat će na sezonu, osim ugostitelja i iznajmljivača na gubitku bi mogao biti i Hajduk!

20. srpnja 2018. - 16:12

Zahvaljujući ranijem terminu održavanja festivala "Ultra Europe" (od 6. do 8. srpnja) hoteli i privatni iznajmljivači u Splitu, ali i na potezu od Trogira do Omiša ove godine nisu osjetili famoznu "srpanjsku rupu".

Datumi koji se ne preklapaju s terminima kad je većina apartmana i hotela ionako gotovo u potpunosti popunjena, bili su i želja Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), pa su za ovogodišnji "Ultru" zajednički izdvojili čak 4,2 milijuna kuna "za marketinške i PR aktivnosti".

- Istina je da smo tražili pomicanje termina "Ultre" za tjedan dana ranije, prema početku srpnja, jer ako Ministarstvo i HTZ financijski pomažu takav veliki projekt, inzistiramo da termin održavanja bude što dalje od turističke špice i nastojat ćemo da tako bude i ubuduće - kazao je resorni ministar Gari Cappelli početkom mjeseca za naš list.

No, dan nakon što je ovogodišnja smotra elektroničke glazbe, koju je prema policijskim podacima dnevno posjećivalo 30-ak tisuća ljudi, "spustila zastore" partyjem na Visu, organizator je objavio da su datumi za iduću godinu ponovno planirani u kasnijem terminu, odnosno od 12. do 14. srpnja na Poljudu, te je pustio u prodaju kontigent najpovoljnijih festivalskih ulaznica po cijeni od 129 eura.

Zanimalo nas je jesu li povratak u srce sezone dogovorili s glavnim javnim financijerima, Ministarstvom, Gradom, splitskom Turističkom zajednicom (TZ), ali i Hajdukom koji će, po svemu sudeći, i iduće godine svoju prvu europsku utakmicu morati igrati u - Dugopolju. Jedini odgovor stigao nam je punih tjedan dana nakon poslanih upita na sve ove adrese, i to u potpuno neobičnom obliku, zajedničkim odgovorom organizatora festivala, kojem je priloženo i mišljenje gradskog TZ-a.

- Prema novom ugovoru koji smo u svibnju 2017. godine potpisali s kompanijom "Ultra Worldwide", tvrtka "MPG Live" je ekskluzivni organizator festivala "Ultra Europe" do 2022. godine, a sukladno tom ugovoru festival se treba održati drugog vikenda u mjesecu srpnju. Ovisno o danu na koji pada prvi dan u srpnju, određujemo termin svakog idućeg izdanja, pa će se tako sljedeće održati od 12. do 14. srpnja 2019. godine. Budući da je riječ o velikom međunarodnom događanju, moramo se uskladiti te poštivati globalni kalendar, odnosno termine ostalih velikih svjetskih festivala, jednako kao što se najveći teniski turniri svake godine dogovaraju i drže istih datuma - poručili su iz tvrtke "MPG Live", a iz splitskog TZ-a su prisnažili sljedećim podacima.

- Na temelju statističkih podataka kojima raspolažemo u ovom trenutku, možemo potvrditi da je festival "Ultra Europe" pozitivno utjecao na interes i popunjenost kapaciteta u razdoblju takozvane "srpanjske rupe". Ove je godine Dalmacija zabilježila porast dolaska turista u srpnju, dok su druge regije bile u stagnaciji ili čak u padu u usporedbi s istim lanjskim razdobljem - poručeno nam je uz dodatak:

- Jedan od naših strateških ciljeva jest razvoj turističkih proizvoda i manifestacija u predsezoni i posezoni. Iznimno kada je riječ o međunarodnom projektu poput festivala "Ultra Europe", koji je od strateške važnosti, prvenstveno za promociju grada, nužno je usklađivanje s globalnim kalendarom međunarodnih događanja.

Hajduk: Još ništa nije dogovoreno!
Za komentar novog-starog termina "Ultre" novinari su upitali i gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu.

- Imaju petogodišnji ugovor da se "Ultra" održava drugog srpanjskog vikenda. To će biti ozbiljan problem i neka ga Hajduk riješi s organizatorom. Ja ću uvijek biti na strani na kojoj sam i dosad bio - poručio je poteštat.

Iz Hajduka su bili kratki i jasni:

- Termin još nije potvrđen, jer se sastanak predstavnika organizatora i kluba o tom pitanju tek treba održati.

Miami od 'Ultre' traži najmanje 2 milijuna dolara
Za razliku od Splita i Hrvatske, sasvim drukčija situacija trenutno vlada u američkom Miamiju, gdje je cijela priča s "Ultrom" i počela.

Dok na Poljudu elektronika praši do 5 sati ujutro, američki program gasi zvučnike točno u ponoć, no stanovnici okolnih zgrada nisu zadovoljni pa su angažirali odvjetnika kako bi se borio za njihova prava.

Ovih dana u tijeku su pregovori oko novog petogodišnjeg ugovora između organizatora i tamošnjih gradskih vlasti.

Po posljednjim informacijama, korištenje parka u kojem se održava festival godišnje će plaćati najmanje dva milijuna dolara, uz dodatak ovisan o broju prodanih ulaznica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 04:01