StoryEditor
Splitiban da, ali CCV ne!

Umjesto da je zaradio na prodaji, naivnom Splićaninu popeglalo karticu. Policija izdala novo upozorenje: ‘Ove podatke ne smijete davati nikome‘

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 11:41

Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je o još jednoj računaloj prijevari. Zaprimljena je prijava 21-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl pri tom tražeći da podatke o svojoj bankovnoj kartici oštećeni upiše u Internet-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja.

Tako je nepoznata osoba oštećenom dostavila poveznicu-link za unos bankovnih podataka. Oštećeni 21-godišnjak je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice ubrzo shvatio da je nepoznata osoba iskoristila te podatke obzirom da mu je s računa podignut novac. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Izdali su i novo upozorenje za građane: U konkretnom slučaju se radi o takozvanim „phishing“ obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prijevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice. Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke!

Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 13:06