StoryEditor
Splitsrce sezone

Umjesto prošlogodišnjeg kolapsa, u splitskoj luci gužve nastaju tek pred ukrcaja: ‘Ovaj vikend govori sve! Trebao je biti udarni, a evo, nema nikoga‘

1. kolovoza 2020. - 13:31
U redu za trajekt za HvarNikola Vilić/HANZA MEDIA

Prvi vikend u kolovozu tradicionalno je znao prepuniti trajektnu luku. Kolone vozila slijevale su se niz Zvonimirovu ulicu, a čekanja za ukrcaj na trajekte bila su cjelodnevna, čak počevši od noćne smjene. Iako se takvi prizori teško mogu ponoviti ove sezone, ova subota ipak je obećavajuća po pitanju ostvarenog prometa.

Kako nam kažu iz Jadrolinije, tijekom dva dana vikenda očekuje se više od 60 tisuća turista i preko 14 tisuća vozila.

- Prvi osmog je. Od ranih jutarnjih sati imamo popriličan promet u luci. Trajekti prema Starigradu, Supetru, Visu i Veloj Luci su krenuli puni. Iza 9 sati imali smo i izvanrednu liniju prema Braču, baš kao i dan prije, a do kraja dana moguće su i još neke izvanredne linije po potrebi za Supetar. Došao je i SNAV i naš Marko Polo iz Ancone s oko 270 putnika od čega njih stotinjak iz Italije. Inače, prednjače naši najvjerniji gosti Česi, Poljaci, Njemci, Austrijanci...  Vozila non stop stižu, a dan izgleda kao u prošlogodišnjim sezonama, onaj stari ugođaj se osjeća. Očekujemo sličnu situaciju tijekom ove polovice mjeseca - rekla nam je Jelena Ivulić, voditeljica agencije "Jadrolinije" u Splitu.

image
Kolona automobila u Ulici kralja Zvonimira
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Ako se ovako nastavi, brojke bi trebale biti na 60 posto istog vikenda prošle godine što bi bio sjajan rezultat s obzirom na krizu zbog korone.

Kako bilo, mi smo bez problema prošli Zvonimirovu, čak i besplatni parking našli. Čepovi se stvaraju tek uoči ukrcaja u trajekte, no cesta brzo postane prometna. Bobiji reguliraju promet besprijekorno, pa nam nisu mogli dati izjavu. Poduži red stvara se pred šalterima za kupnju karata na Gatu sv. Petra. Nije ni 10 ujutro, a asfalt gori.

Putnici, mahom strana mlađarija, ne bune se već strpljivo čekaju red unatoč zvizdanu. Jedino jedna naša, gospođa sa slamnatim šeširom ljuti se na svih što ona u poznim godinama mora čekati na suncu. Netko joj je smiluje, pa je pusti preko reda.

Čekajući putnike, na taxi stajalištu u hladovini zatječemo velik broj taksista među kojima i Sinišu Đapića, predsjednika auto taxi sekcije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

image
Predsjednik taksi obrtnika Siniša Đapić
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

- Kao što vidite, nema neke velike gužve iako je srce sezone. Sezona je općenito jako loša, jako je mali broj vožnji, a većinom su to gradske vožnje, tek poneka do zračne luke. Broj taksista je manji nego lani jer su ljudi shvatili da se ipak od ovog ne može zaradit među tolikom konkurencijom. Vlada je lani donijela preishitrenu odluku da dopusti svima da obavljaju taksi djelatnost. I dalje je ista situacija: položite za 200 kuna ispit, prijavite se u neku od firmi i u jedan dan možete postat taksist, ali ne ide to tako lako u praksi. Nema tu zarade - kazuje nam Đapić.

Najčešći su mu putnici strani državljani, a tema oko nošenja maske je najaktualnija jer dok taksisti imaju pravilo da nose maske, dotle putnici baš i ne šljive epidemiološke mjere, pa ih treba neprestalno upozoravati.

- Što će bit do kraja sezone, ko zna. Ovaj vikend govori sve! Trebao je biti udarni vikend, a evo, nema nikoga. Gužva nastane tek prije nekog ukrcaja, al inače je pustoš. Onaj tko živi od taksija ne znam kako će preživit. Jadni su ti takvi obrtnici - smatra Đapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 20:43