StoryEditor
Splitškorić ga brani

Unatoč 13 potpisa za razrješenjem, Šundov ostaje predsjednik Gradskog vijeća: Ne možete mi vi suditi, ja sam Jure Šundov, znam tko sam i kamo idem!

Piše N. Lulić
12. rujna 2017. - 11:48

Informacija da je policija protiv Jure Šundova, predsjednika Gradskog vijeća podigla kaznenu prijavu, uzburkala je duhove pred nastavak sjednice Gradskog vijeća u utorak. 

Oporbeni vijećnici Pametnog, MOST-a i Joško Markić i Goran Kotur iz SDP-a dali su svoje potpise za njegovo razrješenje s funkcije predsjednika ovog predstavničkog tijela. 

Splitska policija prijavila Juru Šundova: lažni invalid koji je od države izvukao više od 100 tisuća kuna je Kerumov zamjenik i predsjednik splitskog Gradskog vijeća?!

Nakratko su izašli iz vijećnice, da bi se ponovo vratili, a onda je Šundov uzeo riječ.

- Dajem vam riječ mimo poslovnika, da kažete što vas muči, što zapravo želite. Pretpostavljam da to ima veze s onim što je objavljeno na Indexu i Slobodnoj Dalmaciji - obratio se vijećnicima.

- Da, istina je, jer prema informacijama iz novina, policija vas je prijavila za kazneno djelo. Je li to točno? Ako je, onda držimo da je moralno da se povučete s mjesta predsjednika Vijeća dok se postupak ne završi - kazao je Jakov Prkić iz Pametnog.

- Ja sam Jure šundov, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, znam znam tko sam znam gdje sam i znam kamo idem. Kada biste sudili samo na temelju novinskih članaka, malo tko bi bio slobodan. Ja sam radio dva mandata kao vijećnik i zamjenik gradonačelnika tako da  je javnost vidjela kako radim. Moj ratni put je na stranicama Ministarstva branitelja i ja ne namjeravam dozvoliti da mi ovdje sudite, to može samo sud. Želite me osuditi prije nego je protiv mene podignuta optužnica. Ja ništa od policije nisam dobio. Dopuštam vam da tu točku na dnevni red, pa vi glasujte, nemam ništa protiv. Ali dat ću se sam maknuti, to neću napraviti.

- Niste mi odgovorili na pitanje je li protiv Vas podignuta kaznena prijava? - ustrajan je Prkić.

- To pitajte Dragu Miljuša.

Prkić je naglasio je skupljeno 13 potpisa vijećnika o Šundovljevu razriješenju. 

Petar Škorić (HDZ) se ubacio kazavši kako se Šundov očitovao.

- Neprihvatljivo je da na temelju medijskih natpisa bilo što prejudiciramo - kazao je.

Šundov je opet zamolio vijećnike da se ova točka zbog njega  stavi na glasovanje i da se glasa. Potom je klub vijećnika HDZ-a zatražio pauzu.

Nakon pauze Šundov je opet uzeo riječ.

- Razmotrili smo da nije po poslovniku da se tijekom sjednice može mijenjati dnevni red, ali s obzirom na zahtjev od 13 vijećnika za razriješenjem, našli smo način da se uvrsti ta nova točka dnevnog reda, iako to nije po poslovniku zbog iznimnosti ove situacije.

Aida Batarelo (SDP) rekla mu je da krši poslovnik i istaknula kako se nakon ove sjednice odmah sazove nova s tom točkom dnevnog reda.

Škorić je također spreman da se o novoj točki dnevnog reda izjasne odmah, makar se krši poslovnik.

Glasovalo se o uvrštenju točke o razriješenju Šundova na dnevni red, što je prošlo d 31 glasom za i jednim protiv (Tomislav Prljević)

Prkić je opet ponovio da ga zanima je li istina ono što piše u medijima da je protiv njega podnesena kaznena prijava.

- To je teret i nama i Vama, pa smatramo da bi bilo moralno da se povučete. 

Izlaganje je izazvalo dvije replike - prvi se javio Željko Kerum (HGS).

- Nitko ovdje nije isljednik i to nije moralno. Zato tražim da se zahtjev kolega stavi na glasovanje - smatra Kerum.

Prkiću je replicirao Škorić kazavši kako ovo sve sliči na politički sud.

- Stavljati ovakav zahtjev na Gradsko vijeće na temelju medijskih napisa je nečuveno.

- Nas ne zanima jesu li točni navodi niti ćemo prosuđivati, već nas zanima je li predsjednik Vijeća ta osoba protiv koje je policija podnijela kaznenu prijavu? Ako nije riječ o njemu, nemamo o čemu glasati - kaže Prkić.

Tonči Blažević (HSLS) kazao je da nije glasao za predsjednika Šundova, ali je istaknuo da vjeruje da će Šundov napraviti ono što treba.

- Dignut ću ruku za Vas da ostanete, niste ništa napravili ovih par sjednica.

Ubacio se Kerum kazavši kako je puno optuženih političara, ali da je priča završena nakon presude.

- Stavite to na glasovanje da krenemo s poslom - poručio je Kerum.

Prijedlog je stavljen na glasovanje i za razrješenje Šundova je glasovalo 13 vijećnika i to iz redova Pametnog, MOST-a i SDP-ovac Goran Kotur, no to nije bilo dovoljno, pa je Šundov ostao predsjednik ovog predstavničkog tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 14:54