StoryEditor
SplitIVAN KLAPEŽ

Umjetnička zvijezda u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac: hrvatski kipar sa svjetskom karijerom prvi put samostalno izlaže u Splitu, povod je rođendan Sveučilišta

Piše J. L. S.
10. lipnja 2021. - 12:45
Ivan KlapežRobert Matić

Samostalna izložba akademskog kipara Ivana Klapeža pod nazivom "Akord" otvorit će se u ponedjeljak 14. lipnja u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac. Izložba je organizirana povodom Dana Sveučilišta u Splitu a u prisustvu autora predstavit će je kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević, dok će je svečano otvoriti rektor splitskog sveučilišta, prof. dr. Dragan Ljutić.

Izložbeni postav čini ukupno 17 skulptura na temu glazbe, glazbenika, u gipsu i 25 crteža golub-ljudi. Klapežova skulptura izraz je kiparevog doživljaja glazbe na samo tijelo, energije koju prenosi u snažan pokret same figure glazbenika. Tijelo ili dio tijela skulpture poput ruku, uvodi nas u glazbu upravo kroz samu figuraciju pokreta te nas navodi o kakvom je glazbeniku riječ poput skulptura pijanista, violinista. S druge strane hibridi crteža s prikazima golub-ljudi, koji nastaju kao neposredan doživljaj ulica jednoga višemilijunskog grada, otkrivaju nam snažan autorov crtački talent kroz koji i sam progovara njegovo iskustvo kao stanovnika svjetske metropole.

image
Rad Ivana Klapeža
 
Robert Matić

Hrvatski umjetnik koji je svoju karijeru ostvario izvan granica Hrvatske, iza kojeg stoje brojne samostalne i skupne izložbe, a njegova se djela nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima, predstavlja se prvi put splitskoj publici.

- Ivan Klapež svoje radove nije u velikoj mjeri pokazivao na izložbama u Hrvatskoj. Ovo je, zapravo, njegovo prvo samostalno predstavljanje u domovini - napisao je kustos izložbe, Dalibor Prančević.

- U likovnom mediju koji ponajviše afirmira spoznaju dodirom, tj. skulpturi, Klapež reprezentira možda i najapstraktniji oblik umjetničke aktivnosti, a to je glazba. Glazba je kao tematski blok prisutna u brojnim djelima povijesti umjetnosti, a moguće ju je pronaći i u povijesti pisanja o likovnoj produkciji u Hrvatskoj... U Klapežovom opusu tema glazbe intenzivira se krajem 1980-ih i ostaje njegovom stalnom motivacijom. Ono što umjetnika zanima rezonancija je doživljaja glazbe na tijelo onoga tko je reproducira, interpretira ili stvara, pa mu u tom smislu pažnju plijene pokreti različitih glazbenika ili, pak, dirigenata koji ravnaju i režiraju složenu zvukovnu harmoniju orkestra - navodi Prančević.

image
Ivan Klapež
Robert Matić

Vrijedan doprinos ovom kulturnom događaju je tekst dr. Philipa Ward-Jacksona, renomiranog povjesničara umjetnosti, u katalogu izložbe.

Ivan Klapež, rođen 1961. godine u Sinju, odrastao je u Košutama. Umjetničku školu završava u Splitu, a ALU u Zagrebu, gdje je diplomirao u klasi profesora Stipe Sikirice. Nakon toga je pozvan na postdiplomski studij na Londonskoj umjetničkoj školi City & Guilds, koju uspješno završava i tada London postaje njegovo trajno mjesto boravka i stvaranja. Osim u Londonu često boravi i u Tanzaniji.

Izložba će biti otvorena bit će otvorena do 1. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 14:13