StoryEditorOCM
SplitGIMNAZIJALCI OPLELI

Umjesto mobitela i laptopa gimnazijalci iz Prve gimnazije prihvatili su se igle i konca, a onda su obišli i hvarske benediktime koje su im otkrile tajne kukičanja

Piše A.B.
24. svibnja 2022. - 14:02

Opleti! - kažu iz Prve splitske gimnazije.

Umjesto mobitela i laptopa gimnazijalci iz ove škole prihvatili su se igle i konca. Neuobičajeno za nekoga u srednjoškolskoj dobi, ali očigledno ne i nemoguće. Znalci iz Prve gimnazije pod mentorstvom profesorica, Marine Kukoč, Petre Ljubičić i Josipe Vujčić, upustili su se u savladavanje vještine kukičanja. Za one koji možda ipak ne znaju za ovaj izraz, riječ je o vještini sličnoj pletenju. Točnije izradi čipke ili komada pletiva koristeći se samo jednom kukicom - posebne igle s kukicom na jednom kraju.

image
Prva gimnazija

U sklopu ovoga projekta, kojega sponzorira Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, učenici su u pratnji profesorica posjetili i hvarske benediktinke gdje su uz pomno promatranje njihovih vrsnih pokreta u slobodno vrijeme još malo kukičali.

Za poduku učenika ove pomalo zaboravljene, ali itekako vrijedne vještine zaslužna je profesorica Kukoč, dok su s profesoricom Vujčić đaci posjetili brojne izložbe na kojima su proučavali tapiserije umjetnica Jagode Buić i Kiki Smith, a s profesoricom Ljubičić saznali su više o zanatu čipkarstva.

image
Prva gimnazija

Ovaj projekt učenici će u pratnji ravnateljice Dobrile Gotovac Stipaničev predstaviti u Saloni 2. lipnja, a uz predstavljanje projekta organizirat će se i radionica osnova kukičanja za posjetitelje.

Lipanj je inače mjesec koji je posvećen "yarn bombingu" ili u prijevodu 'bombardiranju vunom', a učenici će povodom toga svojim kukičanim djelima oplemeniti urbane površine i stabla u blizini škole.

image
Prva gimnazija

Za kraj su uputili znamenitu poruke iz ove splitske gimnazije - ostavite se mobitela i OPLETITE!

image
Prva gimnazija
image
Prva gimnazija
image
Prva gimnazija
image
Prva gimnazija
image
Prva gimnazija
image
Prva gimnazija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 20:10